Efter maratondebat: Vi har et budget

Torsdag aften skulle byrådet i Randers Kommune vedtage det endelige budget for de kommende år. Arkivfoto: Annelene Petersen

Efter maratondebat: Vi har et budget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Helt som ventet blev den sidste debat om det kommende budget i Randers Kommune en ordrig affære. De fem partier og lister, der stod uden for budgetforliget, kæmpede frem til ellevte time for at forsøge at lande et kompromis med borgmesterpartiet. Men forgæves.

Randers: På forhånd havde Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti torsdag aften et meget bredt flertal i ryggen, da det kommende budget i Randers Kommune skulle endeligt vedtages. Men mindretallet kæmpede både før og under byrådsmødet indædt imod, så det blev et ordrigt og langt møde, der startede klokken 16, og hvor afstemningen først var afsluttet kort før klokken 21 med den forventede godkendelse. Dermed var der ingen overraskelser på trods af, at både næb og kløer altså på forhånd var taget i brug hos mindretallet.

Budgetaftalen var på forhånd blevet kritiseret fra flere sider. Ikke kun fra politiske modstandere, men også fra en lang række faglige organisationer, der var bekymrede for konsekvenserne af de besparelser, de mente, at budgettet indebar. Helt konkret, at der de kommende år skal spares en halv procent i alle kommunale forvaltninger - svarende til 20 millioner kroner alene i 2019.

Udstrakt hånd

Den massive kritik fra flere sider fik Radikale Venstre, SF, Velfærdslisten, Beboerlisten og Enhedslisten, som stod uden for det indgåede budgetforlig, til at gøre en sidste fælles indsats for at få Socialdemokratiet til at ombestemme sig og i stedet levere mandaterne til et nyt budget med skrottede besparelser til fordel for mere velfærd finansieret over en skattestigning.

- Vi er kommet med et ganske fornuftigt forslag, der indeholder mange gode idéer til, hvordan man kan finde flere penge til vores velfærd. Så er det selvfølgelig trist, hvis det bare er nedstemt på forhånd, sagde Kasper Fuhr Christensen (VL) inden byrådsmødet til Amtsavisen om det, han kaldte 'en udstrakt hånd' til borgmesterpartiet.

- Så er det klart, at det er ærgerligt, at Socialdemokraterne bare holder fast i det forlig, der er indgået, forklarede han.

I et åbent brev fra de faglige organisationer blev forligspartierne opfordret til at sadle om og i stedet investere i velfærden.

"Det er svært at forestille sig, at forringelserne ikke vil få konsekvenser i form af dårligere service på de forskellige velfærdsområder. Uanset, om det er børn og unge, der går i børnehave eller skole, ældre, der får brug for hjælp i hjemmet, eller alle andre, der har brug for de forskellige velfærdsydelser", står der blandt andet i det åbne brev.

Ingen borgmesterreaktion

Torsdag var det ikke muligt at træffe den socialdemokratiske borgmester Torben Hansen for en kommentar, men Randers Amtsavis har ad flere omgange været i kontakt med partiets formand Svend Bak, som dog hverken ville kommentere kritikken af budgettet eller de fem partier og listers tilbud om at gå i dialog.

Heller ikke de fem partier og lister havde få timer før andenbehandlingen af budgettet hørt noget fra Socialdemokratiet.

- Indtil videre har der været skræmmende stille, pointerede Charlotte Broman Mølbæk (SF), mens deadline for en alternativ aftale hastigt nærmede sig, og hvor kampen først blev genoptaget, da Torben Hansen ringede med klokken klokken 16.02.

Rent principielt mener SF'eren dog, at der skal være plads til at ændre på det politiske kompas, når konsekvenserne for beslutningerne begynder at melde sig.

- Som politiker skal man aldrig se sig for fin til at ændre sin mening, hvis man kan se, det er noget skidt, man er ved at vedtage. Når de holder fast i det nuværende budget, vil det få kæmpestore negative konsekvenser for hele Randers Kommune. Ikke mindst for børnene og de socialt udsatte borgere. Det var ikke det, Socialdemokratiet gik til valg på, og det er det, de nu får så pokkers meget kritik for, understregede Charlotte Broman Mølbæk over for Amtsavisen.

Ros fra DF

På byrådsmødet bar debatten tydeligt præg af den store uenighed mellem de, der stod bag det bredt funderede forlig, og de fem lister og partier, der endte med at stå udenfor.

- Det er ikke et budget for de svage. Det er et budget for de stærke, de rige og for dem, der i forvejen sidder på flæsket, sagde Kasper Fuhr Christensen (VL), mens tonen var anderledes hos Frank Nørgaard (DF):

- Tak til borgmester Torben Hansen og til Socialdemokratiet for at tænke langsigtet. Forligspartierne kan uden tvivl være stolte over det indgåede budget, sagde han.

Torsdag aften var der afsat en hel del tid til, at henholdsvis udvalgsformændene fik ordet indledningsvist, og at de forskellige udvalg også blev drøftet enkeltvist, og hvor byrådsmedlemmerne kunne byde ind med forskellige synspunkter - både bekymringer og anker, men også roser og støtteerklæringer.

Selve budgetafstemningen tog til gengæld mindre end fem minutter og var afsluttet kort før klokken 21.

- Ja, det var jo som forventet, sagde en ærgerlig Kasper Fuhr Christensen til Amtsavisen, da politikerne brød op efter maratondebatten.

Du kan læse mere om dagsordenen for mødet på Randers Kommunes hjemmeside.

Efter maratondebat: Vi har et budget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce