Frivilligværket overlever sparerunde efter nervepirrende efterår

Leder Louise Brown og kommunikationsmedarbejder Anne-Mette Madsen kan ånde lettet op og slippe julestemningen løs. Frivilligværket, der har til huse på Kirketorvet, overlever. Foto: Annelene Petersen

Frivilligværket overlever sparerunde efter nervepirrende efterår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Paraplyorganisationen for 124 randrusianske foreninger fortsætter efter et nervepirrende efterår med fare for lukning.

Randers: Den gode julestemning har indfundet sig i Frivillighedens Hus på Kirketorvet i hjertet af Randers.

Lysene på juletræet er tændt. Der er julebag på dåse, kaffe på kanden og smil på læben.

Efter nogle nervepirrende efterårsmåneder, hvor Frivilligværkets skæbne lå i politikernes hænder, står det nu klart, at paraplyorganisationen for 124 lokale foreninger overlever på samme vilkår som hidtil.

Det sker, efter at byrådets socialudvalg har besluttet, at Frivilligværket beholder et årligt kommunalt tilskud på 780.000 kroner. De udløser oveni et beløb på 350.000 kroner fra den danske stat.

- Det har været en skrækkelig omgang. I foråret så det ud til, at vi mistede det faste tilskud i forbindelse med den økonomiske handleplan. Vi havde fat i socialudvalget og lavede høringssvar. Så var det skrinlagt lige indtil budgetforliget, hvor den økonomiske handleplan endte med at blive vedtaget. Først da gik alvoren rigtigt op for os, fortæller Louise Brown.

- Inden da tænkte vi, at det går nok. Vi havde holdt møde med politikerne op til budgetforhandlingerne og fik fortalt om konsekvenserne af en eventuel fjernelse af tilskuddet. Vi forsøgte at lave støj på en ordentlig måde, for vi er selvfølgelig taknemmelige for de midler, vi får. Vi vil ikke virke forkælede, tilføjer Louise Brown.

Det første sorte sky over Frivilligværket drev indover i foråret, da det som en del af kommunens økonomiske handleplan blev foreslået at reducere den samlede pulje til frivilligt socialt arbejde, paragraf 18-midler og de øvrige kommunale tilskud til foreninger til én pulje på frivillighedsområdet. Frivilligværket skulle således fremover søge om midler til driften på lige fod med alle andre foreninger i kommunen.

Problemet med omlægningen ville være, at Frivilligværket ikke længere kunne være sikker på at stille en kommunal garanti om finansiering, som er bydende nødvendig for at kunne søge grundfinansiering fra staten. Færre midler ville betyde lukning af Frivilligværket.

Frivilligværket i Randers
Frivilligværket blev grundlagt i 2007 af Randers Kommune.I 2008 klippede daværende velfærdsminister Karen Jespersen (Venstre) den røde snor og indviede Frivilligværket som kommunalt drevet frivilligcenter. I år har Frivilligværket eksisteret i 10 år, dog som forening siden 2010. Frivilligværket er Randers Kommunes Frivilligcenter. Et frivilligcenter rådgiver, støtter og vejleder alle de frivillige foreninger, der er i kommunen, og hjælper borgere, der ønsker at være frivillige ind i den frivillige verden. Der findes 68 frivilligcentre på landsplan. Frivilligværket i Randers har 124 medlemmer.

Frustrerende

Efter at den første sorte sky var drevet væk, kom en ny, da den økonomiske handleplan for socialområdet vendte tilbage som en del af budgetforliget først på efteråret.

- Vi var nødt til at få politikerne til at forstå, at vi er nødt til at have et fast tilskud for at drive huset her. Vi risikerede, at ansøgningen om grundfinansiering fra staten kom til at ligge tidligere end ansøgningen til kommunen. Så kunne vi ikke stille med en garanti. Det var frustrerende at gå rundt i, siger Louise Brown og tilføjer:

- Det er ikke sjovt at være leder og ikke kunne give et svar til sine medarbejdere. Anne-Mette, som går på barsel til jul, vidste ikke, om hun havde et job, når hun kom tilbage. Og vi vidste heller ikke, om vi havde råd til at betale lejemålet i opsigelsesperioden. Jeg tror ikke, de har været klar over, hvor omfattende konsekvenserne ville være, siger Louise Brown.

Nu kan de fire ansatte på Frivilligværket fortsætte med samme niveau af service og kvalitet som hidtil.

Med en vis forsinkelse kan Louise Brown og hendes folk gå i gang med at kigge på planerne for det kommende år med masser af aktivitet.

Foreningslivet i Randers bruger blandt andet Frivilligværket til sparring om rekruttering af frivillige, kommunikation, fundraising og opstart af nye projekter.

Ligeledes er Frivilligværkets lokale på Kirketorvet frit tilgængelige for foreningerne. Alene sidste år gjorde medlemmerne brug af lokalerne næsten 600 gange.

Så sent som i september kunne Frivilligværket fejre ti års fødselsdag på Bionutria Park. Omkring 300 mennesker fra mere end 60 foreninger deltog i gallafesten, hvor otte frivillige randrusianere hver især blev hædret med en pris.

Her skal der spares på socialområdet
Text PreviewI løbet af de næste fire år skal der spares 2,6 millioner kroner om året på socialområdet. Det er en del af budgetforliget for 2019-22, som Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative står bag.

Udmøntningen af besparelseskravet består af en række initiativer inden for de fire centre på socialområdet:

Center for handicapindsats og tværgående funktioner: 1,602 millioner kroner.

Center for særlig social indsats 0,279 millioner kroner.

Center for psykiatriindsats 0,388 millioner kroner.

Center for indsats vedrørende børn og unge samt autisme og undervisning 0,351 millioner kroner.

Kilde: Randers Kommune

Frivilligværket overlever sparerunde efter nervepirrende efterår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce