Banken gav afslag: I risikerer jo at blive nabo til en togbane!

Taget på huset har det ikke for godt, må Ashok Peter Pramanik og hans familie sande. Men er det nu en god investering at bekoste et nyt tag til et hus, som ikke kan sælges? Togplanerne har bragt en masse spørgmål ind i familiens liv. Togbanen skal måske bygges et langt stenkast bag dem. Foto: Axel Schütt

Banken gav afslag: I risikerer jo at blive nabo til en togbane!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En hel masse østjyske husejere kan i realiteten ikke flytte på grund af planer om en en togbane, som måske aldrig kommer.

SOLBJERG: Skuespiller Ashok Peter Pramanik og hans familie har i lighed med en række andre familier i Solbjerg et problem: Der skal muligvis bygges en jernbane et langt stenkast fra deres hus.

Familien, der bor i Vestervangsparken, kunne godt leve med, at banen blev anlagt.

Og den kunne også leve med, at alle jernbaneplaner blev droppet.

Men familien har det svært med, at der måske - engang - muligvis - kommer en jernbane i nærheden af deres hus.

- Ingen ved, om der nogensinde kommer en bane i nærheden af os, men alene fordi muligheden ikke helt kan afvises, er vi kommet i klemme, siger skuespilleren.

Det mærkede familien, de den sidste år ville skifte bank.

Fakta
I særlige tilfælde kan Banedanmark overtage en ejendom, inden de ordinære ekspropriationer finder sted. Det er det, der allerede er sket i en række tilfælde ved Solbjerg.

En sådan fremrykket ekspropriation i projekteringsfasen kan kun ske efter anmodning fra grundejeren, hvis:

- særlige, personlige forhold hos ejeren gør sig gældende.

- og hvis ejendommen skønnes at blive berørt af projekteringen i væsentligt omfang.

"Særlige personlige forhold" kan for eksempel være, aten grundejer på grund af sygdom, alder, familiemæssige eller andre sociale grundeønsker at afhænde ejendommen og flytte.

Kilde: Banedanmark.
"Vi fik slet ikke den pris for ejendommen, som vi kunne forvente," lyder det fra Poul Hastrup-Nielsen, som tidligere ejede denne ejendom. Han er en af dem, som har mærket konsekvenserne af baneplanerne ved Solbjerg. Foto: Axel Schütt

Bombe under økonomien

- Den nye bank sagde: I har taget alle de rigtige økonomiske beslutninger, fortæller Ashok Peter Pramanik.

- Men da bankdamen, vi snakkede med, hørte om baneplanerne, sagde hun: Det er jeg nødt til at snakke med min chef om. Og så ringede de fra banken dagen efter og sagde, at de ikke kunne tage os som kunder. Banen var en bombe under vores økonomi, lød forklaringen.

Familien kan heller ikke flytte.

- Huset kan ganske enkelt ikke sælges. Vi snakkede med en ejendomsmægler, som sagde: Før banen ligger der - eller det er besluttet, at banen ikke kommer - kan jeg ikke sælge jeres hus. Så vi er låst økonomisk, siger Ashok Peter Pramanik.

- Det er en alvorlig situation, og ingen kan fortælle os, hvornår den ender.

Familien kan ikke bliver eksproprieret på forhånd, som andre er blevet det. Den opfylder ikke de tre nødvendige betingelser.

- Banen skal ikke gå lige gennem vores hus, og vi er "desværre" heller ikke syge eller skal skilles, så vi opfylder ikke betingelserne for at blive for-eksproprieret, lyder det en smule sarkastisk fra Ashok Peter Pramanik.

Familien har stadig mulighed for at sælge huset i fri handel. I princippet.

- Men så vi ville vi måske blive nødt til at slå op mod en million kroner af prisen. Og selv om vi ikke går og drømmer om at flytte, vil vi gerne komme med et budskab til de politikere, der har med den her sag at gøre: Få det nu fikset! Find ud af, om jernbanen skal bygges og hvor det i givet fald skal være.

Huset på Trolddalsvej blev for-eksproprieret, og så overtog Banedanmark det. Det er Andreas Vedel Jensen godt tilfreds. Han bor i dag til leje i huset.  Foto: Axel Schütt
Huset på Trolddalsvej blev for-eksproprieret, og så overtog Banedanmark det. Det er Andreas Vedel Jensen godt tilfreds. Han bor i dag til leje i huset. Foto: Axel Schütt

Ejendommen kan ikke sælges

Humøret er ikke højere hos en mand, som i dag bor i Tranbjerg, Poul Hastrup-Nielsen.

Han var sammen med sin familie tidligere ejer af ejendommen Nordvejen 10 syd for Solbjerg.

For nogle år siden besluttede familien sig at flytte i hus, og i den anledning henvendte Poul Hastrup-Nielsen sig en dag i slutningen af 2016 sig til en ejendomsmægler, EDC Tranbjerg, for at få ejendommen solgt.

- Vi blev informeret om, at hvis prisen var under fire millioner kroner kunne vi sælge hurtigt. Det ville vi gerne, og derfor blev prisen sat til 3.995.000 kroner. Så ville vi nok kunne forvente et bud på omkring 3.800.000 kr., fik vi at vide, og det var vi tilfredse med.

Men inden der nåede at ske ret meget mere i sagen, lagde Banedanmark en tredje mulig linjeføring til højhastighedsbanen på bordet. Og den gik gennem familiens ejendom.

Poul Hastrup-Nielsen læste om den tredje linieføring i Århus Stiftstidende, og det var en nyhed, som fik blodet til at løbe fra hovedet.

Pludselig var det slut med salgsplanerne.

Avisen har set en mailkorrespondance mellem Poul Hastrup-Nielsen og EDC. Ejendomsmæglerfirmaet bekræfter, at "ud fra de givne salgsvilkår kan ejendommen desværre ikke sælges på normale vilkår. Vi kan ikke få nogen til at købe ejendommen med en mulig togbane så tæt på ejendommen."

Vi blev snydt!

Hvis familien stadig ville flytte - og det ville den gerne - måtte den søge for-ekspropriation.

- Men kommissarius mente, at ejendommen kun skulle koste 3.310.000 kr. De gange, vi har fået ejendommen vurderet, har prisen aldrig været under fire millioner kroner. Vi blev snydt, mener Poul Hastrup-Nielsen.

Han klagede over afgørelsen.

- Jeg klagede til ministeriet, men det fik jeg ikke noget ud af. Ministeriet sendte blot min klage videre til kommissarius, som stadfæstede afgørelsen. På den måde støtter systemet jo op om sig selv. Den lille mand kan ikke gøre meget i det her spil, mener han.

Familien Hastrup-Nielsen bor i dag i hus i Tranbjerg.

På den måde findes der i Solbjerg en række mennesker, som ønsker planerne om højhastighedsbanen hen, hvor peberet gror.

Det hører dog med til historien, at der også er folk, som på grund af togplanerne pludselig har fået en chance for at sælge deres hus på grund af sygdom eller forestående skilsmisse.

Lejere rykker ind

Desuden er der rykket lejere ind i flere af de huse, Banedanmark har overtaget.

En af dem er Andreas Vedel Jensen, der har lejet sig ind hos en tidligere kæreste, som har lejet hele huset Trolddalsvej 4 i Solbjerg. Huset egner sig fint til to familier, og Andreas Vedel Jensens tidligere kæreste er rykket ind i overetagen. På den måde kan de begge være tæt på den søn, de har sammen.

Andreas Vedel Jensen sidder i kørestol efter et hovedspring på for lavt vand ved Moesgaard Strand for år tilbage, og underetagen har været nem at lave handicapvenlig.

- Det fungerer. Så noget godt er der jo kommet ud af togplanerne, siger Andreas Vedel Jensen.

Banken gav afslag: I risikerer jo at blive nabo til en togbane!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce