De sukker alle sammen efter mere plads i Kulturhuset

Det er her på Bolværksgrunden, ikke langt fra det planlagte havnebad, at man peger på at lave en museumsbygning som supplement til Kulturhuset i Stemannsgade. Foto: Annelene Petersen

De sukker alle sammen efter mere plads i Kulturhuset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politikerne må til lommerne, hvis Randers' tre-i-et kulturhus skal føres up to date. Der er tre løsninger i spil, som koster mellem 50 mio. kr. og 300 mio. kr.. Under alle omstændigheder trænger huset til en ordentlig omgang.

Randers: Museum Østjylland vil gerne have sine medarbejdere op fra kælderrummene og frem i lyset.

Sammen med Randers Kunstmuseum vil man gerne være synlig ved indgangen, så den besøgende fra første færd bliver orienteret om, at der er to museer på etagerne over.

De to museer er sammen med Randers Bibliotek enig om, at tre institutioner under samme tag er en helt unik og god konstellation.

Banen er kridtet op til nok en gang at tale om kulturhus-planer. Om renovering. Om udvidelser eller status quo.

- Under alle omstændigheder trænger huset til en gennemgribende renovering. Vi har utætte vinduer, skæve gulve og andre bygningsmæssige problemer, som trænger til at blive genoprettet, siger bibliotekschef Lene Byrialsen, der også gerne ser, at huset får flere indgange.

- Der er jo i mange år blevet talt meget om at åbne huset mere op. Måske er det en god ide at lave flere indgange. Bevare indgangen i Stemannsgade, men samtidig åbne op mod Østervold. Og hvis der skal laves en tilbygning på J. O. Krags Plads, også have en indgang der, siger bibliotekschefen, der ligesom sine to andre bofæller i huset er enig i, at det giver god mening at bevare de tre institutioner under samme tag.

De tre kulturhus-modeller
Der er tre forslag, som politikerne i Randers Byråd skal tage stilling til, når det drejer sig om fremtidens kulturhus.1. Kulturhuset renoveres.

2. Kulturhuset renoveres samtidig med, der føjes en tilbygning til huset på J.O. Krags Plads.

3. Kulturhuset renoveres samtidig med, der bygges en filial på Bolværksgrunden.

Priser i runde tal:

Renovering af Kulturhusets 13.000 kvadratmeter: 50-75 mio.kr.

Tilbygning på J. O. Krags Plads på 2.760 kvadratmeter: 60 mio. kr.

Nybyggeri på Bolværksgrunden: 70-300 mio. kr.
Betontrappen, der forbinder de tre institutioner i Kulturhuset, høster ikke høje karakterer hos beboerne. Rummet er mørkt, trist og ikke særlig imødekommende, lyder kritikken. Foto: Annelene Petersen
Betontrappen, der forbinder de tre institutioner i Kulturhuset, høster ikke høje karakterer hos beboerne. Rummet er mørkt, trist og ikke særlig imødekommende, lyder kritikken. Foto: Annelene Petersen

Vend huset på vrangenet

Det altoverskyggende problem i de tre institutioner er plads, plads. Mere plads.

- Vi har medarbejdere siddende rundt omkring i kælder og kroge. Det er på alle måder utidssvarende og dårlige arbejdsforhold, siger museumchef Jørgen Smidt-Jensen, Museum Østjylland.

Der sidder et sted mellem 20 og 25 medarbejdere og arbejder i kulturhusets kælder. Godt gemt af vejen. Og de folk drømmer museumschefen om at få frem i lyset. Derfor foreslår han, at museet bliver vendt på vrangen.

- Det er eksperter, som vi gerne vil have i dialog med vore gæster. Vi ved, at mange er meget interesseret i at vide mere om, hvordan vi konserverer genstande, hvad vi finder i jorden, og hvad vi ellers går og forsker i, siger Smidt-Jensen, der er chef for en medarbejderstab på 70. 50 af dem er knyttet til museet i Randers, mens de øvrige opholder sig på museerne i Grenaa og Ebeltoft.

- Dengang Kulturhuset blev bygget, var det et fremsynet museum. I dag er det utidssvarende. Bare tænk på, hvordan det hele er vokset i den periode, siger han og henviser til, at der for 50 år siden var fem medarbejdere på det historiske museum. I dag har 50 deres arbejde på selvsamme museum.

Ligesom de to øvrige savner han også mere plads. Ikke til magasin. For den problematik er blevet løst med oprettelsen af fællesarkivet, som Randers-museet deler med andre østjyske museer.

Til gengæld mangler han plads til såvel særudstillinger som formidling.

- Vi har rigtig mange børn igennem vores hus i løbet af et år. Men vi har ikke nogle ordentlige lokaler, hvor vi kan arbejde mere målrettet med formidlingsdelen, siger Smidt-Jensen.

Et brutalt hus

På 2. salen sukker man efter både plads til kunsten og til magasinerne. Sidst, men ikke mindst, står synlighed også højt på ønskesedlen.

- Vi ønsker en indgang i stueplan. Udfordringen er mere synlighed. Det er håbløst, sådan som det er i dag, hvor vi er gemt af vejen på øverste etage, siger museumsdirektør Lise Jeppesen, Randers Kunstmuseum.

Hun har et stort behov for at udvide det samlede museums-areal, så der bliver mulighed for at indrette værkstedsareal, billedskole og generelt mere udstillingsplads med højt til loftet, sådan som det kræves af et moderne kunstmuseum.

Alle tre institutioner råber på mere transparens. Det hus skal åbnes mere op. Der skal væltes vægge. Indgangspartiet i Stemannsgade skal gøres lyst og venligt.

- Dybest set er huset et brutalt hus, der med sin mørke forhal og cementtrappe bestemt ikke hilser gæsterne velkommen, siger Jørgen Smidt-Jensen.

Kulturhusets karakteristiske 60'er-stil i beton med lave lofter og hule-agtig indretning passer ikke ind i dagens krav om lyse rum og masser af plads.

- I dag kræves der stadig mere plads til event-delen. Til det sociale rum, hvor mennesker kan mødes. Og det savner vi i den grad i Kulturhuset, siger Smidt-Jensen, og refererer til kultur-byggerier i andre byer, hvor langt over halvdelen af byggerarealet er helliget samlings-steder, café-områder m.m.

Støj på biblioteket

Han får opbakning af Lene Byrialsen, der i den grad mangler plads til indretning af mere stille-områder.

- Vi møder dagligt klager fra brugere, der klager over støjen i biblioteket, der er indrettet i et stort rum. Vi mangler i den grad plads til sidefaciliteter, studiefaciliteter m.m., siger bibliotekschefen og tilføjer, at alternativet for bibliotekets vedkommende er at fjerne materialer for at gøre plads til de andre aktiviteter.

Hun erkender, at bøger i den anledning kommer på depot for at skaffe plads.

- Men vi skal jo ikke have et bibliotek uden bøger og musik. Hvis vi skal forny os som bibliotek, så skal vi naturligvis have vores materialesamling komplet. Så lige nu står vi i en problematisk situation, tilføjer hun.

De sukker alle sammen efter mere plads i Kulturhuset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce