Forladte tankstationer stadig et åbent spørgsmål

"Det ville klæde de her pengestærke virksomheder at tage et ansvar for de efterladte grunde," siger Iben Sønderup (S). Arkivfoto: Lars Rasborg

Forladte tankstationer stadig et åbent spørgsmål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det lykkedes i første omgang ikke Iben Sønderup (S) at få miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til at gå ind i sagen om de nedlagte tankstationsgrunde i Randers og resten af landet.

Randers: Hvad skal der ske med de to øde tankstationsgrunde i Randers og Drastrup? Det spørgsmål står stadig hen i det uvisse.

Christian Rabjerg Madsen, MF og miljøordfører i Socialdemokratiet, havde ellers forsøgt at få miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til at forholde sig til sagen og havde i den forbindelse stillet ham to såkaldte §20-spørgsmål.

- Ved jordforurening gælder som udgangspunkt princippet at 'forureneren betaler'. Det betyder, at den ansvarlige for en forurening skal rydde op. Det synes jeg, er et godt og fornuftigt princip. Jeg har i den forbindelse tillid til, at de kommunale miljømyndigheder påbyder en ansvarlig forurener at rydde op, såfremt det er muligt, lyder det blandt andet i svaret fra ministeren.

Et svar, som hverken Christian Rabjerg Madsen eller partifællen Iben Sønderup mener, at de kan bruge til ret meget.

- Vi ser en minister, der fralægger sig ansvaret. Når det kan lade sig gøre for store pengestærke virksomheder at svine grunde til og efterlade dem tomme på den måde, uden at der sker noget, så er der noget galt med loven, siger Iben Sønderup.

Kommunen er magtesløs

Begge er de dog enige med ministeren i, at princippet om at 'forureneren betaler' i sig selv er fornuftigt.

- Det er hele grundlaget for miljølovgivningen, men sagerne i Randers viser, at det ikke er dækkende. Det virker simpelthen ikke efter hensigten, siger Christian Rabjerg Madsen med henvisning til Shell-grunden i Randers C og Q8-grunden i Drastrup.

De to omtalte grunde er V1-forurenede, hvilket vil sige, at man har vurderet, at arealerne grundet den tidligere brug kan være forurenede. Der foreligger dog ingen dokumentation for, at de rent faktisk er forurenede. Blandt andet derfor, er det ikke muligt for kommunen at påbyde ejerne af de to grunde at rydde dem.

- Jeg er overrasket over, at loven ikke er bedre, end den er. Der bør være en tidsfrist for, hvor længe sådan en grund må stå øde hen. Lige nu er vi efterladt uden handlemuligheder som kommune, siger Iben Sønderup.

Christian Rabjerg Madsen vil derfor undersøge, hvorvidt man bør ændre lovgivningen og i givet fald, om det overhovedet er muligt.

- Det er ikke sikkert, at påbudsreglerne skal laves om. Det må vi drøfte. Der er helt åbenlyst ganske mange V1-forurenede grunde i landet, fordi der er foregået et stort kortlægningsarbejde, siger han.

Dialog er eneste udvej

Som situationen er lige nu, kan Randers Kommune på egen hånd ikke stille meget op med de to grunde. Her må man sætte sin lid til, at virksomhederne selv gør noget ved grundene.

- Vi må forsøge at komme i dialog med virksomhederne og videre i processen. De har signaleret, at de måske på et tidspunkt vil gøre noget. Men det er op til dem, for hvis de ikke vil gøre noget, kan vi ikke komme efter dem med lovgivningen, siger Iben Sønderup.

Forvaltningen er med Q8 i øjeblikket ved at arrangere et møde, der forventes at løbe at løbe af stablen inden for nærmeste fremtid.

- Jeg håber da, at vi kan finde ud af, hvordan vi kan komme videre. Det er mit indtryk, at de heller ikke er stolte af, at grunden ser ud som den gør. Jeg tror, begge parter er villige til at se på løsningsmuligheder, siger Dennis Jensen, erhvervs- og landdistriktschef i Randers Kommune.

Han fortæller desuden, at man også er i løbende dialog med Shell om grunden i Randers C, men at der dog ikke er planer om et møde lige foreløbig.

Forladte tankstationer stadig et åbent spørgsmål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce