Årets Randersborger: Hæder til manden på ølkassen

Præst ved Sct. Mortens Kirke Flemming Kloster Poulsen har skrevet en bog "Det uperfekte liv", der er afslutning på et større projekt, han har kørt som bl.a. har indeholdt bibeltaler fra ølkassen og mm.


Årets Randersborger: Hæder til manden på ølkassen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flemming Kloster Poulsen er kåret som Årets Randersborger. Dermed går prisen i år til et menneske, der forener rollen som præst med rollen som formidler af litteratur på mange niveauer.

Han hiver litteraturen op på prædikestolen, og han forkynder Biblens ord fra en ølkasse, for lige at trækker kontrasterne op.

Så hvis vi taler form, er Årets Randersborger, pastor Flemming Kloster Poulsen, Sct. Mortens Kirke, kontroversiel. Men taler vi indhold, er substansen bundsolid. Det, han hele tiden har med sig - uanset om han er præst eller formidler - er ordet. Ord fra Biblen. Ord fra litteraturen. Begge steder finder man delsvar på det at være menneske, og det er en jagt, som aldrig afsluttes, hvis man som Kloster Poulsen er nysgerrig på det brogede menneskeliv.

En af de forfattere, der altid holder gryden i kog hos Årets Randersborger, er den russiske forfatter Fjodor Dostojevskij, fordi han i Kloster Poulsens optik overhaler al videnskab og giver os bud på menneskelivet råt for usødet.

Dostojevskij kendte til sindets kælderdyb og til ufattelige menneskelige handlinger, men kan også jage læseren op, hvor englene synger.

»Dostojevskijs menneskebillede er så stort, at jeg aldrig bliver færdig med ham,« siger Kloster Poulsen, der også har den store forfatter med under armen, når han holder et af sine mange foredrag i forsamlinger og på steder, hvor mennesker mødes uden for kirkens regi.

Han er vokset op på en gård i Simmelkær mellem Holstebro og Herning, hvor kirken, forsamlingshuset og sportsforeningen var de tre bærende søjler i det åndelig liv. Her lærte han at forpligte sig på fællesskabet. Og den tradition for, at ordet er frit og emner til diskussion, har han båret med sig i sit arbejde som præst - på prædikestolen såvel som i forsamlingshuset.

Brændstoffet er begge steder Biblen og litteraturen. Så da han for et par år siden fik orlov fra gudstjenesten i kirken og steg på ølkassen for at fortælle om de store bibelske beretninger på værtshus såvel som i fængsel, var det også en demonstration af at komme uden for præstens komfortzone og uden præstekjolens skjold smide Vorherre og alle Hans gerninger op i luften, hvor man mindst forventer det.

Projekt bibelfortælling blev en succes, hvor han blev mødt med en åbenhed, som han ikke havde turdet tro på. Den blev fulgt op af 42 udvalgte bibelcitater, som han indtalte på video. Og endelig som rakettens tredje trin bogen »Det uperfekte liv«, hvor Kloster Poulsen erkender menneskets ufuldkommenhed. Han gik med bibelteksterne i hånd i sit personlige og private lønkammer og holdt dem som et spejl op imod sig selv.

Det er en kulturel selvhjælpsbog, hvor man kan blive klogere på, at livet ikke er perfekt og samtidig blive beroliget med, at det heller ikke er meningen.

Det er denne evige sult efter nye nuancer på menneskelivet, der holder ham til bogen. Her stiller litteraturen sig til rådighed som et uudtømmeligt skatkammer.

Det er efterhånden længe siden, at han introducerede Randers til sine Fortælle-caféer, hvor han i løbet af et par timer genfortæller store historier af såvel den klassiske som spritnye litteratur. Han kan sin Blicher og sin Kim Leine og er i sit es, når han indvier en forsamling i et stykke litteratur. For det er her, man kan finde udfordringer, reflektere og undre sig over menneskelivets krinkelkroge.

I sin kærlighed til litteratur og sin holdning til, hvad litteraturen er for mennesket, ligger han på linje med den norske forfatter Jan Kjærstad, der siger, at de fortællinger, du hører i dit liv, er lige så vigtige som de gener, du har fået.

Underforstået. Vores krop er bygget op af gener, men sindet er dannet af de fortællinger, vi har fået fra barnsben af til lige nu. Det hele lagres og danner os.

»Det er fortællingerne, der siger noget om det at være menneske,« siger Flemming Kloster Poulsen, mens Kjærstad, der i øvrigt også har en teologisk eksamen, siger det endnu tydeligere: »Læsning kan forandre et menneske og udvide virkeligheden«.

Med andre ord er kunst og kultur i Kloster Poulsens optik uundværlig. Det slog han også til lyd for under forårets valgkamp, hvor han beklagede politikernes udeladelse af kultur som noget, man kan gå til valg på.

I en klumme i Randers Amtsavis skrev han bl.a. »At være menneske handler om andet og mere end sociale omstændigheder og årets budget. Det handler også om mening, værdier og åndelig velfærd. For et menneske lever ikke af brød alene«.

Men det skulle også gerne bevæge sig ikke bare åndeligt, men også fysisk fremad. Derfor ser vi også Årets Randersborger i kampuniform, når der trænes til det årlige maraton, han har pålagt sig selv at gennemføre.

Tilbage er blot at sige, at Kloster Poulsen et par timer efter fredagens kåring på pladsen på Østervold kaldte til Leonard Cohen-aften i Sct. Mortens Kirke.

Og så er han da forresten bogaktuel om et par uger, når bogen »I litteraturens spejl« rammer verden. Her har han plukket kapitler af litteraturen og viser læseren, hvordan man kan spejle sig i litteraturen - akkurat som han brugte Biblen for at vise menneskers livtag med tilværelsen i sin forrige bog.

Årets Randersborger: Hæder til manden på ølkassen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce