Forsker: Forfejlet kritik af Forældreintra

Forældreintra må lade livet, så lærere og forældre bliver mindre stressede, anbefaler regeringens stresspanel. Arkivfoto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Forsker: Forfejlet kritik af Forældreintra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringens stresspanel anbefalede tirsdag, at man helt dropper digitale platforme til kommunikation mellem skole og hjem, og i stedet genindfører den hedengangne kontaktbog. En anbefaling, der vækker undren hos professor i informationsvidenskab og interaktionsdesign.

Randers: Når regeringens stresspanel anbefaler, at man nedlægger Forældreintra, fordi det stresser lærere og forældre, bunder det i høj grad i en misforstået opfattelse af teknologi. Det er i hvert fald den umiddelbare konklusion, hvis man spørger professor i informationsvidenskab og interaktionsdesign ved Aarhus Universitet, Ole Sejer Iversen.

Han har det seneste års tid fungeret som formand for en ekspertgruppe, udpeget af undervisningsminister Marete Riisager, der skal bistå i udviklingen af et nyt folkeskolefag med navnet digital teknologiforståelse.

- Det er ikke blot vores børn, der har brug for digital og teknologisk forståelse, men rent faktisk os alle sammen, kan jeg læse ud af stresspanelets forslag. Hvis vi ikke er trænet i at forstå, hvad teknologi kan, så opstår der misforståelser. Det føler jeg, er tilfældet her, siger han.

Han forklarer, at det er let at give Forældreintra skylden, hvis man vil gøre op med stress. Men vi er nødt til at prøve at forstå, at teknologi giver muligheder, hvor man både kan vælge til og fra, siger han. Det er altså ikke selve systemet, der giver stress, men måden det bruges på.

- Ansvaret ligger både hos designeren og brugeren af platformen. Alle, uanset hvordan man deltager, bør være kritiske og nysgerrige på mulighederne, og turde at vælge både til og fra, siger Ole Sejer Iversen.

Muligheder og ønsker

At Forældreintra lægges i graven sker efter alt at dømme, uanset om lærere, skoleledere og forældre vil det eller ej. Systemet skal nemlig efter planen udfases til sommer. I stedet bliver det erstattet af en ny platform kaldet Aula, der i øjeblikket er under udvikling. Stresspanelet har, udover et dødsstød til Forældreintra, også anbefalet, at implementeringen af Aula aflyses.

Ole Sejer Iversen medgiver, at Forældreintra ikke er perfekt.

- Kunne man ønske sig et bedre Forældreintra? Ja, helt afgjort. Man skulle fra start have indtænkt, hvordan systemet skal stille sig til rådighed for brugeren på en måde, som giver mening. Ikke blot hvilke informationer, man gerne vil kommunikere ud. Når der kommer en overflod af informationer og påmindelser, kan det give en følelse af utilstrækkelighed, forklarer han.

Netop derfor er der særlig god grund til at være ekstra opmærksom under udviklingen af Aula, og samtidig er det en god anledning til at gentænke, hvad det egentlig er, man vil have ud af sådan en platform, lyder det.

- Når man laver et nyt system, gælder det om at være fokuseret på, hvad teknologien skal løse eller gøre. Man skal passe på med at give alle brugere et overflødighedshorn af valgmuligheder, men netop fokusere på, hvad der er meningsfuldt for de mennesker, der skal bruge det, siger Ole Sejer Iversen.

- Det er et generelt problem i forhold til design af digitale løsninger. Vi skal fokusere på, hvad vi ønsker, og ikke bare på hvad der er muligt.

Forsker: Forfejlet kritik af Forældreintra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce