Vi bruger cookies!

amtsavisen.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.amtsavisen.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere

Bittersødt nyt fra frugtavleren: I år er et dårligt æbleår

Birthe Frederiksen med trillebøren fuld af æbler og pærer til både sig selv og sine børn. Foto: Lars Rasborg

Bittersødt nyt fra frugtavleren: I år er et dårligt æbleår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Men lidt har også ret, og folk fra nær og fjern strømmer lige nu til Løjstrup Frugtplantage for at få fingre i de æbler, der trods alt er.

Favrskov: - Da jeg blev født i 1957, frøs hele æblehøsten bort. Da havde min farfar ikke ét eneste æble på den dengang 15 hektar store plantage. Set i det lys er vi sluppet nådigt i år, selv om det uden tvivl er en af de dårligere æblesæsoner, fortæller frugtavler Hans Jørgen Broge og tilføjer, at æble- og pæretræerne i år kun har givet omkring to tredjedele af det sædvanlige udbytte.

- Det skyldes det kolde forår. Når æbletræerne står i blomst, skal der ikke mere end en halv minusgrad til, før det går galt, og blomsten, som ellers skulle være blevet til en frugt, fryser ihjel.

Hans Jørgen Broge har dog lært af den erfaring, hans farfar gjorde i 1957. Derfor har han i de 35 år, han har drevet plantagen, sørget for at plante hele 16 forskellige æblesorter og fire forskellige pæresorter, så træerne blomstrer på forskellige tidspunkter og dermed ikke alle blive slået ihjel, hvis frosten rammer en uheldig forårsdag.

- På den måde har vi kunnet begrænse skaderne ved et koldt forår, så vi et år som i år stadig har æbler og pærer, selv om nogle sorter er blevet hårdt ramt af det kolde forår. I år er vores clara friis-pærer eksempelvis meget hårdt ramt og giver kun cirka 20 procent af de frugter, som de har givet andre år, hvorimod vi har næsten fuldt udbytte af conference-pærer. Men ser vi på hele plantagens udbytte overordnet set, ligger det som nævnt på cirka totredjedele af et normalt år.

Hos Apple Jack bider man aldrig i det sure æble

Søde unge og sure gamle

Selv om årets høst ikke er noget at råbe hurra for, er der stadig noget for enhver smag på den fire hektar store frugtplantage ved Laurbjerg.

- Gennem årene har jeg kunnet se en hel klar tendens, når det drejer sig om hvilke æbler, folk foretrækker. Børn og unge går efter søde og røde æbler, mens de ældre går efter de gul/grønne og syrlige æbler.

Der er dog én sort, der er særligt populær hos alle aldersgruppe. Nemlig filippa.

- Filippa er et rigtig godt og alsidigt æble, som både kan bruges som spiseæble og i madlavning, og det er en af vores mest populære sorter, fortæller Hans Jørgen Broge og understreger, at filippa-æblerne til gengæld også kræver væsentligt mere pleje end andre sorter.

- Det er et meget stort arbejde at dyrke filippa-æbler, ikke mindst fordi den type træer kræver speciel beskæring. Derfor er vi en af de eneste frugtplantager i landet, der dyrker filippa-æbler, og det betyder, at vi har kunder, der kommer langsvejs fra for at få fyldt lageret op med friskplukkede filippa-æbler, fortæller frugtavleren og tilføjer, at der for nylig var nogle der kom kørende hele vejen fra Vejle, fordi de havde hørt, at man kunne få filippa-æbler på gården ved Laurbjerg.

Vil du have fat i nogle af Hans Jørgen Broges filippa-æbler gælder det dog om at slå til på det helt rigtige tidspunkt. Og det er nu.

- Den æblesort er moden i en ganske kort periode. Kommer du om 14 dage, er størstedelen af dem faldet af træerne, forklarer han.

- Filippa-æblerne er dermed nogle, der skal spises nu. Men med vores 16 æblesorter kan vi faktisk forsyne vores kunder med æbler til næsten hele året. De sorter, der modner som sæsonens sidste i oktober, kan eksempelvis holde sig helt til det efterfølgende forår, hvis bare de opbevares fugtigt, frostfrit og fri for mus, smiler han.

En god naturoplevelse

Netop muligheden for at få fyldt frugtlageret til resten af året er der rigtig mange stamkunder, der benytter sig af - blandt andre Birthe Frederiksen, der søndag havde fyldt en trillebør til randen med friske æbler og pærer:

- Jeg tager herud hvert år og plukker en stor portion til både mig selv og mine børn. Den type æbler, jeg har plukket i dag, kan holde sig til efter jul, så de skal nok blive spist, selv om der er mange, fastslår hun og afslører, at det ikke kun er for frugtens skyld, at hun hvert år tager turen til Løjstrup Frugtplantage:

- Det er lige så meget for oplevelsens skyld. Jeg er vokset op på landet, og jeg nyder at gå rundt i duften, den friske luft og den smukke natur herude, forklarer hun.

Forklaringen om den gode oplevelse går faktisk igen uanset hvem af kunderne, man spørger.

- Vi cykler herud tre-fire gange om året og gør en udflugt ud af det. På den måde får vi både en god naturoplevelse, og vi får æbler, der bare smager bedre end dem i supermarkedet, ligesom der er et meget større udvalg herude end i grøntafdelingen, fortæller Gitte Wisborg, der søndag havde sin syvårige datter Frida med.

En anden, der også havde gjort turen til frugtplantagen til en familieudflugt, var Trine Olsen, som havde taget turen hele vejen fra Sønderborg:

- Jeg er vokset op her i området og er altid kommet på plantagen. Så hvert år tager jeg herud sammen med mit barn og barnebarn.

Til spørgsmålet om, hvorfor Trine Olsen tager den lange tur fra Sønderborg, er svaret klart:

- Når først du har smagt et friskplukket æble fra Løjstrup Frugtplantage, kan du ikke nøjes med andet.