Rådmand vil have Vanddragen væk fra Store Torv: - Den skæmmer

- Jeg synes, at den skæmmer. Desuden begrænser den muligheden for at skabe forandringer på Store Torv, lyder det fra rådmand Bünyamin Simsek. Arkivfoto: Jens Thaysen

Rådmand vil have Vanddragen væk fra Store Torv: - Den skæmmer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek vil fjerne omstridt skulptur og skabe markedsplads på Store Torv.

AARHUS: Står det til Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø, så har Elisabeth Toubros skulptur, Torvenes Brøndsløjfe - også kendt som Vanddragen - ingen fremtid på Store Torv.

- Jeg synes, at den skæmmer. Desuden begrænser den muligheden for at skabe forandringer på Store Torv og Lille Torv, siger Bünyamin Simsek.

Han har sat sin forvaltning til at regne på prisen på en flytning af den 19 meter lange og 3,7 meter høje skulptur.

- Det kommer til at koste fem-seks millioner kroner at flytte den til en anden placering, siger Bünyamin Simsek.

Kommunen kan også vælge tage "Vanddragen" ned og sætte den i depot.

Det vil koste et sted mellem 1 og 1,5 millioner kroner.

- Og vi står i forvejen overfor en udgift i samme størrelsesorden til renovering af skulpturen. Dyser og pumper virker ikke, så den fungerer slet ikke som vandkunst, siger Bünyamin Simsek.

Vanddragens finansiering   Vanddragens finansiering
"Torvenes Brøndsløjfe" - bedre kendt som "Vanddragen" kostede 4,5 millioner kr.

Statens Kunstfond har betalt 3,7 millioner kr. Senere gav kunstfonden en ekstra-bevilling på 80.000 kr. til at etablere en vand-rende rundt om skulpturen.

"Vanddragen" er lavet af to materialer. Sort diabas-granit og rustfrit stål.( Men så rustfrit var stålet nu heller ikke. Blot et par år efter indvielsen i 2003 opdagede man rustpletter på den dengang helt nye vanddrage).
Ud med Vanddragen. Ind med markedsboder og street food på Store Torv. I hvert fald hvis det står til teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek, der er inspireret af Torvehallerne (billedet) på Israels Plads i København. Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Ud med Vanddragen. Ind med markedsboder og street food på Store Torv. I hvert fald hvis det står til teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek, der er inspireret af Torvehallerne (billedet) på Israels Plads i København. Foto: Linda Kastrup/Scanpix

Drage i depot

Hans pointe er, at skal Aarhus Kommune bruge penge på at restaurere vanddragen, kan den lige så godt bruge pengene på at sætte den i depot.

- Så kan den stå der, til vi har penge til at opsætte den et sted, der er mere egnet, siger Bünyamin Simsek.

Vanddragen blev indviet i 2003 og har i sine 15 år aldrig opnået nogen form for popularitet hos århusianerne. For nu at sige det mildt.

Derfor forsøgte Bünyamin Simseks konservative forgænger på rådmandsposten, Poul B. Schou, i 2005 at få Vanddragen væk.

At det aldrig blev til noget, skyldtes frygten for, at en flytning ville blive alt for bekostelig. Et bud dengang lød på 10 millioner kroner.

Fordi Statens Kunstfond kunne finde på at kræve sit tilskud på 3,7 millioner kroner tilbage. Og fordi man forventede, at kunstneren bag skulpturen, Elisabeth Toubro, ville forlange erstatning.

- Men kunstfonden kræver ikke længere sit bidrag tilbage. Det har vi undersøgt. Vi skal i dialog med kunstneren, men mit udgangspunkt er, at det må være os som ejere, der bestemmer, hvor den skal stå, siger Bünyamin Simsek.

Han forestiller sig, at Vanddragen måske kan komme til sin ret på Aarhus Ø eller i en af byens rundkørsler.

Streetfood og boder

At flytningen koster den ikke helt lille sum af seks millioner kroner skyldes, at der under kunstværket ligger et ganske avanceret pumpeanlæg, der - når det virker - gør Vanddragen til vandkunst.

Og det koster altså at genetablere pumpeanlægget. Det er der ingen grund til, hvis man vælger at køre Vanddragen i depot. Derfor står den løsning "kun" i 1 eller 1,5 millioner kroner.

Bünyamin Simsek håber, at der i Aarhus Byråd er flertal for at flytte "Vanddragen" væk fra Store Torv.

Han vil nemlig gerne i gang med en stor plan for både Store Torv og Lille Torv.

Inspirationen kommer fra Israels Plads ved Nørreport, hvor Torvehallerne er blevet en af Københavns populære attraktioner.

- Vi mangler en markedsplads i det centrale Aarhus. Et sted, hvor man kan købe kvalitetsprodukter som for eksempel kød og ost og mad fra streetfood-boder. Derfor er det oplagt med overdækkede og flytbare boder på Store Torv, siger Bünyamin Simsek.

- Dragen ingen vil savne

Han tvivler på, at nogen vil savne Vanddragen. Og han tror, at mange vil få glæde af et nyindrettet Store Torv.

- I dag er der jo ingen, der går rundt på Store Torv og tænker "det er godt nok et dejligt sted, det her". Jeg tror, det er realistisk at levere noget bedre. Noget århusianerne vil blive mere glade for, siger rådmanden.

Planlægningen er på et så indledende stadie, at Bünyamin Simsek endnu ikke har noget bud på en tidsplan.

- Første skridt bliver at forelægge planen for teknisk udvalg. Så må vi se, om der er flertal for en flytning.

Rådmand vil have Vanddragen væk fra Store Torv: - Den skæmmer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce