Dansk Byggeri: Særskat i Randers og Aarhus trækker Østjylland skæv

Dækningsafgiften er en skat på at drive virksomhed, og det går ud over konkurrenceevnen, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius. Foto: Dansk Byggeri

Dansk Byggeri: Særskat i Randers og Aarhus trækker Østjylland skæv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk Byggeri opfordrer de to største østjyske kommuner, Randers og Aarhus, til helt at afskaffe den såkaldte dækningsafgift.

Randers: De lokale virksomheder i Aarhus og Randers skal i år betale 188 millioner kroner i særlig skat på deres bygninger, den såkaldte dækningsafgift, mens virksomhederne i resten af Østjylland slipper. Det forvrider konkurrencen, mener Dansk Byggeri, der opfordrer de to kommuner til helt at afskaffe afgiften.

Kommunerne bestemmer selv, om de vil opkræve dækningsafgift eller ej. De seneste år har flere og flere valgt at afskaffe den, og i år er der 38 kommuner tilbage, som opkræver dækningsafgiften. Blandt dem altså de to største østjyske kommuner.

Virksomhederne i Randers Kommune skal betale 25 millioner kr., mens de aarhusianske virksomheder bliver opkrævet 162 millioner kroner, viser nye tal fra Dansk Byggeri.

- På landsplan går det den rigtige vej, fordi mange kommuner - ikke mindst i Jylland - i de seneste år har fjernet eller sænket afgiften. Men når enkelte kommuner ikke følger trop, så giver det en stor ulighed på tværs af kommunegrænserne. Afgiften er en skat på at drive virksomhed, og det går ud over konkurrenceevnen, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius.

Dansk Byggeri
Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation for 5.700 virksomheder inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Medlemsvirksomhederne beskæftiger knap 73.000 medarbejdere.Dansk Byggeris medlemmer skal kunne udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen, konkurrenceevnen og indtjeningen. Dansk Byggeris vigtigste opgaver er:
  • At sikre overenskomster
  • At yde service
  • At øve politisk indflydelse
  • At deltage i den politiske debat


Helt konkret deltager Dansk Byggeri aktivt i dialogen om, hvordan rammebetingelserne for byggeri, anlæg og byggeindustri skal være i de kommende år. Desuden er Dansk Byggeri med til at påvirke branchens vilkår i råd, nævn og udvalg.

Aarhus gav afgiften et hak ned

Kommunerne må højst opkræve 10 promille af erhvervsejendommenes ejendomsværdi i dækningsafgift. Men ingen af de jyske kommuner kommer helt derop. Randers opkræver fire promille, mens Aarhus Kommune har sat promillen ned fra 5,75 til fem promille i år. Det betyder, at virksomhederne i år sparer cirka 24 millioner kroner, og det glæder Dansk Byggeri.

- Til gengæld skal virksomhederne i Randers betale mere, selv om kommunen ikke har sat satsen op. Det skyldes, at ejendomspriserne, som provenuet afhænger af, er vokset. Derfor anbefaler vi, at de kommuner, som endnu fastholder afgiften, i det mindste sætter loft over den i kroner og ører, siger Torben Liborius, erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri.

De jyske kommuner, der opkræver dækningsafgift i år er: Aalborg, Aarhus, Fredericia, Kolding og Randers. Især virksomheder i Region Hovedstaden er ramt af den særlige afgift, og på landsplan indkasserer kommunerne i alt 2,3 milliarder kroner i dækningsafgift i år.

Dansk Byggeri: Særskat i Randers og Aarhus trækker Østjylland skæv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce