En tilfreds kone og en slagfærdig mand trives aldeles godt i Harridslev

På dette foto, der er fem år gammelt, ses Mona og Henning Pedersen med et luftfoto af gården i Grønkjær bag sig. Arkivfoto: Richard Sylvestersen

En tilfreds kone og en slagfærdig mand trives aldeles godt i Harridslev

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mona og Henning Pedersen samler hele familien i julen.

En tilfreds kone og en slagfærdig mand - sådan kunne et ultrakort beskrivelse af Mona og Henning Pedersen, Vangvej 8 i Harridslev, være:

- Vi har det spilleme godt, konstaterer Mona Pedersen spontant. Og at ægtemanden gennem nu snart 70 år er slagfærdig, fik avisens medarbejder et godt bevis på, da aftalen om interview blev truffet via telefonen, og det efter tre forsøg fra Henning Pedersen ikke var lykkedes journalisten at kende forskel på Hadsundvej og Udbyhøjvej:

- Du er jo da ingen konfirmand, lød det i telefonen.

Konfirmander i aldersmæssig forstand er heller hverken Mona eller Henning Pedersen. Jernbruden er 89, jernbrudgommen 93 år.

Den 5. december 1948 blev de gift i Mariager Klosterkirke, og festen blev efter traditionen holdt i brudens hjem. Mona Pedersen mener, at menuen stod på suppe, steg og is. Med sikkerhed husker hun, at isen var sat ned i sneen uden for landbrugsejendommen, indtil den skulle serveres som dessert.

Mona Pedersen voksede op på et landbrug i Hou og kom efter sin konfirmation - i Mariager Klosterkirke - ud at tjene ved landbruget, hvilket blandt meget indebar malkning af køer med hånden. Sin senere mand mødte Mona Pedersen for nu 73 år siden, da de begge var gæster ved hendes søsters bryllup med Henning Pedersens bror.

Henning Pedersen voksede op på Hedegården på Udbyover Mark og blev konfirmeret af daværende provst Hans Mortensen på dennes allerførste hold.

Ved Lyshøj Mølle

Efter brylluppet overtog Mona og Henning Pedersen et landbrug ved Lyshøj Mølle, men skiftede så i 1952 ejendommen ud med en gård, Banevang, ved Hald. Der var kun 20 meter fra møddingsmuren og ud til Hadsundbanens skinner, og når Mona og Henning Pedersen med deres dengang to børn havde besøgt Henning Pedersens forældre i Havndal, stoppede toget lige ud for ejendommen og satte familien af - ikke helt efter køreplanen, men som et godt eksempel på den service, "Hadsund-Peter" gerne ydede.

I 1959 rykkede Mona og Henning Pedersen til ejendommen Mogensminde i Grønkjær ved Linde. Her var der oprindelig både køer og grise, men Henning Pedersen interesserede sig mest for de sidstnævnte, og driften udviklede sig, så der blev et avlscenter for grise med salg af avlsdyr både i Danmark og til lande som Kina og Japan.

Desuden havde Henning Pedersen et job som lokalkonsulent for Topdanmark gennem 18 år, nemlig fra 1976 til 1994. I den periode var en medhjælper ansat på ejendommen, hvis drift Mona Pedersen også tog aktivt del i.

Vangvejen

Da ejendommen blev solgt i 1993, flyttede Mona og Henning Pedersen til Harridslev og ind i et hus på Vangvejen. Det hus blev for nu 15 år siden skiftet ud med det nuværende på samme vej, hvilket - foreløbig - 15 smukke juleklokker, ophængt i stuen, vidner om.

Fire gange om ugen spiser Mona og Henning Pedersen mad fra Madservice Kronjylland, som indkasserer uforbeholden ros fra begge ægtefæller.

I en årrække fulgtes Mona og Henning Pedersen til aktiviteter i Korshøjcentret, men kræfterne rækker ikke helt for jernbruden. Tirsdag, onsdag og torsdag kommer Henning Pedersen i centret, og det er således ham, der i sin tid fik etableret den datatue, der holder til på centret om torsdagen.

Sine evner på it-området bruger Henning Pedersen også på slægtsforskning. Han studerer både hustruens familie og sin egen, samt nu også svigerbørnenes slægt.

Desuden er Henning Pedersen biavler, hvilket et skilt med påskriften "Honning sælges" ved huset viser. Bierne står hos en søn i Gimming. Turene til Gimming - og andre steder - kører Henning Pedersen i sin bil.

- Jeg har fået kørekortet fornyet i 15 år. Så må jeg jo se, om jeg holder så længe selv, lyder det lunt.

Stor familie

Mona og Henning Pedersen er forældre til en datter og tre sønner. Hertil kommer nu 15 børnebørn og otte oldebørn.

- Ja, der er 44, der skal have julegaver, konstaterer Henning Pedersen.

I stuen hænger et lidt ældre fotografi af familien med Mona og Henning Pedersen centralt i forgrunden. Men faktisk er der kommet yderligere 10 familiemedlemmer til siden. Så nu skal der tages et nyt billede - alle nu 46, jernbrudeparret medregnet, samles hos en søn i Gimming en dag i julen. Med her vil også være den yngste af sønnerne, der nu bor i Californien i USA.

Jernbrudeparret fejrer ikke den sjældne begivenhed.

- Vi har holdt fester nok, fastslår Henning Pedersen.

En tilfreds kone og en slagfærdig mand trives aldeles godt i Harridslev

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce