Feberredning af plejehjem gik igennem

Viggo Jensen, der er pårørende til en beboer i ældreboligerne på Dronningborg Plejecenter, overrækker borgmester Torben Hansen 1472 protestunderskrifter. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Feberredning af plejehjem gik igennem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forligspartierne i Randers Byråd stemte for økonomiudvalgets indstilling efter politisk kovending.

Randers: Dronningborg Plejecenter med 22 boliger redder livet og plejehjemmet Aldershvile i Havndal med 20 boliger omdannes ikke fra ældreboliger med kald til såkaldte fritvalgsboliger.

Det stod klart allerede for en uge siden, da et byrådsflertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative lavede en feberredning i sidste øjeblik i økonomiudvalget.

Inden havde omsorgsudvalget med forligspartiernes stemmer efter tre dages intern høring besluttet at indstille Dronningborg Plejecenter til lukning, mens Aldershvile i første omgang slap med skrækken.

Den politiske kovending indtraf efter tre hektiske uger, hvor protester fra beboere, pårørende og ansatte højt og tydeligt gav deres mening til kende i høringssvar, på borgermøder, i underskriftsindsamlinger og læserbreve i avisen.

Kasper Fuhr fra Velfærdslisten bad på byrådsmødet mandag aften om at få sagen udsat for at få undersøgt, om det er lovligt at få boligerne omdannet fra ældreboliger med kald til ældre- og handicapboliger. Han mente, at boligerne efter omdannelsen må betragtes som almene familieboliger.

Borgmester Torben Hansen slog fast, at boligerne ikke ændrer ikke karakter. Forligspartierne afviste efterfølgende Kasper Fuhrs forslag og gik derefter over til rækken af indlæg fra en række yderst talelystne politikere.

Køen for at komme til orde i spørgsmålet om bevarelse af de to plejehjem var byrådsmødets længste.

Politikere fra begge fløje roste Velfærdslisten Kasper Fuhr for indsatsen for at redde Aldershvile og Dronningborg Plejehjem, men begræd samtidig også, at der de kommende år venter ældreområdet endnu flere besparelser.

Undervejs undskyldte flere af politikerne i forligspartierne, at processen omkring besparelserne på omsorgsområdet langt fra var så køn, som den kunne have været.

Et flertal bestående 26 medlemmer fra Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og det enlige konservative medlem stemte for økonomiudvalgets forslag, og dermed var Aldershvile Plejehjem og Dronningborg Plejecenter officielt reddet.

Imod stemte Radikale Venstre, SF, Velfærdslisten, Enhedslisten og Beboerlisten.

Nu er det op til forvaltningen i Randers Kommune at finde alternative besparelser ved at nedlægge eller omdanne plejeboliger og aflastningsboliger bredt i kommunen. De indgåede lejekontrakter for den enkelte borger skal respekteres.

Samtidig skal ældreboligplanen opdateres inden sommerferien 2019. Her skal det fremtidige behov for plejeboliger igennem en nærmere vurdering.

Tidslinje
11. oktober:Budgetaftalen, som S, V, DF og K er enige om, er nu vedtaget. Randers Kommunes budget for 2019-2022 er dermed fastlagt.

12. november:

Byrådet beslutter at sende forslag til udmøntning af besparelser på 0,5 procent på omsorgsområdet i en kort høring på tre dage.

14. november:

Velfærdslisten arrangerer borgermøde i Havndal. Mere end 100 møder op for at protestere mod de besparelser, der rammer det lokale plejehjem Aldershvile.

15. november:

Omsorgsudvalget godkender forvaltningens indstilling til besparelser, dog således at Aldershvile fremsendes uden indstilling. Dronningborg Plejecenter står til lukning. Kasper Fuhr fra Velfærdslisten stemmer som den eneste imod.

21. november:

Velfærdslisten arrangerer igen borgermøde. Denne gang i Remisen i Randers. Mere end 100 mennesker møder op for at protestere mod lukning af Dronningborg Plejecenter.

3. december:

S, V, DF og K fremsætter ændringsforslag i økonomiudvalget: Dronningborg Plejehjem nedlægges ikke og Aldershvile omdannes ikke fra ældreboliger med kald til fritvalgs boliger. Direktionen bemyndiges i stedet til at finde besparelsen ved at nedlægge/omdanne plejeboliger og aflastningsbolliger bredt i kommunen. Bjarne Overmark fra Beboerlisten stemmer for den første sætning, men imod resten.

10. december:

Forligspartierne stemmer med 26 stemmer for ændringsforslaget. 5 stemmer imod.

Feberredning af plejehjem gik igennem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce