2018 blev et rædselsår for Norddjurs: Mistede ti gange så mange borgere som forventet

Norddjurs Kommune mistede i 2018 ti gange så mange borgere som forventet. Foto: Iris/Scanpix

2018 blev et rædselsår for Norddjurs: Mistede ti gange så mange borgere som forventet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De er vant til at miste indbyggere i områdets mindste kommune, og den triste tendens forsatte sidste år. Men efter flere års stærkt stigende befolkningstal gik det også baglæns i Randers i 2018.

Randers: Der bliver langsomt men sikkert færre indbyggere i Norddjurs Kommune. Sidste år faldt befolkningstallet med 517. Det kom ikke bag på kommunen, at tallet ville falde, man havde nemlig forudset det i sin befolkningsprognose og regnet det ind i budgetter og planer for udviklingen i kommunen, at de ville blive færre mennesker. Helt præcist regnede kommunen med et fald på 51 borgere i løbet af 2018. Slemt nok. Men virkeligheden viste sig at blive ti gange så slem.

I Norddjurs er det almindelig viden, at der dør flere, end der fødes i løbet af et år, så derfor er man afhængig af flere tilflyttere end fraflyttere, hvis der skal ske en positiv udvikling i befolkningstallet. Men også det regnestykke gik den gale vej sidste år, forklarer stabschef i Norddjurs Kommune, Kim Bruun Nielsen.

Døde af influenza og varme
55.232 personer døde i 2018. Det er det højeste antal siden 2007. Specielt marts lå meget højt med 5.683, og er i perioden kun overgået af januar 2009 (5.741).I foråret 2018 var landet ramt af influenzaepidemi, en type influenza der ikke indgik i den tilbudte vaccine. Dette kan være en forklaring på stigningen i antal døde på 3,7 pct. i 2018 i forhold til 2017.

Også juli måned lå højere end året før, hvilket kan hænge sammen med den meget varme sommer.

Kilde: Danmarks Statistik
Grafik: Mikkel Damsgård Petersen. Tal fra Danmarks Statistik.
Grafik: Mikkel Damsgård Petersen. Tal fra Danmarks Statistik.

Ny prognose

Hvad er forklaringen på befolkningsnedgangen?

- Grundlæggende har vi et fødselsunderskud, fordi flere dør end der bliver født hvert år, så en befolkningsstigning kræver tilflytning. Og nedgangen sidste år skyldes, at færre er flyttet til kommunen og flere er flyttet herfra end året før.

I jeres egen prognose havde i regnet med en tilbagegang på 51 borgere sidste år, nu blev den faktisk på 517. Hvilke konsekvenser får det?

- Vi er ved at undersøge, hvilke konsekvenser det har for den kommende budgetlægning. Vi laver en ny befolkningsprognose, som bliver forelagt til politisk behandling i foråret.

Kim Bruun Nielsen forklarer også, at det forholdsvis store fald i befolkningstallet ikke endnu har givet anledning til, at man i kommunen må ændre sine planer for i år.

Randers i bakgear

Efter ti års ubrudt vækst i befolkningstallet, fladede det ud i Randers Kommune i løbet af 2017 for så at begynde at falde sidste år. Så derfor kommer landets sjettestørste by ud af 2018 med et mindre fald på 356 indbyggere samlet set.

Fremgang i befolkningstallet finder vi i Syddjurs og Favrskov kommuner og så selvfølgelig i Aarhus, der bliver ved at suge tilflyttere til sig. I løbet af sidste år voksede befolkningstallet med næsten 5000.

2018 blev et rædselsår for Norddjurs: Mistede ti gange så mange borgere som forventet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce