Allerede familieplaner for nyankommet stork

Hvis du bor på en landejendom i nærheden af Vorup Enge eller Hornbæk Enge - og ikke har noget imod at dele din grund med et storkepar - vil foreningen Storkene.dk meget gerne høre fra dig hurtigst muligt. Arkivfoto

Allerede familieplaner for nyankommet stork

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En hanstork huserer lige nu omkring Vorup Enge og Hornbæk Enge. Foreningen Storkene.dk håber nu på hurtig lokal hjælp til at bygge en rede, så hanstorken kan få selskab af en hun og forhåbentlig slå sig ned permanent i området.

RANDERS: En hanstork er ankommet - formentligt fra Spanien - til området omkring Vorup Enge og Hornbæk Enge. Står det til foreningen Storkene.dk skal der derfor hurtigst muligt bygges en eller flere reder i området for at tiltrække en hunstork.

Formand for Storkene.dk Jess Frederiksen håber, at foreningen kan få hjælp fra lokale kræfter til det formål.

- Hvis man er interesseret i at få storke til Randers, så har man chancen nu. Hvis vi kan få bygget de her reder, er det realistisk, at storkene vil begynde at yngle i området, siger Jess Frederiksen.

Randers kan igen blive hjemsted for et storkepar, hvis det lykkes en hanstork i området at finde sig en mage. Arkivfoto: Lars Rasborg
Randers kan igen blive hjemsted for et storkepar, hvis det lykkes en hanstork i området at finde sig en mage. Arkivfoto: Lars Rasborg

Ny rede haster

Han forklarer, at der lige nu er et større storketræk på vej nordpå over Europa. Han håber, at der blandt dem flyver en kommende mage til den lokale hanstork.

- Derfor haster det med at lave den nye rede, så storkene forhåbentligt slår sig ned permanent i området, siger Jess Frederiksen.

Han fortæller, at foreningen stiller gratis materiale til reden til rådighed, ligesom de selv vil deltage i at bygge reden. De mangler bare en høj pæl og et sted at placere reden i området.

- Storke vil helst bo tæt på mennesker, så det vil være fantastisk, hvis der er en eller flere beboere i området omkring Vorup Enge og Hornbæk Enge, som gerne vil have en storkerede på deres grund, siger Jess Frederiksen.

Hvis man er interesseret i at bo side om side med et storkepar i Vorup eller Hornbæk Enge, kan man kontakte foreningen via hjemmesiden www.storkene.dk.

Rede skal tæt på mennesker

Storkeekspert Hans Skov fra Danmarks Ornitologiske Forening forholder sig en anelse mere skeptisk end Jess Frederiksen til chancerne for, at en stork vil slå sig ned i området omkring Randers.

- Det er svært at sige, om det kan lykkes. Jeg har mange gange oplevet, at en stork slog sig ned i et område for en kort periode, og derefter forsvandt igen. Det hele afhænger af, om hannen finder en mage indenfor kort tid, siger Hans Skov.

Han er enig med Jess Frederiksen i, at reden skal ligge tæt på noget bebyggelse, hvis projektet skal lykkes.

- Storken har flere fjender i naturen - for eksempel havørnen - der er bange for mennesker. Så storken føler sig mest tryg, hvis dens rede ligger tæt på et sted, hvor der bor mennesker, siger Hans Skov.

Vender tilbage

Han fortæller, at hvis projektet lykkes, og et storkepar begynder at yngle i området, vil storkene formentligt vende tilbage igen og igen.

- Hvis storkeparret har ynglesucces, kan de to sagtens blive ved med at komme tilbage til området igennem en længere årrække. Så hvis man er opsat på at få storke til området, skal man da selvfølgelig give det et forsøg, siger Hans Skov.

Tidligere på året har Storkene.dk haft held med at bygge en storkerede i Nørreådalen ved Viborg. Her bor nu en anden storkehan, som foreningen også håber finder en mage i det afrikanske storketræk og derefter bliver boende permanent i området.

Ifølge Storkene.dk er der på nuværende tidspunkt to ynglende storkepar i hele Danmark.

Allerede familieplaner for nyankommet stork

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce