Kattegatcentret om spids tone i debat om pingvinhus: Det har været vanvittig hårdt

Direktør ved Kattegatcentret, Helle Hegelund Knudsen, glæder sig over, at et politisk flertal i Norddjurs Kommune ser ud til at bakke op om attraktionens udviklingsplaner. Men de seneste uger har ikke været lette at komme igennem, erkender hun. Arkivfoto

Kattegatcentret om spids tone i debat om pingvinhus: Det har været vanvittig hårdt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et politisk flertal har i denne uge truffet en principbeslutning om at gå videre med investeringsplanerne for Kattegatcentret. Det skaber glæde hos attraktionen, der ellers har følt sig presset af de seneste ugers debat.

Norddjurs: 19 stemmer for, syv stemmer imod og en enkelt blank stemme.

Sådan blev resultatet, da et flertal i Norddjurs Kommunes kommunalbestyrelse i denne uge traf en principbeslutning om at gå videre med investeringsplanerne, der i de kommende år skal løfte Kattegatcentret i Grenaa til et højere niveau.

Men selv om Kattegatcentret glæder sig over den foreløbige støtte fra det politiske flertal i Norddjurs Kommune, så kan attraktionens direktør, Helle Hegelund Knudsen, ikke lade være med at ærgre sig over tonen i dele af de seneste ugers debat.

- I princippet er det her jo en rigtig glædelig historie - ikke bare for os men også for Norddjurs Kommune. Vi har jo rent faktisk to store fonde i form af Realdania og A. P. Møller Fonden, som er villige til at bruge et tocifret millionbeløb på at udvikle Kattegatcentret - og dermed også Norddjurs Kommune, siger hun med henvisning til, at de to fonde har givet tilsagn om at kaste 25 millioner kroner ind i projektet.

Alligevel er den positive vinkel i historien på mange måder druknet i et stort mudder af dårlig økonomi og endnu dårligere timing.

Det er en politisk debat, der er i gang lige nu, og den skal de have lov til at føre uden vores indblanding, selv om det selvfølgelig er vanvittig hårdt, når man føler sig skudt på og gerne vil forsvare sig.
Helle Hegelund Knudsen, direktør i Kattegatcentret
Om Kattegatcentrets indsatser over for børn og unge
Kattegatcentrets Skoletjeneste er på trods af sine 25 år på bagen stadig en af de mest populære og velbesøgte skoletjenester i hele Danmark.Skoletjenesten tiltrækker hvert år omkring 10.000 børn og unge fra hele landet - lige fra daginstitutioner til ungdomsuddannelser - som gerne vil lære mere om havet, fiskene, miljøet og naturvidenskab.

I 2018 lagde helt præcis 10.141 børn og unge vejen forbi Kattegatcentret for enten at modtage dagsundervisning i attraktionen, for at deltage i det populære skolearrangement "Zzzzov med hajerne" eller den årlige Naturvidenskabsfestival.

Kattegatcentret håber, at man med en opgraderet skoletjeneste i endnu højere grad kan få mulighed for at trække på blandt andre Aarhus Universitet, som attraktionen i forvejen har et tæt samarbejde med.

Ved siden af skoletjenesten er Kattegatcentret i 2018 også blevet en del af et internationalt samarbejde under EU's uddannelsesprogram Erasmus+, som handler om udviklingen af virtual reality-teknologi og aumented reality-teknologi i skoleundervisningen. Kattegatskolen i Grenaa er også en del af samarbejdet.

Kilde: Kattegatcentret

- Det har været hårdt

I de seneste uger har både borgere og visse politikere i hårde vendinger kritiseret, hvordan kommunen - efter deres mening - sparer voldsomt på det kommunale serviceniveau og fyrer medarbejdere på stribe med den ene hånd, mens man med den anden hånd gavmildt smider 15 millioner kommunekroner efter et simpelt pingvinhus på Grenaas sydhavn.

Helle Hegelund Knudsen erkender, at det har været svært for Kattegatcentrets medarbejdere at håndtere den pludselige uvilje over for attraktionen. Alligevel har de alle indtil nu forholdt sig i ro.

- Det er en politisk debat, der er i gang lige nu, og den skal de have lov til at føre uden vores indblanding, selv om det selvfølgelig er vanvittig hårdt, når man føler sig skudt på og gerne vil forsvare sig. Dét, vi er mest mærket af, er den spidse tone, der har præget dele af debatten, samt at debatten på flere punkter har været lidt for unuanceret og smalsynet i forhold til belysningen af indholdet i vores masterplan, siger Kattegatcentrets direktør med henvisning til, at der under debatten er blevet talt rigtig meget om pingvinhus.

Hvorfor er det smalt at tale om pingvinhus?

-Det er det, fordi masterplanen handler om meget mere end et pingvinhus. Den handler om en langsigtet planlægning til udvikling af den spydspids, som Kattegatcentret er for Norddjurs Kommune, fastslår direktøren.

Skoletjenesten er nedslidt

Helle Hegelund Knudsen påpeger, at én af de komponenter i masterplanen, der er uhørt vigtige for Kattegatcentret - men som måske ikke har fyldt så meget i den seneste tids debat - er udbygningen af attraktionens skoletjeneste.

- Vi har i dag stor efterspørgsel fra skolebørn fra hele landet, der gerne vil besøge os. Det er vi naturligvis rigtig glade for, men vi er hæmmet af, at rammerne for skoletjenesten ikke længere er tidssvarende, siger hun og uddyber:

- Vores skoletjeneste blev etableret for 25 år siden. Den består af et lille skolelaboratorium indrettet til indskolingselever, men i dag har vi jo både yngre og ældre besøgende end det. Nu om dage er det jo både daginstitutioner og ungdomsuddannelser, der kommer ud til os for - på forskellige niveauer - at lære om blandt andet havet, fiskene og naturvidenskab.

En udsat beliggenhed

En anden komponent i Kattegatcentrets masterplan, som ikke har fået ret meget plads i debatten, er en renovering af attraktionens karantænefaciliteter. Som det er nu, udfører Kattegatcentret nemlig sit karantænearbejde på en dispensation, fordi faciliteterne ganske enkelt ikke op til nutidens krav og standarder.

- Bygningen er vældig udsat, fordi den ligger så tæt på havet, og er udsat for saltvand både indefra og udefra. Det gør, at den tilsyneladende henfalder dobbelt så hurtigt, som bygninger, der ligger mere beskyttet, og derfor er der et stort vedligeholdelsesbehov, forklarer Helle Hegelund Knudsen.

- Vi kan ikke klare det alene

Den generelt slidte stand på Kattegatcentrets bygninger har da også fået blandt andre Det Konservative Folkeparti til at kritisere kommunens fyrtårnsattraktion for ikke at sætte tilstrækkeligt med penge af til vedligehold i sit budget.

Hos Kattegatcentret tager man kritikken til sig men forsvarer sig med, at det under alle omstændigheder ikke er alle vedligeholdelsesopgaver, der kan finansieres af egen lomme.

- Der er nogle hængepartier rundt omkring, som vi gør alt, hvad vi kan for at prioritere. Blandt andet laver vi i øjeblikket hovedrenovering på vores toiletter og vedligehold på vores vandrensningssystem. Men en renovering som den, vi skal have lavet af vores karantæne, er så stor - vi taler måske et tocifret millionbeløb - at vi ikke kan trække finansieringen til det ud af vores egen drift. Men den del er ikke unik for Kattegatcentret. Det er simpelthen ikke muligt for attraktioner i det hele taget, siger hun.

Kattegatcentrets udviklingsplaner kommer allerede på kommunalbestyrelsens dagsorden igen 19. marts. Først herefter vil kommunalbestyrelsens foreløbig principbeslutning om at bidrage med 15 millioner kroner til Kattegatcentrets udviklingsplan være endelig.

Kattegatcentret om spids tone i debat om pingvinhus: Det har været vanvittig hårdt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce