Milepæl inden for blodpropforskning: Kan redde 1.000 flere danskere årligt

Ved hjælp af en MR-scanner kan man opspore, hvor en blodprop er opstået, og det giver nye muligheder for at sætte ind med trombolyse, som er en behandling, der opløser blodproppen. Arkivfoto: Morten Dueholm

Milepæl inden for blodpropforskning: Kan redde 1.000 flere danskere årligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Yderligere 1.000 danske patienter får nu mulighed for en mere effektiv behandling af deres blodprop i hjernen

REGIONEN: Sløret syn, lammelse i den ene side af kroppen, hovedpine. Hvad er der dog sket?

Nogle gange rammer en blodprop, mens man sover. Op mod 20 procent af alle patienter, der behandles for en blodprop i hjernen, vågner op med symptomerne på en blodprop.

Dermed ved man ikke, præcis hvornår blodproppen er opstået, og netop en præcis tidsbestemmelse er enormt vigtig, hvis patienterne skal have den effektive blodprop-opløsende behandling kaldet trombolyse.

Den skal nemlig gives senest 4,5 timer efter, symptomerne begyndte.

Nu viser resultaterne fra et stort europæisk studie, at man alligevel godt kan give mange af disse patienter trombolyse. Ved at foretage en MR-skanning kan lægerne nemlig afgøre, hvornår blodproppen højst sandsynligt er startet - og dermed om patienten vil få gavn af trombolyse.

- Det er en milepæl i behandlingen af patienter med blodpropper i hjernen. Det betyder, at vi nu kan behandle cirka 1.000 patienter mere om året med trombolyse, der opløser blodproppen, siger Claus Simonsen, der er overlæge på Neurologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og national koordinator for de danske centre, der deltog i WAKE-UP studiet, som undersøgelsen hedder.

Hvad er trombolyse?
  • En blodprop kan i nogle tilfælde opløses med trombolyse-behandling. Det sker ved hjælp af blodprop-opløsende medicin, der gives direkte i en blodåre.
  • Gevinsten ved trombolyse er, at patienten enten undgår varige skader eller får færre og mindre varige skader efter blodproppen.


Kilde: Hjerteforeningen

Flere MR-scannere

Det vurderes, at 11 procent flere blodproppatienter med den forbedrede diagnosticering vil kunne blive helt raske uden efterfølgende handicap.

- Jeg håber, at de danske retningslinjer for behandling ændres, så det bliver standard at behandle blodpropper i hjernen med trombolyse, hvis patienterne vågner med symptomerne, siger Claus Simonsen.

Dog kræver behandlingen, at der er adgang til en MR-scanner, og det er ikke tilfældet på alle behandlingssteder i dag. Det vil derfor ifølge Claus Simonsen kræve en udvidelse af kapaciteten på det område, hvis Danmark skal få fuld gavn af forskningsresultatet.

Milepæl inden for blodpropforskning: Kan redde 1.000 flere danskere årligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce