Lovbrud på hospital: Patienter i Aarhus kan have ventet længere end nødvendigt på operationer

Aarhus Universitetshospital har ikke informeret en gruppe patienter om muligheden for at blive opereret på andre hospitaler med kortere ventetider. Arkivfoto

Lovbrud på hospital: Patienter i Aarhus kan have ventet længere end nødvendigt på operationer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alle patienter skal informeres om muligheden for at vælge et andet operationssted med kortere ventetid. Men Aarhus Universitetshospital har ikke levet op til kravet, og nu skal der bookes og indkaldes 1.800 patienter.

AARHUS: Et lovbrud på Aarhus Universitetshospital kan have forlænget patienters ventetid på operationer.

Aarhus Universitetshospital skal i henhold til Sundhedsloven orientere patienter om en operationstid og deres rettigheder til at vælge et andet operationssted med eventuel kortere ventetid.

Men ledelsen på det nye universitetshospital i Skejby har erfaret, at nogle af de patienter, som er blevet henvist til operation på Aarhus Universitetshospital, ikke har fået et brev med informationerne. Der er ikke tale om patienter med alvorlige eller livstruende sygdomme.

I stedet er gruppen af patienter blevet indkaldt hen ad vejen, efterhånden som der er opstået ledige operationstider.

- Det er uacceptabelt, at disse patienter ikke har fået et brev indenfor otte dage med en operationstid og oplysning om deres rettigheder, som reglerne kræver. Der er tale om en lille del af de 85.000 patienter, som hvert år bliver opereret på Aarhus Universitetshospital, og patienterne er ikke blevet glemt. Men vi beklager, at de ikke er blevet booket og har fået brev, som de har krav på, og vi er i fuld gang med at rette op på det, siger hospitalsdirektør Poul Blaabjerg.

Vi beklager, at de ikke er blevet booket og har fået brev, som de har krav på, og vi er i fuld gang med at rette op på det.
Poul Blaabjerg, hospitalsdirektør
Hospitalsdirektør Poul Blaabjerg beklager, at Aarhus Universitetshospital har overtrådt Sundhedslovens regler vedrørende patientinformation. Arkivfoto
Hospitalsdirektør Poul Blaabjerg beklager, at Aarhus Universitetshospital har overtrådt Sundhedslovens regler vedrørende patientinformation. Arkivfoto

Breve er på vej

Fremgangsmåden på Aarhus Universitetshospital er i strid med Sundhedsloven.

I en pressemeddelelse erkender hospitalets ledelse, at der kan være tilfælde, hvor denne praksis kan have betydet længere ventetid for patienten.

En korrekt information ville ikke i sig selv have givet en tidligere operationstid på Aarhus Universitetshosptial - men eventuelt mulighed for operation på et andet hospital.

På grund af fejlen er Aarhus Universitetshospital i gang med at booke og indkalde 1.800 operationspatienter.

- Det er eksempelvis patienter med øre-, hals- og næseproblemer - eller patienter til kosmetiske operationer. Vi har dannet os et overblik over omfanget og bedt afdelingerne om hurtigst muligt at sende breve til de berørte patienter med operationstid og oplysning om deres rettigheder. Ca. 1.100 af operationspatienterne har på nuværende tidspunkt modtaget brevet, og vi regner med at komme helt i bund i løbet af de næste to uger, siger Poul Blaabjerg.

Alle sten vendes

For nogle af patienterne er hospitalet ved at afklare, om der kan skabes operationskapacitet til dem andre steder, eller om deres behandling er omfattet af aftaler med privathospitaler.

Det skal afklare, om de kan behandles hurtigere på et andet hospital.

For den gruppe afventer operationsbooking og breve til patienterne på afklaringen af mulighederne.

Samtidig er hospitalsledelsen ved at opklare, om den samme praksis er brugt overfor patienter henvist til eksempelvis undersøgelse eller medicinsk behandling.

- Det er en praksis, som ser ud til at være benyttet i længere tid. Den er brugt ved patienter, der har efterspurgt eksempelvis en operationstid ved afbud eller behandling af en bestemt læge. I de situationer har vi forsøgt at være fleksible, men det har desværre udløst manglende opfyldelse af lovens krav om patientinformation per brev, fortæller Poul Blaabjerg.

Lovbrud på hospital: Patienter i Aarhus kan have ventet længere end nødvendigt på operationer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce