Byrødder bombarderer forvaltningen med spørgsmål: - Det er ren selvprofilering og misbrug af demokratiet

Velfærdslistens byrådsmedlem Kasper Fuhr Christensen (i den blå skjorte) har i løbet af det sidste halve år bedt forvaltningen og byrådet tage stilling til 62 spørgsmål, forslag og anmodninger. Og det er ikke for mange, mener han. Arkivfoto: Lars Rasborg

Byrødder bombarderer forvaltningen med spørgsmål: - Det er ren selvprofilering og misbrug af demokratiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anders Buhl-Christensen (V) skyder med skarpt mod byrådets mest spørgelystne medlemmer, og han er ikke den eneste, der er ved at køre træt i de mange spørgsmål og maratonmøder i byrådssalen. Derfor har borgmesteren nu bedt forvaltningen klarlægge præcis, hvor ressourcekrævende de mange spørgsmål fra byrådsmedlemmerne er. Kasper Fuhr Christensen (VL), der har spørge-rekorden, er uforstående over for kritikken.

Randers: Syv timer.

Så lang tid kæmpede byrådsmedlemmerne tidligere på ugen for at arbejde sig igennem en alenlang dagsorden, før de til sidst måtte give op og udskyde en stor del af sagerne, så de kunne nå hjem og få lidt søvn, inden en ny arbejdsdag kaldte.

For udenforstående kan syv timer lyde voldsomt. Især med tanke på, at byrådsmøderne i nogle af nabokommunerne sjældent varer mere end et par timer eller tre. Men i Randers Kommune er syv timer ikke usædvanligt. Slet ikke, faktisk. Her udvikler hvert eneste byrådsmøde sig til et decideret maratonmøde. Måned efter måned. År efter år.

Det skyldes dels, at mange af byrødderne i Randers Kommune er særdeles diskussionslystne, og en simpel sag dermed hurtigt kan udvikle sig til en lang debat. Og dels, at dagsordenen altid er kilometerlang, fordi den ikke blot indeholder de sager, der bliver sendt videre til byrådet fra de politiske udvalg, men også utallige anmodninger, forslag og spørgsmål fra de enkelte byrådsmedlemmer.

Inden de mange anmodninger, forslag og spørgsmål når byrådssalen, skal forvaltningen forsøge at belyse dem med relevant information. Noget, kommunens medarbejdere bruger rigtig lang tid på. Hvor lang tid det helt konkret drejer sig om, har borgmester Torben Hansen (S) nu bedt kommunen undersøge.

- Jeg vil vide, hvad det kræver af personaleressourcer, og om det er ressourcer, vi har, forklarer han.

OVERBLIK: Så mange spørgsmål stiller byrødderne
I løbet af de sidste seks måneder har der været 137 henvendelser, spørgsmål, forslag og anmodninger fra de enkelte byrådsmedlemmer. Herunder kan du få et overblik over, hvem der står bag de 137 sager.

NAVN/PARTI: ANTAL SAGER

Kasper Fuhr Christensen /Velfærdslisten: 62

Bjarne Overmark /Beboerlisten: 49

Mogens Nyholm /Radikale Venstre: 7

Frida Valbjørn Christensen /Enhedslisten (Blev først valgt ind i byrådet pr. 1. januar 2018): 6

Charlotte Broman Mølbæk /SF: 3

Frank Nørgaard /Dansk Folkeparti: 3

Mikael Firlings Mouritsen /Socialdemokratiet (Røg ud af byrådet pr. 1. januar 2018): 3

Anders Buhl-Christensen /Venstre: 1

Jens Laursen /Beboerlisten (Røg ud af byrådet pr. 1. januar 2018): 1

Jens Peter Hansen /Venstre (Røg ud af byrådet pr. 1. januar 2018. Han dog indkaldt som stedfortræder for Katrine Fruelund, der har barselsorlov): 1

Kim Kristensen /Beboerlisten (Røg ud af byrådet pr. 1. januar 2018): 1

Buhl: - Det er misbrug af demokratiet

En hurtig sammentælling fra det sidste halve års dagsordener viser, at der især er to byrådsmedlemmer, der gør brug af retten til at komme med anmodninger, forslag og spørgsmål.

Fra september 2017 til marts 2018 har Kasper Fuhr Christensen fra Velfærdslisten og Bjarne Overmark fra Beboerlisten bedt om at få 111 punkter vendt i byrådssalen. Til sammenligning har de øvrige 28 byrådsmedlemmer i samme periode tilsammen sat 26 punkter på dagsordenen.

- Vi har alle ret til at få svar på de ting, vi gerne vil have svar på. Den ret vil jeg til enhver tid forsvare. Men jeg mener også, at den kan overdrives. Og antallet af spørgsmål fra Kasper Fuhr og Bjarne Overmark er jo helt vildt. Det belaster forvaltningen, og det belaster os andre - vi kan umuligt nå at sætte os ordentligt ind i alle de sager, de vil have taget op, siger Anders Buhl-Christensen, der sidder i byrådet for Venstre.

- Når man gang på gang stiller så mange spørgsmål, mener jeg, at man misbruger demokratiet. I langt de fleste tilfælde handler det om ren selvprofilering fra deres side. Ellers ville de arbejde for at skaffe et flertal, inden sagerne kommer på dagsordenen, og det gør de sjældent, konstaterer Venstre-politikeren.

Fuhr: - Det er vigtige spørgsmål

Den politiker, der stiller allerflest spørgsmål til forvaltningen og byrådskollegerne, er Kasper Fuhr Christensen. I løbet af de sidste seks måneder har han bedt om at få 62 punkter sat på dagsordenen, og direkte adspurgt synes han ikke, det er for mange.

- Når jeg tager noget op i byrådssalen, er det selvfølgelig fordi, det er et vigtigt emne. Ofte opstår spørgsmålene, når jeg har haft møder med borgere, som gør mig opmærksom på forskellige problemstillinger, siger Kasper Fuhr Christensen, som samtidig undrer sig over, at der ikke er flere byrådsmedlemmer, der gør som ham:

- Det undrer mig, at der ikke er flere af de andre, der har spørgsmål, de gerne vil have besvaret, og at der ikke er flere af dem, der kommer med forslag til byrådet.

Samtidig afviser han blankt Anders Buhl-Christensens påstand om, at der er tale om selvprofilering, og at han aldrig på forhånd gør det benarbejde, der skal til for at øge chancen for at få vedtaget forslagene.

- Det er et spørgsmål om åbenhed. I Velfærdslisten foretrækker vi, at debatten foregår i det åbne frem for i mørklagte korridorer eller bag lukkede døre, siger han og uddyber:

- Det er ikke sådan, at vi ikke taler med andre partier og lister. Men det der med, at det meste skal klappes af bag lukkedes døre, er vi ikke med på. Her har mange andre byrødder tydeligvis en helt anden opfattelse. Det er som om, de synes, det er bedst, hvis det meste ordnes i det skjulte.

Byrødder bombarderer forvaltningen med spørgsmål: - Det er ren selvprofilering og misbrug af demokratiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce