Efterlysning: Har du hår i overskud?

Pernille Elgaard sætter håret - ægte hår - på et dukkehoved. De små hestehaler illustrerer, hvordan håret skal sættes, inden saksen tages i brug - hvis man har tænkt sig at donere sin hårpragt til fremtidige parykker. Foto: Morten Lund.

Efterlysning: Har du hår i overskud?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra nytår kan nyklippede piger (og drenge) forære deres lange, afklippede lokker til Elgaard Parykker. Så vil håret kunne bruges i parykker til kræftramte og andre, der mangler hår på hovedet

RANDERS: Overvejer du at lade dine lange lokker lade livet til fordel for en korthårs-frisure, står Elgaard Parykker i Randers klar til at overtage dit afklippede hår.

- Fra nytår vil vi samle ægte menneskehår, som så kan bruges til at lave parykker, siger Pernille Elgaard.

- Der er efterspørgsel efter parykker af rigtigt hår. Blandt andet fra kræftpatienter - og folk, der lider af hårtab, for eksempel som følge af sygdommen alopecia.

Alternativet til en paryk, der er lavet af menneskehår, er ny hårpragt af et syntetisk fibermateriale.

- Problemet med fiber-parykker er, at materialet ikke så let kan styles, krølles eller på anden måde formes i specielle frisurer. Derfor er det især unge piger, der efterspørger lange parykker i menneskehår.

Pernille Elgaard kan ganske vist allerede levere "ægte" parykker fra forretningen.

- Men det er parykker, vi importerer fra Østen. Håret er rigtigt nok, men farven er ændret ad kemisk vej, og parykkerne er typisk lidt mere stride end nordisk hår, fortæller hun.

For at Pernille Elgaard kan bruge hår-donationer, må håret ikke være farvet eller permanentet, det skal have en vis længde: Gerne 25-30 centimeter. Og når man klipper sit hår, skal det sættes op i en række mindre hestehaler, som samles samlet med en elastik - og klippet skal så lægges over elastikken.

- Dels for at få så lange bundte hår som muligt - dels for at holde styr på hestehalerne. Klipper man bare sit løse hår, er det næsten umuligt at samle håret til paryk-brug, siger Pernille Elgaard.

Problemet med fiber-parykker er, at materialet ikke så let kan styles, krølles eller på anden måde formes i specielle frisurer.
Pernille Elgaard, medindehaver af Elgaard Parykker

Fremstilles i København

Pernille Elgaard har dog ingen planer om selv at fremstille parykker af de donationer, hun måtte tage imod i sin forretning.

- Jeg har en aftale med en parykmager i København, og jeg giver håret videre uden beregning.

- Det betyder også, at jeg ikke nødvendigvis får "mit" hår tilbage i form af en paryk. Men hår-gaverne skal nok blive til glæde for en, der har brug for en menneskehårs-paryk.

En paryk af ægte hår er en smule dyrere end en syntetisk paryk - og reelt kan man ikke se forskel.

- Men langt de fleste mennesker, der på grund af sygdom har brug for en paryk, vil kunne få en eller anden type tilskud til en paryk.

At Pernille Elgaard nu begynder at tage mod hår-donationer hænger sammen med, at hun længe har fået tilbudt de afklippede hestehaler i sin forretning - men ikke tidligere har haft mulighed for at gøre brug af håret.

Efterlysning: Har du hår i overskud?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce