For mange unge ender i gældsfælden

Modelfoto: Iris/Scanpix

For mange unge ender i gældsfælden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Cirka 47.000 unge i alderen 18-30 år er registret med mindst én anmærkning i RKI-registret - Danmarks største skyldnerregister over dårlige betalere. Det svarer til 4,7 procent. Det er et højt tal, og andelen af dårlige betalere er større blandt gruppen af unge end i befolkningen som helhed.

Heldigvis viser tallene, at det går den rigtige vej, og de seneste år er antallet af unge i RKI faldet - ikke voldsomt, men støt. Ifølge Experian RKI's seneste tal for januar 2019 misligholder næsten 47.000 unge tilsammen en gæld på 1,3 milliarder kroner, og det er især teleselskaberne, de unge skylder penge til. Den største synder er altså mobiltelefonen, hvor de unges samlede gæld løber op i 185 millioner kroner.

En stor spørgeskemaundersøgelse viser, at næsten en tredjedel af de danske 18-30-årige har et forbrugslån, og cirka en femtedel af de unge har et overforbrug hver eller hver anden måned. En stor del af dem fortæller, at de typisk vælger nogle relativt dyre eller ikke-bevilgede lån, og at de ikke har tænkt sig grundigt om inden. Mange af de unge fortæller også, at de ikke føler, at de har fået en egentlig introduktion til privatøkonomi. Selvom andelen af unge registreret i RKI er faldet de seneste år, vidner tallene om, at der stadig er et stort behov for tiltag, der kan styrke læring om økonomi og dens faldgruber.

I uge 11 er der derfor økonomi på skoleskemaet på mange danske skoler. Finans Danmark og Danmarks Matematiklærerforening afholder nemlig Pengeuge 2019, og vi deltager naturligvis også og taler økonomi i øjenhøjde med de unge. Samlet deltager over 700 bankdirektører og rådgivere fra landets banker i pengeugen og sætter fokus på unge og økonomi. Fra mandag til fredag i denne uge besøger de tusindvis af 7., 8. og 9. klasses-elever og underviser dem i at lægge et budget, spare op og forstå sammenhængen mellem ind- og udgifter i deres økonomi. Derudover taler de digital sikkerhed med de unge.

Pengeugen er et årligt tilbagevendende tiltag, og siden den gjorde sin entre i 2014, er andelen af unge i RKI faldet hvert år. Jeg er ikke i tvivl om, at den er med til at gøre en stor forskel. Men jeg er heller ikke i tvivl om, at det ikke kun er i uge 11 og på skolernes ældste årgange, at der skal gøres en indsats. Vi skal også tale økonomi med vores unge resten af årets uger. På skolen, i banken og derhjemme. Det håber jeg også, at I vil gøre hjemme hos jer.

Godt nok er de fysiske mønter og sedler i vid udstrækning blevet erstattet af digitale tal i mobil- og netbank. Men det gør det bare endnu vigtigere, at vi klæder vores børn og unge på med gode økonomiske vaner og en forståelse for konsekvenserne af gæld. Vores opfordring er derfor, at børn allerede skal lære det, fra de begynder at få lommepenge. De har nemlig brug for både indsigt, værktøjer og erfaring til at lære at styre deres økonomi og til at navigere uden om RKI. Kan de lære at have med digitale penge at gøre, fra de er unge, har de et godt udgangspunkt.

Så snak endelig økonomi og digitale penge med dem. Både i pengeugen og alle de andre uger.

For mange unge ender i gældsfælden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce