Du får ro i hovedet af at rydde op

Foto


Du får ro i hovedet af at rydde op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bunker af rod, vasketøj og uorden dræner os for energi og skaber afstand til andre mennesker. Ryd op og få mere overskud.

Behøver man virkelig 200 kvadratmeter, to biler i garagen og dyre computere i hvert rum, for at være lykkelig? Ikke hvis man spørger oprydningskonsulent Kamille Sommer.

»Spørger man folk på deres dødsleje, hvad det vigtigste i deres liv har været, er det sjældent, ting de nævner. Men derimod venskaber, rejser og familie,« siger hun.

Selv sværger hun til 'simple living' og tror på, at livet bliver mere enkelt, hvis vi køber mindre, genbruger mere og rydder op i det, vi har.

Hendes motto er: 'Ryd op og gør plads til det, der virkeligt betyder noget...'

»De ting, der betyder meget, behøver ikke være dyre, men kan være en sten, man har fået af sin morfar«, siger hun.

Faktisk oplever hun, at vores ejendele - og det rod de ofte efterlader, hvis der er for mange af dem - kan skabe afstand til andre mennesker.

»Ejer man meget, kan man f.eks. blive bange for indbrud og af den grund isolere sig fra andre. Ligesom overvægtige mennesker kan gemme sig i deres fedt og korpus, kan man gemme sig bag sit rod. Rod kan nemlig være en legal undskyldning for ikke at invitere folk hjem.«

Kamille Sommer, der er uddannet fra 'Nordisk Akademi for Lotus Feng Shui', tror på, at vi skal komme rodet til livs. Ikke for at kunne fremvise et perfekt hjem, men for at få mere energi.

Det skaber ro i hovedet at rydde op i sine ting.

»Det tømmer hukommelsen og nulstiller hovedet. Har man for mange gøremål, for mange ting at holde styr på, kommer det til at fylde for meget på øverste etage. Visuelt betyder det noget, at der er pænt og rart i ens hjem. Det giver energi, glæde og overskud til at invitere mennesker hjem.«

Desuden er det dyrt at rode, pointerer hun.

»Når man ikke kan finde sine ting, må man hele tiden købe nye. Jeg ryddede engang op hos en kvinde, der købte flag, lys og servietter hver gang, der var børnefødselsdag i familien. Da vi ryddede op, fandt vi så mange rester, at hun aldrig mere i hele sit liv skal købe hverken lys eller servietter.«

Men hvorfor er det så svært for mange af os at komme rodet til livs?

I følge Kamille Sommer er der flere forklaringer.

»Der kan ligge en frygt gemt bag at smide ting ud. Rod kan handle om, at man ikke tør slippe ting eller minder, fordi man er bange for, at minderne så forsvinder. Nogle gange skyldes rod psykiske sygdomme. Men det kan ironisk nok også dække over perfektionisme - klarer man ikke at få lavet det perfekte hjem fra starten, opgiver man.«

Yak-strategien

Et typisk problem, når man skal i gang med skraldesæk, støveklud og storskrald er, at projekterne spænder ben for hinanden. Det har et navn: 'Shaving the Yak' (at barbere yakoksen, red.)

Kender du dét, at man har besluttet f.eks. at flytte om i gæsteværelset.

Men inden, man kan gøre det, skal der ryddes op i kælderen, så man kan få fat i den sofa, der står bagerst.

Inden man kan det, skal der ryddes op i kælderen og køres til storskrald.

Men inden man kan det, skal traileren ud af garagen.

Men før det kan ske, skal bilen poleres.

Dét kræver en særlig klud, og inden man får set sig om, står man i zoo og er i færd med at barbere yakoksen...

Ifølge den engelske rengøringsguru Karen Kingston skal man altid undgå barbering af okser.

Hendes råd lyder:

»Gør kun det allermest nødvendige for at kunne dét, du oprindeligt havde sat dig for at gøre - aldrig mere end det. Med andre ord, hold dig dit oprindelige mål for øje og tillad ikke dig selv at gå ud af en tangent,« skriver hun på sin blog.

Husk - at det er meget bedre at gøre det godt nu, end at gøre det perfekt senere.

Læser du den igen?

Når Kamille Sommer tager på hjemmebesøg hos ordenshungende danskere, begynder hun altid med en snak om, hvad det er, der afholder hendes klienter fra at rydde op.

»Mange har svært ved at skille sig af med f.eks. bøger. Så spørger jeg om det er en bog, de kommer til at læse igen? Har man tre bøger med samme tema, vil man højst bruge én af dem som opslagsværk. Sætter man en ny bog på hylden, så overvej om en anden skal ud. Der skal være et naturligt flow i tingene,« siger hun.

»Det, jeg gerne vil frem til er, at man kun skal beholde de ting, der betyder noget, og som gør én glad.«

Du får ro i hovedet af at rydde op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce