Ole traf et valg: - For otte måneder siden vejede jeg 140 kilo

Ole Bach er tovholder på Folkenetværkets nye gågruppe i Riis Skov. Her kan foreningens medlemmer møde op og gå med - i raskt tempo - hver fredag formiddag. Foto: Kim Haugaard

Ole traf et valg: - For otte måneder siden vejede jeg 140 kilo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Foreningen Folkenetværket støtter medlemmerne hinanden i at fastholde de sunde vaner, når kommunens tilbud om hjælp til livsstilsændringer hører op. Ole Bach er aktivt medlem og initiativtager til en ny gå-gruppe i Riis Skov. Han har lagt sit liv om og tabt sig 60 kilo.

Aarhus: For halvandet år siden var 59-årige Ole Bach fra Højbjerg så overvægtig, at han knap kunne se sine fødder. Nu snører han kondiskoene dagligt og går, svømmer eller cykler.

- For otte måneder siden vejede jeg 140 kilo, fortæller Ole Bach, der har formået at lægge sit liv fuldstændig om.

- I januar 2017 tog jeg en beslutning. Nu skulle der ske noget. Jeg var mentalt og psykisk så langt nede, at jeg måtte beslutte, om jeg ville forsvinde helt ned i et sort hul. Jeg overvejede, om jeg skulle tage mit eget liv, men jeg besluttede mig så til, at jeg ville vælge et helt anderledes liv, fortæller Ole Bach.

Han er troppet op i træningstøjet på Marienlundsvej ved indgangen til Riis Skov. Om en halv time går det af sted i raskt tempo med den gå-gruppe, han for nylig har taget initiativ til at starte som en del af foreningen Folkenetværket.

Ole Bach blev medlem af foreningen for et halvt år siden, da han blev sluset ud af Aarhus Kommunes tilbud om hjælp til livsstilsændringer. Han fik blandt andet hjælp til rygestop, fysisk træning og et kursusforløb om KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom), og han har kun rosende ord at sige om indsatsen og i særdeleshed rygestopinstruktør Line, der hjalp ham til at kvitte vanen med at ryge 70 cigaretter om dagen.

- Hun var eminent og havde en helt utrolig empati. Selv når hun havde fri i weekenden, kunne hun finde på at ringe til mig og spørge, hvordan det gik. Hun var helt utrolig, fortæller han.

Folkenetværket
Folkenetværket er en forening, stiftet i november 2013 i samarbejde med Folkesundhed Aarhus.Foreningen har ca. 80 medlemmer.

Formålet med foreningen er, at medlemmerne kan støtte og fastholde hinanden i sunde vaner.

Folkenetværket tilbyder aktiviteter som gåture, cykelture, fitness i det fri og socialt samvær.

Se mere på folkenetvaerket.dk
For otte måneder siden var Ole Bach svært overvægtig. Siden har han tabt sig 60 kilo. Foto: Kim Haugaard
For otte måneder siden var Ole Bach svært overvægtig. Siden har han tabt sig 60 kilo. Foto: Kim Haugaard

Et frivilligt fællesskab

Når de kommunale tilbud hører op, kan det være en stor mundfuld at holde fast i de nye vaner.

- Det er nemmere, når man er flere, siger Ole Bach.

Og det var faktisk sådan, Folkenetværket opstod for snart fem år siden. Folkesundhed Aarhus, under Aarhus Kommune, tilbyder otte ugers-forløbet Sund Livsstil til borgere, der ønsker hjælp til at ændre deres kost- og motionsvaner, og det var nogle af deltagerne herfra, der tog initiativ til foreningen.

I dag tilbyder Folkenetværket blandt andet ugentlige gågrupper, en ugentlig cykelgruppe og motion i det fri ved redskaberne i Mindeparken. I øjeblikket er der ca. 80 medlemmer, og de betaler et beskedent kontingent på 100 kroner om året.

Til gengæld har de i hinanden et fællesskab og et netværk blandt ligesindede at støtte sig op ad, når den nye livsstil skal fastholdes.

Ingen lette løsninger

Ole Bach har erfaret på egen krop, at det kræver handling, hvis man vil forandre sit liv markant. Han har kæmpet med mere end de fleste, blandt andet alkohol- og stofafhængighed.

- Fra 12-trins fællesskaberne har jeg lært, at man skal handle. Vil man lave noget om, så kræver det, at man letter røven. Der er ikke noget, der kommer af sig selv, siger han.

Da han for halvandet år siden besluttede sig for at sadle om, begyndte han bogstaveligt talt med at rydde op, smide ud og gøre rent. Siden har han ændret sine kostvaner, han motionerer og er trappet helt ud af psykofarmaka.

At det er lykkedes for ham at holde fast i sin nye livsstil, tilskriver han den uvurderlige støtte, han har fået igennem sine 12-trins fællesskaber, og troen på en højere åndelig magt.

- Uden at finde en åndelig eller spirituel styrke i mig selv, kunne jeg ikke have klaret det. Ikke at det behøver at være religiøst. Og uden den styrke og opbakning, jeg har fået fra alle de mennesker, jeg har mødt i de forskellige 12-trins fællesskaber, var det heller ikke gået, fortæller Ole Bach.

Han er siden begyndt at rejse med Den Ædru Rejseklub, der arrangerer rejser primært for ædru alkoholikere og deres pårørende. I efteråret går turen til Jerusalem, og sidst på året rejser han til Filippinerne, hvor han blandt andet har planer om at prøve kræfter med faldskærmsudspring og dykning blandt hajer.

- Når man har levet 25 år på livets skyggeside, er det fantastisk at opleve...

Ole Bach rømmer sig, trækker vejret dybt og undskylder, at han indimellem bliver rørt over at tale om det liv, som han har kæmpet sig tilbage til.

- Det er ikke så mange, der prøver at have to liv i ét, siger han så.

Ole traf et valg: - For otte måneder siden vejede jeg 140 kilo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce