Carl Holst-sag: Advarer mod ulovlig politikerhjælp

Stephanie Lose (V) og Poul-Erik Svendsen (S) forklarer sig til pressen i forbindelse med Carl Holst-sagen i september 2015. Op til det kommende regionsrådsvalg indskærpes det nu, at regionsansatte ikke må være partiske. Arkivfoto: Anders Brohus

Carl Holst-sag: Advarer mod ulovlig politikerhjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regionen vil indskærpe, at ingen ansatte yder ulovlig bistand til politikerne til det kommende regionsrådsvalg. Det sker i forlængelse af sagen med Carl Holst i 2015. Der er brug for klare rammer, siger regionsdirektør.

Ingen af regionens medarbejdere eller kandidaterne til regionsrådet skal være i tvivl, når valgkampen til regionsrådsvalget den 21. november begynder.

I et oplæg til godkendelse på forretningsudvalgsmødet på onsdag lægger Region Syddanmark op til at indskærpe rammerne for den politiske betjening.

"Det er et krav, at regionens medarbejdere er upartiske i udførelsen af deres arbejde", lyder det i sagsfremstillingen.

En gennemgang af et lignede punkt op til valget i 2013 viser, at spørgsmålet omkring partiskhed ikke var et tema i regionen dengang.

I mellemtiden har sagen med daværende regionsrådsformand Carl Holst (V) fyldt meget. I efteråret 2015 kom det frem, at Christian Ingemann Nielsen, kommunikationsmedarbejder i Region Syddanmark, havde brugt en del af sin arbejdstid i forsommeren 2015 på at bistå Carl Holsts valgkamp til Folketinget. Statsforvaltningen konkluderede i november 2015, at denne bistand var ulovlig.

Ikke planlagt

Regionsdirektør Jane Kraglund forklarer, at der ikke har været specifikke drøftelser om passagen omkring partiskhed.

- Men der er brug for nogle klare rammer for, hvordan det her skal foregå i resten af 2017. Det er da naturligt, at de ansatte er upartiske.

Hvorfor så nævne det, hvis det er naturligt?

- Det kan man altid diskutere. Nu er det nævnt, og det er også sådan, det er.

Passagen er jo ny i forhold til samme oplæg til valget i 2013. Hvorvidt spiller sagen omkring Carl Holst ind?

- Det kan jeg ikke svare på, for vi har ikke diskuteret den sætning i detaljen. Hvordan diskussionen var i 2013, kan jeg ikke svare på. Men der er ikke noget kontroversielt i det.

Kan det så være med til at undgå en lignende sag som den, der kom frem i efteråret 2015?

- Jeg tænker egentligt, at der allerede er gjort mange ting for at undgå det, siger Jane Kraglund og nævner et kodeks for, hvordan embedsværket skal servicere politikerne inden for lovens rammer. Hun beregner indskærpelsen som en udløber af kodekset.

Beskyttelse

Forretningsudvalgsmedlem John Lohff (K), der har siddet i regionsrådet i ti år, er ikke i tvivl om, at sagen med Carl Holst har haft betydning for regionens oplæg.

- Det er jo sådan noget, vi ikke har tænkt over tidligere, fordi vi bare tog det som en selvfølge. Men det er fint at få det indskærpet helt ned i detaljen. Det er også en god beskyttelse af de ansatte, så hvis en politiker bliver for pågående, kan den ansatte henvise til dette oplæg, mener John Lohff.

Forretningsudvalgsmedlem Karsten Uno Petersen (S), der også har siddet i regionsrådet i ti år, understreger, at han "aldrig har oplevet andet end upartiskhed hos regionens folk".

- Jeg er da ikke i tvivl om, at det er en direkte følge af Carl Holst-sagen. Grundlæggende er det naturligt, at embedsmænd er upolitiske i deres ageren, så jeg synes, det nærmer sig en mistænkeliggørelse af alle regionens ansatte, siger Karsten Uno Petersen, som på forretningsudvalgsmødet vil have uddybet forvaltningens holdning til sagen.

Carl Holst-sag: Advarer mod ulovlig politikerhjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce