Klimauge: Skoleelever fik smugkig på nyt anlæg og ny viden

Leder af Hadsten Varmeværk, Palle Laugesen, viste fredag formiddag elever fra 7.A. på Hadbjerg Skole rundt på værket. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Klimauge: Skoleelever fik smugkig på nyt anlæg og ny viden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fredag formiddag blev elever fra 7.A. på Hadbjerg Skole en smule klogere på fjernvarme. Det skete, da de i anledning af Klima Favrskovs klimauger blev vist rundt på Hadsten Varmeværk, hvor de blandt andet så værkets helt nye solvarmeanlæg.

Hadsten: Solen glimtede fornøjet i de mange opstillede solfangere. Fuglene sang, og kun en svag rumlen kunne høres fra Hadsten Varmeværk, da en flok morgentrætte elever fra 7.A. på Hadbjerg Skole fredag formiddag blev vist rundt på matriklen af leder af værket, Palle Laugesen.

Klogere på klima
For tredje år i træk sætter Danmarks Naturfredningsforening i Favrskov i samarbejde med Favrskov Kommune fokus på klimaforandringer og bæredygtighed.

Det foregår i år med aktiviteter i hele kommunen fra 1. til 13. april. Blandt andet kan man komme til foredrag om, hvordan man spiser klimavenligt, besøge flere genbrugspladser og prøve en el-bil. Det fulde program kan findes via Klima Favrskovs facebookside.

Kilde: Klima Favrskov
13-årige Nicholai Dagø (nr. tre fra venstre) bruger ikke meget tid på at tænke over klimaudfordringer til hverdag, men som han siger:
13-årige Nicholai Dagø (nr. tre fra venstre) bruger ikke meget tid på at tænke over klimaudfordringer til hverdag, men som han siger: "Jeg synes ikke, det er rart at tænke på, at isen smelter, at der kommer stigende vandstande, og at dyr som isbjørne kan uddø."

Vigtig viden om klima

- Hvor meget kender I til den grønne omstilling? Ved I, hvad emmissioner er? Det var et par af de spørgsmål, der blev mødt med rungende tavshed, men som ikke slog den entusiastiske leder af varmeværket, Palle Laugesen, ud. Tværtimod forsøgte han sig videre over for skoleklassen:

- Har I så hørt om CO2 før?

Hvilket der til alt held var flere elever, der kunne svare ja til.

- Når vi brænder halm af på værket for at producere fjernvarme, så er det CO2-neutralt. Den røg, der kommer op af vores skorsten, har godt nok CO2 i sig, men det bliver brugt af kornet på marken, så på den måde kan man sige, at produktionen er CO2-neutral. Det er ikke ligeså godt som vores nye solvarmeanlæg, da solvarme er helt emissionsfri. Men det er bedre end fossile brændstoffer, kunne Palle Laugesen derpå forklare de unge.

For det er vigtigt, at de unge lærer om klimaet, mener han.

Eleverne fra 7.A. fik blandt andet set Hadsten Fjernvarmeværks nye solfangeranlæg, der kun har været i drift i få uger. Det 24.517 kvadratmeter store solfangeranlæg bliver officielt indviet lørdag 27. april. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Eleverne fra 7.A. fik blandt andet set Hadsten Fjernvarmeværks nye solfangeranlæg, der kun har været i drift i få uger. Det 24.517 kvadratmeter store solfangeranlæg bliver officielt indviet lørdag 27. april. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

De unge skal handle

- Klimaudfordringerne er en global udfordring. Og som et af de rigeste lande i verden, er det vigtigt, vi tager et ansvar. Derfor skal vi også flytte de unge, så det bliver naturligt for dem, at de ved, vi skal hjælpe andre. Det er min personlige overbevisning, siger Palle Laugesen.

Netop det er også årsagen til, at initiativgruppen Klima Favrskov, der hører under Danmarks Naturfredningsforening Favrskov, for tredje år i træk sætter fokus på klimaforandringer i kommunen.

- Det, at der er klimaudfordringer, som vi skal handle på, er slet ikke sivet ordentligt ind hos rigtigt mange af os endnu. Tværtimod har der været en lang periode, hvor nogen endda benægtede, at der overhovedet fandtes menneskeskabte klimaforandringer. Det er vi vist ovre nu, siger Niels Vestergaard, der er med i initiativgruppen, og fortsætter:

- Men det kræver stadig en omstilling og en bevidstgørelse, på samme måde som da vi i 1960'erne talte om atomkraft. Derfor henvender vi os til skolebørnene, fordi det i høj grad er dem, der kommer til at opleve konsekvenserne af klimaforandringerne, og dem, der kommer til at stå med udfordringerne.

For 13-årige Nicholai Dagø, der går i 7.A., bød dagen da også på ny viden.

- Jeg vidste en del i forvejen. Men jeg vidste ikke, man kunne bruge solen til at varme vand op med. Så det var ret spændende, fortæller han.

Klimauge: Skoleelever fik smugkig på nyt anlæg og ny viden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce