Endnu en overraskelse i Kraftcenter Korshøj-sagen: Landmand vil sælge alligevel

Christian Thomasen (tv) og Jesper H. L. Sørensen fra styregruppen for Kraftcenter Korshøj håber på, at politikerne vil give grønt lys, så arbejdet med at etablere fodboldbaner og omklædning i Harridslev kan gå i gang. Foto: Annelene Petersen

Endnu en overraskelse i Kraftcenter Korshøj-sagen: Landmand vil sælge alligevel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På onsdag skal politikerne tage stilling til, om der skal være fodboldbaner i Harridslev eller Albæk. Sagen er politisk betændt, da beboerne i lokalområdet er uenige om, hvad der er den bedste løsning.

Randers: Folkene bag Kraftcenter Korshøj venter nu på, hvad politikerne beslutter, når udvalget for sundhed, idræt og kultur på onsdag skal godkende et anlægsprojekt samt frigive fem millioner kroner til arbejdet, så der kan anlægges fodboldbaner ved Korshøjhallen i Harridslev. Noget, som hallen, idrætsforeningen SMIFF09, skolen, FDF, rideklubben og andre interessenter gerne ser realiseret. Foreløbig er der lokalt samlet 2,5 millioner kroner ind til opførelse af omklædningsfaciliteter, der skal laves til fodboldspillerne.

I Albæk er borgerne ligeledes spændte på, hvad der besluttes. Her ønsker en del beboere nemlig, at der stadig skal spilles fodbold her.

- Nøglen ligger hos Socialdemokratiet, siger formanden for udvalget, Louise Høeg (V). Venstre er stor tilhænger af at få virkeliggjort Kraftcenter Korshøj. DF var også med i beslutningen om at samle idrætsfaciliteterne i Harridslev tilbage i oktober 2016, men er siden sprunget fra. Årsagen er, at uenigheden om beliggenheden har skabt splid i lokalområdet og at menighedsrådet er blevet blandet ind i sagen.

Venstres ni medlemmer i byrådet har brug for opbakning fra seks politikere for at få flertal for at samle aktiviteterne i Harridslev frem for at bevare banerne i Albæk.

Borgmester Torben Hansen (S) oplyser, at sagen vil blive drøftet på partiets gruppemøde på mandag, inden sagen behandles i udvalget onsdag.

I styregruppen for Kraftcenter Korshøj mener man, at beslutningen bør være let.

- Vi har gjort hvad vi skulle og også skaffet jorden til fodboldbanerne, siger Jesper H. L. Sørensen fra styregruppen. Han henviser til, at der for efterhånden en del år siden blev indgået aftale med kommunen om, at SMIFF09 skulle samle penge ind til byggeriet, mens kommunen skulle sørge for at købe jord og anlægge baner.

Da det ikke var muligt for kommunen at købe jord fra de to lodsejere tættest på hallen, gik styregruppen via menighedsrådet i gang med at undersøge mulighederne for at forpagte jord af kirken, der i stedet kunne bruges.

Dét var svært at få igennem, men det lykkedes 24. januar, hvor provstiudvalget i Randers Nordre Provsti sagde ja til, at det lokale menighedsråd må forpagte jord ud til idrætsformål. Dog højst i 30 år, så skal jorden leveres tilbage i samme stand som før.

Sagen kort: Kraftcenter Korshøj
Idrætsforeningerne Støvring-Mellerup Idrætsforening og Fjordbakken IF (Albæk) blev i 2009 sammenlagt til SMIFF09.SMIFF09 lavede sammen med blandt andet Korshøjskolen og Korshøjhallen en vision om Kraftcenter Korshøj ved Korshøjskolen og -hallen. Blandt andet med fodboldbaner og -omklædning i forbindelse med hallen. Randers Kommune modtog en ansøgning om støtte til dette.

I maj 2016 besluttede kultur-og fritidsudvalget ikke at støtte etableringen af Kraftcenter Korshøj - men i stedet renovere de eksisterende omklædningsbygninger i Albæk for 2,5 millioner kroner.

På byrådsmødet i oktober 2016 besluttede Venstre og Dansk Folkeparti, at de 2,5 millioner kroner, der tidligere på året var blevet afsat til renovering af faciliteterne i Albæk, i stedet skulle flyttes til Kraftcenter Korshøj-projektet, der yderligere fik bevilget 2,5 millioner kroner. De i alt fem millioner skulle bruges på nye baner og omklædning. Forudsætningen var, at fokene bag projektet selv skaffede fire millioner kroner.

I foråret 2017 viste det sig, at de to lodsejere i Harridslev, der ejer jorden som det var meningen, fodboldbanerne skulle anlægges på, ikke ville sælge til idrætsformål.

Siden har folkene bag Kraftcenter Korshøj arbejdet med en løsning, så der forpagtes jord som ejes af kirken til at anlægge banerne på. Det har været kompliceret, fordi der er stramme regler for anvendelse og forpagtning af kirkejord.

Men 24. januar i år godkendte Randers Nordre provstiudvalg, at den ønskede jord via menighedsrådet kan forpagtes til idrætsformål.

Næste skridt er, at at politikerne frigiver de fem millioner kroner og går i gang med at lave en lokalplan for området.
Korshøjhallen er samlingssted for de lokale sportsudøvere. Nu afklares det snart, om planerne om en udbygning af hallen til et kraftcenter kan realiseres. Foto: Annelene Petersen
Korshøjhallen er samlingssted for de lokale sportsudøvere. Nu afklares det snart, om planerne om en udbygning af hallen til et kraftcenter kan realiseres. Foto: Annelene Petersen

Brug for mere plads

I styregruppen håber man på, at planerne om et kraftcenter for lokalområdet med plads til både idræt og kultur snart kan realiseres.

- Der er jo en stor synergieffekt i, at vi ligger lige ved siden af skolen, siger Christian Thomasen fra styregruppen. Han påpeger, at kraftcentret vil blive til gavn for et stort område med cirka 4000 indbyggere.

Korshøjskolen benytter hallen frem til ved 15-tiden, og derefter er den fuldt booket op af SMIFF09 indtil klokken 22. Hvis der skal være plads til flere aktiviteter, kræver det at man får sat skub i visionen om et større, udbygget center. Første skridt er at få fodboldfaciliteterne tilknyttet.

- Fodboldafdelingen vil gerne være en del af fællesskabet her, siger Jesper H. L. Sørensen.

Vil godt sælge alligevel

Det er op til de lokale kræfter at skaffe penge til udbygningen af selve hallen. Foreløbig er der samlet 2,5 millioner kroner ind. Blandt andet ved husstandsindsamling og støttefest og donationer fra lokale erhvervsdrivende.

- Vi har brug rigtig meget tid på at få skaffet jord til banerne. Men nu går vi i gang med at samle penge ind igen for fuld kraft, fortæller Christian Thomasen.

Det sker blandt andet med en fest i hallen hvor Kandis spiller, samt en husstandsindsamling i løbet af foråret.

I øvrigt fik Claus Engstrup, der er chef for kultur og fritid i Randers Kommune, midt i januar en opringning fra en af de to landmænd, der tidligere har afvist at sælge jord til fodboldbanerne. Han ville godt sælge jord alligevel, et areal med plads til fire fodboldbaner.

- Vi holdt et møde 23. januar og snakkede om areal, beliggenhed og prisen. Men vi var for langt fra hinanden til at kunne lave en aftale, fortæller Claus Engstrup.

Kommunen må ikke betale mere end markedsprisen for jord, og det var ikke nok for landmanden. Derfor er den sag nu ikke længere aktuel.

Endnu en overraskelse i Kraftcenter Korshøj-sagen: Landmand vil sælge alligevel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce