A.P. Møller påtager sig al risiko: Ingen ekstra udgifter til de århusianske varmekunder

Sådan så det geotermiske anlæg ud i Kvols ved Viborg ud en måneds tid før projektet blev lukket i juni 2012. Nu er pladsen ført tilbage som landbrugsjord. Arkivfoto: Morten Dueholm

A.P. Møller påtager sig al risiko: Ingen ekstra udgifter til de århusianske varmekunder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

A.P. Møller Holding vil to steder i Aarhus bore efter varmt vand i undergrunden, den såkaldte geotermi. Nu starter afklaringen af, hvor henne det er.

AARHUS: Kan man hente 70-80 grader varmt vand op af undergrunden i Aarhus og sende ud til fjernvarmekunderne? Muligvis, vurderer A.P. Møller og Aarhus Kommune, som har indledt et samarbejde om at undersøge muligheden for at hente den vedvarende energikilde op af jorden.

Nogle af de centrale spørgsmål er: Kan det svare sig, og hvor skal der bores?

Energistyrelsen har netop givet A.P. Møller Holding Invest tilladelse til at efterforske og indvinde såkaldt geotermisk energi i Aarhus og Aalborg, fordi undergrunden netop her skønnes at være egnet til geotermi.

- Vi skal udnytte alle de vedvarende energikilder, der findes. Og det at hente varmt vand op fra undergrunden og bruge det til fjernvarme kan blive et enormt potentiale, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Hvad er geotermi?
  • Geotermi er en vedvarende energiform.
  • Geotermisk energi findes i undergrunden i form af varmt saltholdigt vand.
  • Temperaturen i undergrundens jordlag stiger med dybden, da varme strømmer fra jordens indre mod jordens overflade. Varmen i vandet kan udnyttes til energi.
  • I et geotermisk anlæg pumper man varmt vand på 70-80 grader op til overfladen gennem en boring. Her indvinder man varmen ved hjælp af varmevekslere, før man pumper det afkølede vand på 20-30 grader ned i undergrunden igen.


Kilde: Energistyrelsen og AffaldVarme Aarhus

Boringer i to områder

I første omgang vil A.P. Møller Holding bore i to udvalgte områder omkring Aarhus for at undersøge, om man kan finde det varme vand.

Tilladelsen gælder til et område, der dækker stort set hele kommunen, men ifølge affaldvarmechef Bjarne Munk Jensen, AffaldVarme Aarhus er det endnu ikke bestemt hvor i Aarhus Kommune, der skal prøvebores.

- Det er A.P. Møllers geologer ved at finde ud af. Men det skal nok være i nærheden af en af vores 50 fjernvarmecentraler eller vores varmeværker, så der er let adgang til at koble en boring på distributionsnettet, siger Bjarne Munk Jensen.

Som en fodboldbane

Forboringen består reelt af flere prøveboringer i et afgrænset område.

- Det foregår i et område på størrelse med en fodboldbane, fordi der skal være plads til grej og rør. Men når og hvis man finder et egnet sted, kan selve boringen stå på et område, der svarer til et straffesparkfelt, forklarer Bjarne Munk Jensen.

Aarhus har i forvejen sagt farvel til kul og olie i den lokale varmeforsyning, og nu er man altså villig til at gå skridtet videre efter en vedvarende energikilde.

- Vi vil have et energisystem, som i mindre grad bygger på afbrænding af biomasse og i højere grad bygger på brændselsfri og vedvarende energi, og det kan vi få med geotermi, siger rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V).

Varmeprisen i ro

Prøveboringerne skal gennemføres i 2019-2020, og hvis forudsætningerne holder, kan det første geotermiske anlæg bygges i perioden fra 2021 til 2024, er planen.

Modellen indebærer, at A.P. Møller Holding påtager sig al risiko ved efterforskning, etablering og drift i de 30 år, anlægget skal levere varme til fjernvarmenettet. Hvis ikke forholdene er som forventet og understøtter geotermi til fjernvarmebrug, lukker A.P. Møller Holding efterforskningsbrøndene uden udgifter for varmekunderne i Aarhus.

Men hvordan bliver prisen for forbrugerne i forhold til den i forvejen relativt billige fjernvarme, vi har i Aarhus?

- Det forhandler vi sideløbende med A.P. Møller Holding om frem til sommerferien, hvor vi venter at indgå en kontrakt om at aftage det varme vand. Men vi går kun med, hvis det kan svare sig for forbrugerne. Det skal være en konkurrencedygtig pris eller helst billigere, siger affaldvarmechef Bjarne Munk Jensen.

For - som han betoner - hvis målet om at levere varmt vand til 100.000 husstande skal nås, skal der samtidig skrues ned for det bestående anlæg. Og det skal også økonomisk hænge sammen.

A.P. Møller påtager sig al risiko: Ingen ekstra udgifter til de århusianske varmekunder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce