100 år med tandpleje: Til tandtjek hos smeden

Tandplejen rykkede ind i Randers for 100 år siden, og i den mellemliggende periode er der sket stor udvikling med tandsundheden. PR-foto

100 år med tandpleje: Til tandtjek hos smeden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I gamle dage havde langt de fleste børn huller i tænderne, og når de ømme tænder skulle trækkes ud, gik turen forbi smeden.

Randers: Historien om Karius og Baktus er kendt af de fleste, og både børn og forældre har i dag fokus på at børste tænderne. I dag er det heldigvis længere imellem hullerne, end der var for 100 år siden, da tandplejen åbnede i Randers.

Dengang stod et gebis ofte øverst på ønskesedlen til konfirmationen, men efter den første skoletandlæges indtog i 1918 kom der mere fokus på tænderne. Tandplejen i Randers Kommune fejrer nu sit 100 års jubilæum med besøg på skoler og en event på Rådhustorvet.

- Det er næsten ikke til at forestille sig forandringer af den kaliber, som tandplejen og tandsundheden har gennemgået i de forløbne 100 år. Dengang handlede det om smertelindring og lappeløsninger - nu arbejder vi med forebyggelse, smertefri behandlinger og dialog med forældre, siger Lars Høvenhoff, leder af tandplejen i Randers Kommune.

Skolerne i Randers får besøg af tandplejen fredag 21. september, og lørdag 22. september kan man møde Tandplejen og Karius og Baktus på Rådhustorvet, hvor Muddi også giver en koncert.

Flour og forebyggelse

I starten af tandplejens historie var tandlægernes arbejde en form for brandslukning, hvor de dårlige tænder blev fjernet. I dag handler det om forebyggelse - og det blev markant nemmere for cirka 50 år siden, da tandpasta med fluor blev opfundet.

Lars Høvenhoff har arbejdet i den kommunale tandpleje i en tredjedel af de 100 år, der bliver fejret i løbet af uge 38. Selvom den største forandring skete før hans tid, så har det alligevel været godt tre årtier med rivende udvikling.

- I gamle dage borede vi os ud af problemerne, men i dag har vi mange flere muligheder; for eksempel fluorbehandling, forseglinger og en ekstra indsats med tandbørsten. Vi forebygger mere, end vi behandler, fortæller han.

Landets første skoletandlæge åbnede i København, det skete allerede i 1910. I 1972 blev der enstemmigt vedtaget i Folketinget, at kommunerne skulle oprette en gratis skoletandpleje for alle børn i den skolepligtige alder.

100 år med tandpleje: Til tandtjek hos smeden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce