Fra beskudt bodyguard i Bosnien til iværksætter i Randers

Stanley Schmücker med sin 800 kilo tunge skislibemaskine. Foto: Annelene Petersen

Fra beskudt bodyguard i Bosnien til iværksætter i Randers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Man går ikke forgæves med opfordringer om hjælp hos Stanley Schmücker. Han brænder for at udvikle mennesker gennem rejser og projekter med afsæt i sit eget spændende liv, som blandt andet omfatter otte måneder i Bosnien som bodyguard for franske og britiske generaler. Lige nu slapper han af med en 800 kilo tung skimaskine hjemme i garagen på Skelvangsvej i Randers.

Randers: I en garage til et parcelhus et sted på Skelvangsvej i Randers står et monstrum af en maskine på 800 kilo jern. Den er til at slibe ski på. Stanley Schmücker fandt den i København og fik den bragt til Randers, fordi hans tidligere skiservice var flyttet fra byen. Hvem skulle nu sørge for, at skiene var køreklar, når familien - Stanley, kone og to døtre på syv og otte år - tog på deres hyppige ture til Norge, hvor de har en hytte. Han fik maskinen gratis mod selv at få den fragtet til Randers.

- Ved samme lejlighed købte jeg så firmaets øvrige reparationsudstyr til skisport, nu jeg var i gang, fortæller Stanley.

Det var hans kone, der krævede, at jerntingesten blev anbragt i garagen, så familiebilen nu må stå ude i indkørslen. Stanley har gang i så meget, at hvis skimaskinen skulle stå ude i byen, så var han aldrig hjemme, mente hun. Så nu er garagen blevet til Stanleys Skiservice, hvor han reparerer, sliber, sælger og lejer ski ud og forbereder udstyret til de tilkomne kunders skiture. I lighed med andre af hans mange projekter, der begyndte som en hobby, er skiservicen blevet til en forretning.

- En nebengesjæft, siger han.

Stanley Schmückers kursustilbud omfatter også klatring. Foto: Annelene Petersen
Stanley Schmückers kursustilbud omfatter også klatring. Foto: Annelene Petersen

Uddanner folk i ledelse

Hovedforretningen, som han og familien lever af, hedder Green Adventure. Han uddanner folk i ledelse, teambuilding og organisationsudvikling. Kunderne kommer fra store og små virksomheder, som han betjener ved hjælp af freelanceinstruktører. Han sender også kursister på fitnesscamp og teambuilding i Spanien. Derudover har han kurser i kajak og klatring i Udbyhøj og Romalt bakker, og i Norge lærer han nordmændene om glæden ved Wild Water Rafting. Herhjemme i Randers er han med til at undervise ungdomsarbejdere i at blive egnede til at arbejde med andre unge ude i Europa, og han sender unge på billige rejser i Europa gennem Erasmus systemet. Han er med i Netværk Randers. Sidder i bestyrelsen for International Youth Empowerment i Randers. Er med i Erhverv Randers, hvor han sidder i styregruppen for Randers Naturpark som talerør for erhvervsdelen i Erhverv Randers.

Lige nu er han involveret i et projektlederkursus for skoleelever i Randers Kommune. Mens vi sidder og snakker ved spisebordet, ringer hans telefon. Det er en fra netværket, som spørger, om Stanley måske vil agere dommer ved en innovationskonkurrence på en af byens skoler. Det vil han naturligvis gerne, siger han, men skal lige være færdig med at tale med avisen først.

Man går ikke forgæves med opfordringer om hjælp hos Stanley.

Stanley Schmücker med sit logo Stanleys Skiservice. Foto: Annelene Petersen
Stanley Schmücker med sit logo Stanleys Skiservice. Foto: Annelene Petersen

Et socialt menneske

Kort og godt: Stanley Schmücker brænder for at udvikle mennesker.

- Jeg er et socialt menneske af natur, siger han.

- Jeg er åben for mange ting. Det kendetegner også vores hus. Her kommer folk bare og går ind. Vi er en meget åben familie.

Det er måske en familieting. Stanley hedder Stanley efter sin amerikanske far Stanley, som han aldrig har kendt.

- Amerikanerne har jo noget med navne som at forsyne dem med 'senior' og 'junior'.

Stanley juniors mor var cirkusartist i USA og arbejdede sammen med to af sine brødre som Trio Angelos. Stanley peger på et indrammet billede på et bord ved vinduet, hvor moren sidder i artistdragt på en elefant. Da hun blev gravid, rejste hun hjem til Danmark for at være tæt på sin familie, hvor Stanley kom til verden for 51 år siden. Hun kommer fra en gøglerfamilie i Randers, hvor Stanleys bedstefar havde et omrejsende tivoli.

Stanley blev ikke gøgler men uddannede sig som lastbilmekaniker. Herefter fulgte syv år i hæren som konstabel og otte måneder som udsendt i Bosnien i 1992-1993. Her fik han sig også en civil uddannelse, en lederuddannelse med afsæt i friluftsliv. Det er baggrunden for oprettelsen af firmaet Green Adventure i 1998.

Og alt det andet, han er rodet ind i, som han siger. Det med at sende unge mennesker ud at rejse i Europa, så de lærer andre unge at kende. At lære dem at lære om kulturforskelle.

- Det er fantastisk at sende unge ud, så de kan lære noget mere om Europa. Lære Europa at kende.

Stanley har selv lært meget ved at rejse. Efter Bosnien tog han på en tre måneder lang tur rundt i USA. Han købte en bil i Canada og kørte ned i USA og sov i bilen om natten gennem alle tre måneder. Han har klatret i bjerge i Nepal og dyrket Wild Water Rafting i Nepal og arbejdet i Norge med Wild Water Rafting. Alt det har han arbejdet ind i sin virksomhed og sine mange interesser og aktiviteter for ungdom og friluftsvirksomhed.

Han er lige kommet hjem fra den første af tre ture til Slovenien, hvor han som medlem af International Youth Empowerment er i gang med at lave et træningsprogram for ungdomsarbejdere sammen med deltagere fra seks sydeuropæiske lande.

- Programmet skal tænkes ind i EU. De unge skal kvalificeres til fælles standarter, så de kan arbejde i hele Europa, uanset hvor de kommer fra.

Stanley Schmücker sliber og reparerer ski.  Foto: Annelene Petersen
Stanley Schmücker sliber og reparerer ski. Foto: Annelene Petersen

Eventyrlysten

Stanley har et motto for alle sine aktiviteter: - Det handler om mennesker. Vi kan ikke flytte noget uden at have med mennesker at gøre.

I en karakteristik af sig selv siger Stanley:

- Jeg er eventyrlysten. Jeg gør det, jeg interesserer mig for, og det bliver ofte til en forretning. Hvis man virkelig brænder for noget, så skal man gøre det. Hvis man brænder for noget i sit arbejde, så er det bedre, end hvis man blot arbejder. Hvis man bare arbejder, så bliver det lidt kedeligt.

Stanley har aldrig kedet sig, og hans liv har ikke været kedeligt. Unde sine otte måneder i Bosnien var han blandt andet bodyguard for franske og britiske generaler. Han kørte back up-bilen lige bag generalens bil og skulle sørge for, at ingen andre biler kunne klemme sig ind bag generalens bil eller køre op på siden af den.

- Skete det alligevel, var det min opgave at tvinge den væk fra vejen. En enkelt gang har jeg måttet køre en fremmed bil i grøften, da den forsøgte at overhale generalens bil. Og når generalens bil stoppede, skulle jeg køre op foran og lukke vejen foran. Jeg er flere gange efter den slags ture kommet hjem med min bil gennemhullet af projektiler.

Stanley er naturligvis også blevet beskudt på vejen ind til Sarajevo ad Sniper Alley. Engang opdagede han et kuglehul i passagersædet, da han kom ind til sin station.

- Jeg havde vinduet i passagersiden stående åbent, men jeg hørte ikke skuddet fra snigskytten på grund af larmen fra bombardementerne over byen, fortæller han.

- Jo, jeg har nok været i livsfare nogle gange, men det syntes jeg blot ikke selv. Jeg gjorde bare mit arbejde. Jeg gjorde det, jeg var uddannet til.

Om opgaverne som bodyguard:

- Når man er eventyrlysten og lidt fremme i skoene, så bliver man nok valgt til den slags opgaver.

Og hvad siger hans kone, som han har været gift med i 10 år, til Stanleys mange aktiviteter?

- Hun vidste jo godt, hvad jeg er for en fyr. Hun ved, at jeg er grebet af spændende projekter.

Og hvor ender det så?

- Jeg ved aldrig, hvor det ender. Det kan gå i en hvilken som helst retning. Jeg kan bare blive ved med at finde spændende projekter. Men det skal jo stoppe et eller andet sted. Jeg ved bare ikke hvornår og hvor, siger Stanley.

Fra beskudt bodyguard i Bosnien til iværksætter i Randers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce