Da Natasja blev gravid, blev livet vendt på hovedet: - Mødrehjælpen har betydet alt

27-årige Natasja Tornbjerg Poulsen er under begge sine graviditeter blev overrumplet af uventede begivenheder. Begge gange har Mødrehjælpens tilbud "Huset" været hendes redning. Foto: Annelene Petersen

Da Natasja blev gravid, blev livet vendt på hovedet: - Mødrehjælpen har betydet alt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mødre og børn stimlede torsdag sammen på Rådhustorvet i Randers for at demonstrere mod de besparelser, der kan tvinge Mødrehjælpens tilbud "Huset" til at dreje nøglen om. En af dem, der var mødt op, er Natasja Poulsen, der i dén grad kan tale med om, hvor stor betydning tilbuddet har for sårbare mødre.

Randers: Som 19-årig sagde københavneren Natasja Tornbjerg Poulsen farvel til sin flirt fra Randers og rejste over på den anden side af kloden.

Planen var, at hun skulle arbejde et år i Australien, men virkeligheden blev en helt anden. Efter fem uger i det nye land stod hun nemlig med en positiv graviditetstest i hånden. En nyhed, der kom som et chok både for hende selv og for barnets far - den 22-årige flirt fra Randers.

- Han tog det så flot. Sagde, at han ville støtte mig, uanset hvad jeg besluttede, fortæller hun.

Natasja Tornbjerg Poulsen valgte at vinke farvel til Australien og det vilde ungdomsliv og i stedet rejse hjem til Danmark for at blive mor.

- Efter tre måneder i Australien flyttede jeg tilbage til Danmark. Og efter en måned hjemme flyttede jeg til Randers. Barnets far og jeg besluttede at give det et skud og se, om vi kunne få det til at fungere som kærester. Jeg kom jo direkte fra Australien og havde dermed intet job i København, mens han havde et job i Randers, derfor blev det her, vi slog os ned, fortæller hun.

Huset har haft kæmpe betydning for mig. Uden det havde jeg nok stadig siddet alene derhjemme, for jeg har enormt svært ved at finde nye venner på egen hånd.
Natasja Tornbjerg Poulsen, bruger af Mødrehjælpens tilbud "Huset"
Mødrehjælpen i Randers
Hvert år modtager Mødrehjælpen i Randers 350.000 kroner i økonomisk støtte fra Randers Kommune. Penge, der bruges på løn til afdelingens to ansatte medarbejdere. Nu har et flertal i Randers Byråd bestående af S, V, DF og K valgt at opsige samarbejdet med Mødrehjælpen pr. 31. marts 2019 og dermed spare de 350.000 kroner årligt.Besparelsen betyder, at Mødrehjælpens tilbud "Huset", der har ansat en leder med socialpædagogisk baggrund, risikerer lukning, da tilbuddet ikke kan drives af frivillige alene.

"Huset" er et sted, hvor mødre og børn kommer for at få hjælp, støtte og vejledning. Det sker i et tæt samarbejde med sundhedsplejersker, socialrådgivere og jordemødre.

"Huset" har 65-70 brugere i løbet af året. Mange er i længerevarende forløb. Det er et højt tal i forhold til kommunens indbyggertal. I Aarhus har et lignende tilbud godt 100 brugere årligt.

Udover "Huset" har Mødrehjælpen også en genbrugsbutik i Randers, og tilbyder julehjælp samt hjælp til familier, der ikke selv har råd til at holde børnefødselsdag. Derudover tilbyder Mødrehjælpen en startpakke til økonomisk trængte familier efter henvisning fra jordemoder. Pakken indeholder blandt andet tøj og legetøj fra Mødrehjælpens Genbrugsbutik samt en ny dyne og bleer.
27-årige Natasja Tornbjerg Poulsen er under begge sine graviditeter blev overrumplet af uventede begivenheder. Begge gange har Mødrehjælpens tilbud
27-årige Natasja Tornbjerg Poulsen er under begge sine graviditeter blev overrumplet af uventede begivenheder. Begge gange har Mødrehjælpens tilbud "Huset" været hendes redning. Foto: Annelene Petersen

Mødrehjælpen betød alt

At give forholdet en chance viste sig at være den helt rigtige beslutning. I dag er Natasja Tornbjerg Poulsen 27 år, og hun er gift og har to børn med den mand, der startede som en lidt tilfældig ungdomsflirt.

- Det var den rette beslutning, men hvor var det hårdt som ung gravid at skulle flytte til den anden ende af landet, hvor man ingen kender, fastslår hun og fortsætter:

- Jeg havde ingen at tale med, og sad alene hjemme hele tiden.

Jordemoderen anbefalede derfor Natasja Tornbjerg Poulsen at benytte sig af Mødrehjælpens tilbud "Huset" i Dronningborg. Et hus, hvor mødre og børn kommer for at få hjælp, støtte, vejledning og samvær. Og et hus, som trods rekordmange brugere, nu er lukningstruet, fordi Randers Byråd har valgt at spare det årlige tilskud på 350.000 kroner.

Den mulige lukning af Huset har rystet Natasja Tornbjerg Poulsen, som sammen med en masse andre brugere og deres børn havde valgt at bruge torsdag formiddag på Rådhustorvet i Randers for at protestere mod besparelsen.

- Huset har haft kæmpe betydning for mig. Uden det havde jeg nok stadig siddet alene derhjemme, for jeg har enormt svært ved at finde nye venner på egen hånd, forklarer hun og fortsætter:

- Huset gav mig en omgangskreds. Nogle at tale med. Jeg fik skabt venskaber, som har holdt ved siden. Jeg mødte endda min bedste veninde gennem Huset.

Efter torsdagens demontration blev balloner med opfordringer om at bevare støtten til Mødrehjælpen bundet fast rundt omkring på Rådhustorvet. Foto: Annelene Petersen
Efter torsdagens demontration blev balloner med opfordringer om at bevare støtten til Mødrehjælpen bundet fast rundt omkring på Rådhustorvet. Foto: Annelene Petersen

Livet tog en drejning - igen

I dag er Natasja Tornbjerg Poulsens førstefødte syv år, men for halvandet år siden, da hun ventede barn nummer to, opstod behovet for Huset på ny.

- Der skete meget uventet i mit liv på det tidspunkt. Vi blev smidt ud af vores lejede lejlighed, fordi den skulle sælges. Min mand kom ikke ind på det studie, han havde regnet med, og hans dagpenge begyndte at slippe op, hvilket satte os i en usikker økonomisk situation. Og jeg var presset, fordi jeg som bager arbejder om natten, hvilket var enormt hårdt under graviditeten. Så jeg gik og var ked af det hele tiden, fortæller hun.

Hun besluttede at tage hen til Huset, hvor hun endte med at komme i et halvt år.

- Det gjorde en kæmpe forskel for mig - igen. Efter jeg begyndte at komme der, fik jeg overskuddet tilbage og begyndte at kunne rumme hverdagens udfordringer, smiler hun.

Brugere af Mødrehjælpens
Brugere af Mødrehjælpens "Huset" i Randers demonstrerede torsdag imod, at kommunen dropper støtten til huset, som dermed risikerer lukning. Foto: Annelene Petersen

Da Natasja blev gravid, blev livet vendt på hovedet: - Mødrehjælpen har betydet alt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce