Dygtigere optikere er dyre for samfundet

Den "gammeldags" synstavle, mange husker fra deres tid hos skolelægen. Moderne sundhedstjek hos en optiker er mange gange mere avanceret. Arkivfoto

Dygtigere optikere er dyre for samfundet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Optikerne er blevet meget dygtigere til at opdage forskellige typer øjenproblemer - men det er både en fordel og en ulempe, vurderer patientforening.

RANDERS: En moderne synsprøve kan afsløre mange andre ting, end om en person har brug for briller. Den teknologiske udvikling har betydet, at optikerne i dag kan afsløre øjenproblemer og andre sygdomme, som man måske ikke selv var opmærksom på. Også alvorlige sygdomme som for eksempel diabetes.

Men de nye kompetencer hos optikerne er en kostbar affære for det danske samfund, vurderer Jens Andreasen, som er formand for Danske Øjenlægers Organisation:

- Siden de nye kameraer, som optikerne bruger, kom til Danmark i 2014, har de cirka 160 danske øjenlæger fået så mange flere patienter, at hele systemet er ved at blive overbelastet. I løbet af de seneste 10 år har vi fået 30 procent flere patienter, mens antallet af øjenlæger kun er steget fra 156 til 163. Det er et praktisk problem for øjenlægerne - men så sandelig også en samfundsøkonomisk belastning, siger han.

Og af de mange nye patienter, de danske øjenlæger tager sig af, er der alt for mange, der egentlig ikke har nogen problemer.

- Men hvis de har fået at vide hos optikeren, at der kan være noget alvorligt galt, er de forståeligt nok bekymrede, når de kommer. Og altså ofte unødigt bekymrede, viser det sig.

Siden de nye kameraer, som optikerne bruger, kom til Danark i 2015, har de cirka 160 danske øjenlæger fået så mange flere patienter, at hele systemet er ved at blive overbelastet
Jens Andreasen, formand for Danske Øjenlægers Organisation
Synsprøve og sundhedstjek
Synsprøven er den velkendte måling af personens synsevne og eventuelle brillestyrke. Dette har øjenlægerne ikke så meget med at gøre, da det i sig selv ikke er direkte sundhedsrelateret.Ved et sundhedstjek af øjnene måler en optikeren eller øjenlægen med forskellige maskiner, hvor sunde og raske dine øjne er, og det er her, eventuelle symptomer på såvel syns- som livstruende sygdomstilstande opdages. Det er denne del, øjenlægerne naturligvis beskæftiger sig med.

Egen læge vurderer

Jens Andreasen medgiver, at optikerne rent faktisk finder alvorlige sygdomme, som patienterne kun kan være glade for bliver behandlet.

- Og naturligvis er det godt for de patienter, det handler om. Men med de økonomisk briller på må vi konstatere, at gevinsten ikke står mål med omkostningerne.

Det var optikerkæden Louis Nielsen, der i 2015 som de første begyndte at arbejde med de nye synsprøver - som rettelig er en form for sundhedtjek. Og efter at øjenlægerne har påpeget det problematiske i, at optikerne begyndte at sende mange flere kunder videre i sundhedssystemet, har netop Louis Nielsen ansat øjenlæger, som bedre kan vurdere de resultater, de nye kameraer leverer.

- Og det har hjulpet væsentligt. Netop Louis Nielsen har mere eller mindre fået styr på, hvilke kunder de sender videre til en øjenlæge. Så mit håb er, at vi kan få tilsvarende aftaler med de andre optikerkæder. For vi må se i øjnene, at disse sundhedstjek nok er kommet for at blive, siger Jens Andreasen.

Enig patientforening

Også Marijke Vittrup, der er direktør i patientforeningen Øjenforeningen, vurderer, at de meget mere omfattende sundhedstjek, som optikerne er begyndt at udføre, er et tveægget sværd.

- Det er naturligvis positivt, at optikerne bliver dygtigere til at afsløre en bredere vifte af problemer. Men det er en ulempe, hvis optikernes undersøgelser sender raske mennesker til de tidspressede øjenlæger.

- Samtidig kan en undersøgelse hos en optiker bibringe folk både en unødig bekymring og en falsk tryghed. Det er vigtigt at slå fast, at en optiker ikke kan det samme som en øjenlæge, og optikeren kan ikke vurdere alle data og opfange alle problemer, siger hun.

Dygtigere optikere er dyre for samfundet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce