Et år siden vi sagde farvel til prins Henrik: Sådan blev han hyldet i Aarhus

Hendes Majestæt Dronning Margrethe fejrede søndag 16. april 2017 sin 77-års fødselsdag på Marselisborg Slot sammen med børn og børnebørn. Her er Kongefamilien samlet på verandaen. Dronning Margrethe i samtale med prins Henrik med prins Vincent imellem dem. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Et år siden vi sagde farvel til prins Henrik: Sådan blev han hyldet i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Onsdag 13. februar klokken 23.18 er det et år siden, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik døde.

Den kedelige nyhed blev offentliggjort nogle timer senere natten til 14. februar.

Avisen Danmarks politiske redaktør tog denne afsked med prinsen.

Her har Århus Stiftstidende samlet en række af de artikler og fotogallerier, som vi lavede i anledningen af dødsfaldet i Kongehuset.

Prins Henrik var tæt knyttet til Aarhus
Prins Joachim var tæt knyttet il Aarhus. Her i forbindelse med prins Joachims dåb i Aarhus Domkirke 15. juli 1969. Arkivfoto: Scanpix

- Vi vil tilbringe de fleste af vores ferier på Marselisborg Slot.

Sådan sagde prins Henrik til Berlingske Tidendes Malin Lindgren i januar 1968 i et interview, som Århus Stiftstidende citerede flittigt fra.

Påstanden kom til at holde stik, for prins Henrik og dronning Margrethe kom meget på Marselisborg helt frem til prins Henrik død. På den måde var prins Henrik tæt knyttet til Aarhus.

Se billederne: Prins Henriks liv i Aarhus
Prins Henrik på sin Velo Solex på vej fra Marselisborg Slot til Århus 1900 Tennis i 1980. Foto: Jørn TimmKLAUSULERET ÅRHUS STIFTSTIDENDE

Prins Henrik var en hyppig gæst i Aarhus. Derfor var det et stort udvalg af fotos af prins Henriks liv i Aarhus, vi her på avisen skulle i gang med at vælge fra, da den triste nyhed om prinsens død kom.

Et hav af blomster og varme hilsner
Århusianerne lagde i tusindvis af blomster og breve foran Marselisborg Slot. Foto: Jens Thaysen

Via Marselisborg Slot er kongehusets tilknytning til Aarhus noget ganske særligt. Der var derfor heller ingen tvivl hos århusianerne om, hvor i Aarhus prinsen skulle mindes, for knap var meldingen om prins Henriks død nået ud, før århusianerne forvandlede trappen op til Marselisborg Slot til et hav af blomster og varme hilsner.

Senere blev de mange flotte blomster, breve og bamser flyttet over på den anden side af Kongevejen, hvor de efterfølgende lyste op i Mindeparken.

Prins Henriks død: Alle p-bøder ved Marselisborg Slot bliver sløjfet
Flere der ville mindes prins Henrik med en blomst vendte tilbage til en gul hilsen i forruden. Aarhus Kommune valgte dog efterfølgende at annulere bøderne. Foto: Jens Thaysen

De mange århusianere der var et smut forbi Marselisborg Slot resulterede naturligvis et noget der lignede et kaos af ulovligt parkerede biler.

Flere bilister vendte derfor tilbage til en bil med en hilsen fra en p-vagt i klemme mellem vinduesvisker og forrude.

Det gjorde flere bilister rasende. Den slags afgifter er til hverdag svære at snakke sig fra, men i anledningen af den triste begivenhed endte Aarhus Kommune med at slette afgifterne.

- Vi kunne godt se, da vi så folks reaktioner, at det var en upassende baggrund at udskrive p-afgifter på, sagde Kim Gulvad Svendsen, afdelingschef i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune.

Da prins Henrik sad fast i Tyfonen og andre historier
Prins Henrik var kendt for sit gode humør og et ufrivilligt stop i Tyfonen i Tivoli Friheden kunne ikke ødelægge det. Foto: Axel Schütt

Prins Henrik var også kendt for sin humor og gode humør. Netop det gode humør fik han brug for, da han i april 2006 skulle indvie en ny forlystelse i Tivoli Friheden.

'Tyfonen', som er en mindre rutsjebane beregnet på både store og små børn, var åbenbart i drillehumør den dag, for da prins Henrik sammen med sin tennismakker Knud Roding og Tivoli Frihedens direktør Henrik Ragborg Olesen var en tur oppe i forlystelsen, gik den i stå.

I visse lande ville den slags blive set på med stor alvor - og måske med risiko for alvorlige konsekvenser for forlystelsesparken - men prinsen tog det hele med et smil og kække bemærkninger.

Test din viden: Hvor meget ved du om prins Henrik?
Prins Henrik til Prins Henrik Cup på JVB. Foto: Axel Schütt

Levemanden prins Henrik blev 83 år, men hvor meget ved du egentlig om prinsen?

Prøv vores quiz med 10 spørgsmål.

Farvel til prinsen
Hans Kongelige Højhed Prins Henrik blev bisat fra Christiansborg Slotskirke. Arkivfoto: Scanpix

20. februar sagde den royale familie og resten af Danmark farvel til prinsen.

Bisættelsen var forbeholdt et gæstefølge på 60 personer, herunder prinsens såvel danske som franske familie.

Et år siden vi sagde farvel til prins Henrik: Sådan blev han hyldet i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce