Flertallet havde gode grunde

Hans Nikolaisen (tv), Claus Omann Jensen og Frederik Gammelgaar var onsdag alle i vidneskranekn i retssagen mod Randers Kommune. De er henholdsvis tidligere kommunaldirektør, tidligere borgmester og tidligere stabschef, og billedet stammer fra et byrådsmøde. Arkivfoto: Lars Rasborg

Flertallet havde gode grunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tidligere borgmester og embedsfolk forklarede i retten, at omkonstituering var til gavn for arbejdet i de kommunale udvalg.

Randers: Det var et noget anderledes billede end sagsøgernes, der onsdag blev tegnet af den spektakulære retssag, som tre byrådspolitikere har anlagt mod Randers Kommune.

I vidneskranken var blandt andre tidligere borgmester og nuværende formand for udviklingsudvalget Claus Omann Jensen (V), samt tidligere kommunaldirektør Hans Nikolaisen og tidligere stabschef Frederik Gammelgaard. De var begge var ansat i Randers Kommune i den periode, hvor der blev vedtaget en ændring af styrelsesvedtægten og en omkonstituering af byrådet.

Det betød, at Kasper Fuhr Christensen (VL), Bjarne Overmark (BL) og Daniel Madié (K) blev sat fra bestillingen som udvalgsformænd, og nu går de rettens vej for at få afgørelsen kendt ulovlig.

De tre politikere samt andre politikere, der er blevet afhørt i sagen, har slået på, at det handlede om at skaffe sig af med de tre politikere - ikke om, at udvalgsstrukturen var uhensigtsmæssig.

Sagen kort
I denne uge behandler retten i Randers den sag, som tre byrådsmedlemmer har rejst mod kommunen.

Kasper Fuhr Christensen (VL), Bjarne Overmark (BL) og Daniel Madié (K) besluttede i marts sidste år at rejse sag mod Venstre og Dansk Folkeparti, og dermed Randers Kommune, fordi de to partier 22. juni 2015 på et byrådsmøde valgte at afsætte de tre politikere som udvalgsformænd.

Angiveligt for at indføre en helt ny udvalgsstruktur, hvor man så benyttede lejligheden til at skifte ud i toppen af udvalgene.

Men den tror de tre afsatte udvalgsformænd ikke på. Kasper Fuhr Christensen har tidligere beskrevet det som magtmisbrug.

Ændringerne skete efter længere tids uoverensstemmelser mellem partier og lister i byrådet.

Og efter omkonstitueringen af byrådet, hvor andre politikere blev formænd for de tre udvalg, blev stemningen ikke bedre.

Efter to år valgte de tre politikere så at lægge sag an mod deres egen kommune.

Randers Kommune har foreløbig afsat 100.000 kroner til advokatregninger. Men hvad prisen reelt bliver, er uvist.

Det er Sune Fugleholm, partner i Advokatfirmaet Poul Schmidt, der skal føre sagen for kommunen.

Advokat Lasse Hummelhof Frandsen fører sagen for de tre politikere.

Tre dommere skal afgøre sagen. Fremlæggelsen afsluttes torsdag, hvorefter dommerne har nogle uger til at træffe afgørelsen i sagen.

Det var uhensigtsmæssigt

Men det var lige præcis dét, der var årsagen til, at Venstre og DF 22. juni 2015 vedtog en ændring af styrelsesvedtægten og en omkonstituering, fastslog Claus Omann Jensen under afhøringen.

Han forklarede, at der på valgnatten i 2013 blev lavet en aftale om konstituering, der blandt andet betød oprettelsen af et socialudvalg inklusive de ikke-arbejdsmarkedsparate borgere.

- Det viste sig hurtigt at være uhensigtsmæssigt, sagde Claus Omann Jensen. Problemet var, at det var svært at skille opgaverne i det nye udvalg og i beskæftigelsesudvalget, og det gav snitfladeproblemer.

Derudover blev der i begyndelsen af februar 2014 sat gang i en debat om en ny skolestruktur. Her blev det hurtigt klart, at Velfærdlisten og Beboerlisten var lodret imod at lukke skoler. Det prægede samarbejdet, for eksempel i børn og skoleudvalget, hvor Overmark var formand.

Noget bøvl

- Vi fandt det underligt, at man ønskede at være udvalgsformand i et styre, hvor man ønskede at modarbejde tingene, sagde Claus Omann Jensen.

Der var flere problemer med de udvalg, man havde nedsat på valgnatten i 2013. Blandt andet var det besværligt, at erhvervspolitikken ikke hørte ind under økonomiuddvalget, men under erhvervs- og landdistriktsudvalget, hvor Daniel Madié var formand. Blandt andet fordi borgmester Claus Omann Jensen, formand for økonomiudvalget, varetog meget af den politiske kontakt med erhvervslivet.

Også tidligere kommunaldirektør Hans Nikolaisen forklarede i retten, at der var bøvl med det nye socialudvalget inklusive ikke-arbejdsmarkedsparate borgere, samt med at erhverv ikke hørte under økonomiudvalget.

- Jeg mener helt klart, at det var lovligt og sagligt begrundet at ændre på udvalgene. Det er jeg ikke i tvivl om, sagde Hans Nikolaisen.

Han fastslog, at fra hans synspunkt var der ingen grund til at tvivle på, at beslutningen om at ændre styrelsesvedtægten og lave en omkonstituering var fagligt velbegrundet.

Snitfladeproblemer

forSamme vurdering gav tidligere stabschef Frederik Gammelgaard i vidneskranken.

Han mente, at det gav god mening at ændre på udvalgene og deres ansvarsområder.

- Man kunne godt leve med det, men det var uhensigtsmæssigt. Ændringen af styrelsesvedtægten var ikke et skalkeskjul for en i virkeligheden politisk agenda, sagde han.

- Juraen i en ændringen af styrelsesvedtægten er ikke svær. Der skal være et sagligt grundlag, men barren er lav. Omdrejningspunktet var snitfladeproblemer (mellem udvalgene, red).

Flertallet havde gode grunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce