En ganske anderledes koncert med Jonah Blacksmith

Jonah Blackssmith gav torsdag aften koncert på Værket. Foto: Annelene Petersen

En ganske anderledes koncert med Jonah Blacksmith

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det fremstormende band med Thy-rødder har udviklet sit helt eget og ret så originale koncept: filmkoncerten.

Randers: Når undertegnede anmelder med jævne mellemrum gennem de sidste godt 30 år har taget turen over til Thy for at besøge gode venner i flækken Skyum, har natursceneriet altid gjort et stort indtryk på mig. Vidderne, udsynet, det smukke kig mod fjorden, den gode plads - og den udprægede ro.

Der er højt til loftet i Thy, der ligger mellem fjord og hav - denne udkantsregion, der bliver mere og mere hot, fordi den kan levere nogle af de "varer", som hyppigst efterspørges i en fortravlet verden. Så langt så godt.

Men at den samme egn nu også har lagt navn til noget af det mest dynamiske, ekspressive, udadvendte og godt klingende blandt aktuelle danske bands, havde jeg måske ikke lige forestillet mig, når jeg passerede de to næsten sammenhængende byer Koldby og Hørdum, der umiddelbart ikke udstråler den store kreativitet. Ikke desto mindre var det lige præcis her, at det, der skulle blive til Jonah Blacksmith, tog sin begyndelse.

Koldby-smeden Johannes Alstrup var angiveligt en stor og karismatisk personlighed, som samtidig var fritidsmusiker, og denne interesse bragte han sammen med sin kone videre til de to børnebørn Simon og Thomas, der i dag er centrale personer i det band, der er opkaldt efter bedstefaderen: Jonah Blacksmith.

Torsdag aften stod de atter på scenen i Randers - for tredje gang i løbet af det sidste års tid. Først som opvarmning til Allan Olsen, så alene i Turbinens intime rammer, og torsdag aften som hovednavnet i den store sal foran mere end 600 tilskuere. Det er noget af en opstigning, men lige så velfortjent som den er pludselig.

Jonah Blacksmith er nemlig en helt unik musikalsk størrelse, der genremæssigt favner ret så bredt, men som helt tydeligt har hentet masser af inspiration hos folk-rocken med klare keltiske toner, og med en sound, der i særlige passager tydeligt peger i retning af både U2 og ikke mindst Coldplay.

Koncert, Værket, Store Sal, torsdag 8. november 2018
Jonah Blacksmith: Simon Alstrup (sang, guitar, klaver), Thomas Alstrup (bas, banjo, sang), Lasse Alstrup (tangenter og mandolin), Jon Kjeldsen (tangenter og banjo), Søren Bigum (guitar og mandolin), Søren Poulsen (trommer), Thor Kortegaard (trommer).


Sætliste (med filmindslagene i parentes): Miracles, (Introfilm), Dandelion, (Bål og kro), Downtown, Entangled Strings, (Jagthytte-hygge), Broken Bones, (Bådscene), Monster, (Faster), Daughter of Jonah, (Jagt med far), I am King, (Jagthytte med de fire børn), Once You Love, (Alfred), Kings and Queens, (Snak), Are You Okay, (Outro-tekster).


Filmindslagene - optagelser og instruktion: Joachim Plaetner Kjeldsen.
Scenen var under koncerten dekoreret med standerlamper og udstoppede dyr. Foto: Annelene Petersen
Scenen var under koncerten dekoreret med standerlamper og udstoppede dyr. Foto: Annelene Petersen

Det musikalske familiefællesskab

At de nu samtidig kombinerer deres åbenlyse musikalske kompetencer med filmmediet er en nyskabelse, der vil noget. De har en historie, som er meget vigtig for dem at fortælle. En historie om et familiefællesskab, der i høj grad har fungeret med musikken som omdrejningspunktet. En vedkendelse af den musikalske arv - og en nysgerrighed efter at vide meget mere om den. Det sker med en perlerække af lune fortællinger fra tætte familiemedlemmer, men også fra nogle af egnens farverige personer, der havde et nært forhold til hovedpersonen: bedstefar Johannes Alstrup, smeden fra Koldby.

Der er en kontinuerlig vekselvirkning mellem små hyggelige, varme og rørende film, og med efterfølgende fremførelse af de numre fra Jonah Blacksmiths to albums, som har størst indholdsmæssig relation til filmklippene. Elegant koordineret, hudløst ærligt og følelsesladet, og særdeles underholdende.

Hvad vi dog ikke får af historier - blandt andet fra kroen i Hørdum, som engang blev nomineret til titlen "Danmarks kedeligste by", om bedstefaderen, der ikke var verdens bedste håndværker, men altid "slap af sted med det", fra jagthytten, fra fisketurene ved Ove Sø, hvor der en gang blev fanget en ål så stor, at den fik ærespræmie ved børnedyrskuet i Koldby, selv om den i mellemtiden var død - og kulminerende med en skøn og overvældende snak med bedstefaderens bror, Alfred, der i filmen stadig kan traktere harmonikaen, selv om han nu er af den modsatte overbevisning. Hvor er det dog på én gang både rørende, skægt og livsbekræftende.

Her ses Thomas Alstrup, som sammen med resten af bandet får stor ros af avisens anmelder. Foto: Annelene Petersen
Her ses Thomas Alstrup, som sammen med resten af bandet får stor ros af avisens anmelder. Foto: Annelene Petersen

Taknemmelighed

Det er tydeligt, at Jonah Blacksmith-musikerne, og ikke mindst Simon og Thomas Alstrup, ønsker at udtrykke taknemmelighed for det, de har fået med, og som de kan leve videre på: "Vi gør det her, fordi vi glæder os sammen. Det er det fede ved at spille musik". Sagde de begge, stående på en scene, der var udstyret med standerlamper og udstoppede dyr med det formål at illudere både autenticitet og intimitet.

Det, som gennem de seneste tre-fire år har gjort Jonah Blacksmith til noget særligt, fik vi i mindre bidder end sædvanligt: livemusikken. Skåret ned til elleve numre men nok en gang udført med både drive og energi, der dog lod sig bremse, når filmklippene tog over.

Bandet rummer to tangentspillere, to trommeslagere, to alsidige guitarister, der også kan traktere mandolin og bas, samt først og fremmest den meget velsyngende Simon Alstrup, der også er ferm på guitar og klaver. Det skaber alt sammen basis for stor og kompakt lyd, der involverer publikum, som ikke holder sig tilbage med fodtramp og masser af klapsalver. Og så indeholdt aftenen selvfølgelig bandets to helt store hitsange. Først det enormt fede og iørefaldende nummer "Daughter of Jonah" om fasteren, og lidt senere"Once You Love", der både er pompøs og overvældende, og som støt arbejder sig op på den helt store klinge. Det er superflot udført - også på det tekniske plan.

Dagene som Thy-drenge er for længst forbi for de fleste af bandets syv medlemmer, og er udskiftet med primært østjyske adresser. Så lad os håbe, at vi inden alt for længe atter stifter bekendtskab med bandet i Randers.

NB: Selvfølgelig var der uddeling af kaffe og drømmekage (tilsat Limfjords Porter fra Thisted Bryghus) i foyeren efter koncerten. Man kommer vel fra Thy...

En ganske anderledes koncert med Jonah Blacksmith

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce