Amning har kostet venskaber for Luna: Bliver kaldt klam og pervers

Foto: Missbrown Photography

Amning har kostet venskaber for Luna: Bliver kaldt klam og pervers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Luna Munk har valgt det, hun kalder den naturlige metode, når det kommer til amningen af hendes tre drenge. De negative kommentarer har hun efterhånden vænnet sig til.

Randers: Når 24-årige Luna Munk logger på Facebook eller på sin private blog, er det ikke usædvanligt, at fremmede skriver, at hun skal tage sig sammen, at hun er en nasserøv, at hun er en klam pædofil, og at hun ligner en rigtig malkeko.

Årsagen er, at hun har valgt at stå åbent frem som såkaldt langtidsammer. Således ammer hun alle sine tre sønner, der er henholdsvis 3 måneder, to år og tre år, og det er noget, der for alvor deler vandene hos de, der bliver bekendt med den unge mors beslutning. En beslutning, hun har truffet af flere årsager, men som ikke var en fastlagt kurs fra starten.

- Min tanke var, at jeg kun skulle amme i seks måneder, men så blev jeg gravid med nummer to, allerede da den ældste var fire måneder gammel. Et barn på 13 måneder kan jo ikke forstå, at han er blevet storebror, og derfor traf jeg et valg om, at jeg ville fortsætte amningen, fordi jeg på den måde kunne give ham noget omsorg, siger Luna Munk og tilføjer:

- Og mens jeg ammede begge drenge, groede hele fænomenet med langtidsamning og selvafvænning på mig, og jeg begyndte at læse en masse om det. Da jeg så blev gravid med nummer tre, havde jeg besluttet mig for, at jeg gik ind for, at jeg ville lade mine børn selvafvænne, når de var klar til det, hvis jeg stadig følte, at jeg kunne være i det selv.

Foto: Missbrown Photography
Foto: Missbrown Photography

Forkert syn på bryster

Ifølge Luna Munks research på området har hun forskningen på sin side.

- Børn har et naturligt ammestop og kan vise, at de ikke længere har behov for den tilknytning, og hvor de så lige så stille faser ud med amningen. Der er jeg lidt fan af, at vi gør det på den naturlige måde, og at vi lader børnene bestemme, hvornår de er klar til at cutte det bånd til mig. Men indtil da skal de have lov til det, for det er jo både masser af god tryghed og gode vitaminer. Der er jo ikke noget skidt i at amme, understreger Luna Munk, som derfor er desto mere overrasket over de negative reaktioner, hun får fra både venner og fra vildt fremmede.

- Det kommer da bag på mig, og jeg synes også, det er lidt foruroligende, at man er kommet så langt væk fra det naturlige, at folk direkte kan synes, at det er klamt og ulækkert og perverst. Det handler jo om, at folk ser brysterne som noget seksuelt. De ser det med nogle helt forkerte øjne, for bryster er jo i teorien ikke andet end en madmaskine, griner hun.

- Og det har undret mig meget, at man kan blive så stødt over noget, der i realiteten er så naturligt, som noget overhovedet kan være, siger Luna Munk, som dog også får mange positive beskeder fra alle mulige mennesker, som skriver, at de synes, det er super sejt, at hun står frem.

Privatfoto
Privatfoto

Fordomme giver diskrete mødre

Søndag var Luna Munk på forsiden af Berlingske, mandag skrev TV2.dk om hende og tirsdag aften var hun gæst i Go' Aften Danmark.

Projektet med at skabe opmærksomhed og debat om emnet er derfor lykkedes for den unge randrusianer.

- Det er noget, jeg er nødt til at gøre for at normalisere det, for hvis ikke, jeg gør det, hvem skal så, og så ender det med, at der sidder et flertal af kvinder og ammer i smug. Og jeg synes ikke, det skal være sådan, at man sidder og gemmer sig selv væk af frygt for andres reaktioner, understreger Luna Munk, der medgiver, at den hårde tone i debatten kan være med til få mange langtidsammere til at flyve under radaren.

- Det er en underlig tendens at have så travlt med, hvad andre gør. Det vil jeg meget gerne væk fra ved netop at snakke om det. Der skal være plads til alle, og man skal kunne acceptere hinandens forskelligheder i stedet for, at vi alle sammen skal gøre det på samme måde. For det kan godt være, at folk udefra ikke forstår det, men man behøver jo ikke fortælle mig, at det er klamt og ulækkert, bare fordi, at det er det, man selv synes, siger hun og fortsætter:

- Mange folk skriver også, at det er ud fra mine egne behov, at jeg ammer mine børn. Jeg synes godt nok, det er lidt sjovt, at folk kan udtale sig om, hvad der er mit behov uden at kende mig. Min beslutning har gjort, at jeg har levet nu tre år uden søvn. Jeg får max to timers sammenhængende søvn, det er jo benhårdt arbejde. Men nu er jeg ligesom i en tilstand, hvor jeg er blevet vant til det. Det er i hvert fald sådan, mit liv er lige nu.

Den vigtige accept

Det er ikke kun totalt fremmede, der kommer med negative kommentarer til, at alle hendes tre drenge får stillet sulten ved moderens bryst. Det samme har hun oplevet, at veninder har gjort, og som et resultat heraf har hun valgt at gøre det forbi med nogle af dem.

- Mine principper er som sådan ikke vigtigere end mine venskaber, men for mig er det vigtigt, at mine veninder accepterer mig som den, jeg er. Og det gælder jo også den måde, som jeg er mor på. Hvis de ikke kan acceptere det, så synes jeg heller ikke, at vi skal være veninder. Hvis man ikke kan acceptere mig, har vi ikke rigtig noget at snakke om, siger Luna Munk, som heller ikke vil tage særlig hensyn, hvis hendes sønner skulle opleve at blive drillet, fordi de stadig bliver ammet.

- Jeg mener ikke, at det er min pligt at tage hensyn til mobberne. På samme måde som jeg ikke kunne finde på at fortælle mit barn, at det skulle tabe sig af frygt for, at det skulle blive mobbet, så mener jeg heller ikke, at man skal tage hensyn til mobberne. Det her er en samfundsmæssig ting, som der skal tages hånd om, og det er derfor, det er vigtigt at få langtidsamning normaliseret, slår Luna Munk fast.

Grænserne har rykket sig

At amme tre børn kræver planlægning, men ifølge Luna Munk er amningen ikke sat i system som sådan.

- Jeg lader dem styre showet rimelig meget selv, så det skifter lidt i perioder. Men som det er lige nu, bliver den yngste på tre måneder bare ammet, som et tre måneder gammelt barn nu gør - som er hele tiden. Så er der ham på to, som har det sådan, at om morgenen skal han lige vågne op lige så stille og om eftermiddagen kobler han af med at blive ammet efter en lang dag i vuggestue, det giver ham et eller andet, kan jeg mærke. Med den ældste er det primært, når han skal sove. Det med at få en tår mælk, lige inden han skal sove, er noget velkendt og noget trygt, og så sover han rigtig hurtigt og dejligt efterfølgende, siger hun.

Den randrusianske mor har ikke et klart svar på, hvornår hun vil holde op med at amme den ældste eller mellemste dreng.

- Jeg har oplevet, at mine grænser har rykket sig hele vejen igennem. Det kan være, at jeg vågner op om et halvt år og tænker, at nu er den ældste for stor, eller de vælger det selv fra, og så er det dét. Det er ikke til at vide, hvordan det ender, siger Luna Munk.

Amning har kostet venskaber for Luna: Bliver kaldt klam og pervers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce