Flertal vil pålægge fjernvarme-pligt

Forbrugerne under bl. a. varmeværket i Uggelhuse skal forpligtes til at forblive tilsluttede til værket, mener et flertal i byrådets udvalg for teknik og miljø. Arkivfoto
Foto: Jens Munk

Flertal vil pålægge fjernvarme-pligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fjernvarmeforbrugere under små værker skal forpligtes til at fprblive tilsluttede til værkerne.

Forbrugerne under fjernvarmeværkerne i Gassum-Hvidsten, Gjerlev, Havndal, Mejlby og Uggelhuse-Langkastrup skal forpligtes til at forblive tilsluttede til deres nuværende varmeforsyning.

Det mener et flertal i byrådets udvalg for miljø og teknik, som nu har besluttet at sende planerne om tilslutnings- og forblivelsespligt for fem varmeværker i høring.

1332 boliger er omfattet af de fem områder som Randers Kommunen arbejder for at få fast tilknyttet de lokale varmeværker med tilslutnings- og forblivelsespligt. I forvejen har et flertal i byrådet vedtaget, at forbrugerne ved Værum-Ørum Kraftvarmeværk, Langå Varmeværk og Mellerup Kraftvarmeværk også i fremtiden har tilslutnings- og forblivelsespligt.

Sådanne beslutninger har historisk medført modstand og kritik mange steder, da det for forbrugeren kan opfattes som en stavnsbinding.

»Men faktum er, at det er første skridt på vejen til billigere og mere miljøvenlig varme«, hedder det i en pressemeddelelse fra Randers Kommune.

I dag kan prisen for at opvarme et hus variere med helt op til 100 procent, alt afhængig af hvor i kommunen man bor. Denne prisforskel kan over tid udjævnes ved at samle varmeværkerne i et stort selskab. Set i et sådan lys kan tilslutnings- og forblivelsespligten være en forudsætning.

På den baggrund har et flertal i miljø og teknikudvalget besluttet at sende planerne om tilslutnings- og forblivelsespligt for fem varmeværker i høring. Det drejer sig om Gassum-Hvidsten, Gjerlev, Havndal, Mejlby og Uggelhuse-Langkastrup varmeværker.

Kommunens beregninger viser, at der i flere tilfælde kan blive tale om et prisfald på helt til 6000 kroner om året med Verdos nuværende priser.

»Det er derfor det helt rigtige at bane vejen for en fusion, der kan give både grøn og billig varme. Men nu hører vi forbrugerne, inden vi skal tage den endelige beslutning,« fortæller formanden for Miljø- og teknikudvalget Kasper Fuhr Christensen.

Det er ikke kun forbrugernes varmeregnskab, der kan blive forbedret. Randers Kommune kan med tilslutnings- og forblivelsespligten også reducere den samlede CO2-udledning. Rundt om i Randers Kommune er der stadig omkring 1000 oliefyr. Hvis de alle kan blive erstattet med fjernvarme vil det give en samlet nedgang på 7300 ton CO2.

»Fjernvarmen er derfor ikke et uvæsentligt redskab til at passe på klimaet og reducere CO2-udledningen med 320.000 ton frem mod 2030, som vi tidligere har besluttet,« forklarer Kasper Fuhr Christensen.

Bliver tilslutnings- og forblivelsespligten en realitet, vil forbrugerne få en tidsfrist på ni år til at omstille fra oliefyr til fjernvarme.

Flertal vil pålægge fjernvarme-pligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce