Dan Dryer har tørret millionvis af våde hænder

Inden Dan Dryers produkter ender hos kunden, bliver de testet flere gange og får hver sit serienummer påført.
Foto: Annelene Petersen

Dan Dryer har tørret millionvis af våde hænder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Succes. For 40 år siden begyndte Niels Saaby Jørgensen at producere de første trykknap-håndtørrer fra Dan Dryer. I dag er virksomheden på Alsikevej vokset og har i de seneste år fået store ordrer i hus i Frankrig.

Det sker jævnligt, at Dan Dryer A/S modtager et postkort fra eventyrlystne danskere, som rejsende et eller andet sted i Europa har stået med våde hænder under en blæsende, varm håndtørrer og fået øje på en lille viking med Dannebrogshjelm, sværd og skjold.

»Det er tit rygsæk-folket, der har fået hjemve, når de ser logoet, som sender dem,« smiler Dan Dryers grundlægger og administrerende direktør, Niels Saaby Jørgensen, da ErhvervsMagasinet er taget op på Alsikevej 8 i den nordlige del af Randers for at høre historien om et af byens kendteste produkter gennem de sidste 40 år.

Den første varme luft fra en Dan Dryer-håndtørrer strømmede ud i slutningen af 1972. Inden da havde Niels Saaby Jørgensen i et par år været importør i først Danmark og siden Skandinavien for det amerikanske firma, World Dryer.

Et firma han kontaktede, efter han en dag stod med hænderne under én af deres elektriske håndtørrere i Schweiz og tænkte; at dem kunne han da godt sælge i hjemlandet. Og en aftale kom derefter hurtigt i stand.»Og vi solgte håndtørrere, så det stod ud af knaphullerne,« husker Niels Saaby Jørgensen.

Men der begyndte så småt at komme uro over Atlanterhavet. Sikkerhedskravene til håndtørrere i de europæiske lande ændrede sig pludselig og hurtigt. Og de krav ville World Dryer ikke rette sig ind efter.

»Jeg forsøgte at rejse til Amerika for at overtale dem, for ellers ville salget stoppe helt i Europa. Men de ville ikke lytte. Så på vej hjem i flyet fra Chicago havde jeg allerede bestemt, at jeg ville til at producere og sælge håndtørrere selv. Og det skulle gå stærkt med at komme i gang,« fortæller 70-årige Niels Saaby Jørgensen.

Og fra 1974 kom der virkelig blæs på produktionen hos Dan Dryer. I de første år foregik produktionen hos Metallic i Skive, men da Niels Saaby Jørgensen i 1974 med familien vendte hjem fra København til barndomsbyen Randers, startede han i stedet produktionen i nybyggede lokaler på Alsikevej.

De forskellige dele til håndtørrerne får Dan Dryer i dag produceret rundt om i Europa, men selve samlingen sker stadig i Randers. Manuelt på arbejdsbordene ude i produktionen, hvor medarbejderen sidder med en trykluft-skruetrækker.

»De kunder, vi har, vil gerne betale ekstra for noget, som virker og ser ordentligt ud. Vi kunne sagtens importere noget billigt fra Kina, men det gider jeg ikke, for det går jo i stykker hver 14. dag. Det er ikke vores linje,« siger Niels Saaby Jørgensen, som fortæller, at medarbejderne flere gange starter og kontrollerer hver eneste maskine, inden de distribueres ud af huset. Hver håndtørrer har også sit eget serienummer, så sporbarheden på produktet og de enkelte elementer er helt i top.

»Vi giver en fem års garanti på flere af vores produkter. Og vi har den regel, at der ikke må være over én procents fejl på produkterne i en periode på fem år.«

Den robuste og legandariske trykknap-håndtørrer model AA, som var Dan Dryers varemærke i de første mange år, produceres og sælges stadig. Men både sortiment og design har ændret sig i løbet af årene. I dag sælger Dan Dryer således blandt andet også hygiejnebokse, toiletrulleholdere, sæbedispensere, pusleborde, affaldsbeholdere, og udstyr såsom hårtørrere og buksepressere til hoteller.

Frankrig er det største marked

I midten af 1980'erne begyndte Dan Dryer at se ud over landets grænser for at få nye kunder i forretningen. I dag er virksomheden godt kørende i Tyskland med eget salgsselskab i Flensborg, hvor Deutche Bahn er ved at blive en af de nye store kunder. Og ikke mindst Frankrig er et stort og vigtigt eksportmarked for Dan Dryer, som også har et salgsselskab i Toulouse.

»Det, vi har vundet på i Frankrig, er, at jeg gider at rejse ned til kunden. Det er mesteren selv, som kommer. Det er de ikke vant til,« siger Niels Saaby Jørgensen.

Det betyder, at Dan Dryer leverer produkter til de franske statsbaners tog, store landsdækkende restaurantkæder, motorvejstoiletter, og i år har man lavet en aftale med Aéroports de Paris, som driver en stribe store franske lufthavne, blandt andet lufthavnene Charles de Gaulle og Orly ved Paris. En ordre på 35 millioner kroner over de næste tre år.

»I stedet for, at vi som førhen for rundt til mange kunder og kun solgte to håndtørrere, hvis vi har heldige, så går vi nu ud til få kunder, som har et kæmpestort behov. Så det er de store kanoner, vi fremover skal leve af. Det gør det også nemmere at planlægge produktionen over en periode,« siger Niels Saaby Jørgensen og tilføjer:

»Vi har været heldige, men vi har også arbejdet hårdt med de store kunder, som har vist bare en lille interesse.«

Dan Dryers produkter kan man blandt andet også finde hos hovedparten af McDonalds-restauranterne i Europa og i varehuse, indkøbscentre og større virksomheder i Danmark.

Engang gik Dan Dryer også efter at få de små restaurationer som kunder, men dem er der ikke nok økonomi i mere, erkender Niels Saaby Jørgensen.

»Vores stærke side er, at vi er nøjsomme. Vi har haft en rimelig forretning, som er vokset stille og roligt. I dag har vi en fornuftig omsætning, som er rimelig stigende. Det tror jeg, den vil blive ved med, da vi har fundet et andet kundesegment ved at satse på de få store end de mange små,« siger Niels Saaby Jørgensen, som hele tiden forsøger at oplære sine 12 medarbejdere i virksomheden, heraf fire i produktionen, ud fra den mantra, han hele tiden har kørt sit livsværk på:

»Vi skal være seriøse, når vi kommer ud til kunden. Ikke bilde dem noget ind. Vi kommer med en vare, som virker, og det skal vi vise, vi selv tror på,« siger Niels Saaby Jørgensen, som trods en stigende alder ikke har planer om at trække sig tilbage fra Dan Dryer, hvor det stadig er skønt at løse de problemer, som kunderne kommer med.

»Så længe jeg har et godt helbred, og det er sjovt, bliver jeg ved.«

Dan Dryer har tørret millionvis af våde hænder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce