9.000 smækfælder har gjort indhug: Nu går rotterne i fælderne i Aarhus

Aarhus Kommune har succes med at bruge flere smækfælder og mindre gift. Foto: Jens Thaysen

9.000 smækfælder har gjort indhug: Nu går rotterne i fælderne i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aarhus Kommune har skruet op for brugen af fælder og ned for brugen af gift - og det virker.

AARHUS: Efter at Aarhus Kommune de seneste år har været helt til rotterne med noget nær en eksplosion i antallet af anmeldelser om skadedyr, går det nu endelig den rigtige vej.

20 procent færre århusianere anmeldte rotter i 2018 end året før, og dermed ser kurven ud til at være knækket.Udviklingen vil utvivlsomt glæde mange.

Århus Stiftstidende har i løbet af 2018 beskrevet, hvordan hele 15 skoler i kommunen fik rottebesøg i løbet af året. Sammen med 24 restauranter og cafeer. Og tusindvis af borgere.

Faldet skyldes sandsynligvis en ny strategi i rottebekæmpelsen. Det er i hvert fald holdningen i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

- Det er normalt med udsving i antallet af rotteanmeldelser, og derfor er vi forsigtige med at drage entydige konklusioner. Umiddelbart ser det dog ud til, at vores ændrede strategi i bekæmpelsen har haft en rigtig god effekt, siger Anders Maltha Rasmussen, afdelingschef i Teknik og Miljø.

Den ændrede strategi handler om at opsætte smækfælder i stort tal. Ikke færre end 9000 fælder er blevet opsat i løbet af 2018 - og det har sagt smæk, smæk, smæk rundt omkring i kommunen.

- I parker og haveforeninger og andre udendørs områder placeres fælderne i bokse, så de ikke udløses af andre end rotter, forklarer Anders Maltha Rasmussen.

Mindre gift

Desuden har rottebekæmpelsen udbygget indsatsen i karréer, hvor der konstateres rotter.

- Overordnet kan man sige, at vi har skruet op for brugen af fælder og ned for brugen af gift. Vi har brugt 25 procent mindre gift i 2018 end i 2017 - uden at få flere rotter, siger Anders Maltha Rasmussen.

Elektroniske fælder, som er meget dyrere i anskaffelse og drift end smækfælder, bruges kun i beskedent omfang i kommunen. Den del er lagt i hænderne på Aarhus Vand, der har cirka 30 elektroniske fælder at gøre godt med.

Teknik og Miljø har besluttet at give rottebekæmpelsen højeste prioritet. Afdelingen har således netop besluttet at tilrette rottehandlingsplanen årligt, så kommunen hele tiden kan tilpasse bekæmpelsen efter behov og erfaringer.

Afdelingen venter nu spændt på, om den nedadgående kurve i antallet af anmeldelser fortsætter.

Anders Maltha tilføjer, at rottebekæmpelsen i Aarhus har nye initiativer på vej. Endnu kan han dog ikke løfte sløret for, hvad de handler om.

9.000 smækfælder har gjort indhug: Nu går rotterne i fælderne i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce