Frustration hos Erhverv Randers: "Det er med til at give byen et dårligt ry"

Erhvervsdrivende kan i værste tilfælde ende med at skrotte byggeplaner, fordi behandlingstiden giver for store usikkerheder. Arkivfoto: Ulrik Pedersen

Frustration hos Erhverv Randers: "Det er med til at give byen et dårligt ry"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis du vil bygge, må du vente. Sådan er virkeligheden i de fleste danske kommuner, men forskellen på ventetiden er markant.

Randers: 54 dage. Så lang tid går der i gennemsnit i Randers Kommune, fra en ansøgning om byggetilladelse er indsendt, til afgørelsen ligger klar.

Det lyder måske af lang tid, og det er det også. Faktisk er det den 9. mest langsomme behandlingstid af alle kommuner. Også Favrskov Kommune tager plads i den uheldige top ti med en behandlingstid på 66 dage.

Den lange sagsbehandling er blandt andet et udtryk for, at man har oplevet en stor stigning i antallet af byggesager de senere år. Ifølge Claus Omann Jensen (V), formand for Udviklingsudvalget i Randers, er det essentielt, at efterspørgslen imødekommes.

- Lige nu kan vi ikke honorere den store efterspørgsel. Vi har i de seneste år sat flere penge af til flere hænder for at imødekomme efterspørgslen, men alligevel er det ikke lykkedes. Det er simpelthen ikke godt nok, siger han.

Lang sagsbehandling er ifølge Claus Omann Jensen ikke blot et irritationsmoment, men kan i sidste ende resultere i både utilfredse borgere og tab af arbejdspladser.

- Derfor er det et utroligt vigtigt emne, som vi skal tage meget alvorligt. Det er det, der skaber væksten, så vi kan bruge flere penge på velfærd, siger han.

Det giver et dårligt ry for byen, når virksomheder kan se, at det andre steder går betydeligt hurtigere. Derfor vil jeg kraftigt anbefale kommunen at få gjort noget ved problemet.
Jens Kristensen, direktør i Erhverv Randers
Grafik: Emil Häggqvist
Grafik: Emil Häggqvist

Et dårligt ry

Hos Erhverv Randers bekymrer tallene også. Organisationen vejleder blandt andet iværksættere og virksomheder i Randers Kommune, og her ser man nogle af de konsekvenser, den lange behandlingstid kan føre med sig.

- Det er rigtigt skidt, for det giver en masse frustrationer, og for nogle har det også en direkte konsekvens for deres virksomheder. Den usikkerhed, det skaber, hvis man er ved at planlægge et byggeri, kan i værste fald betyde, at man er nødt til at droppe ideen, siger Jens Kristensen, direktør i Erhverv Randers.

Det er dog ikke kun Randers-baserede virksomheder, der bider mærke i, om det tager 66, 54, eller 12 dage af få sin ansøgning igennem systemet.

- Det giver et dårligt ry for byen, når virksomheder kan se, at det andre steder går betydeligt hurtigere. Derfor vil jeg kraftigt anbefale kommunen at få gjort noget ved problemet, for det er helt klart noget, virksomheder tager med i deres overvejelser, siger Jens Kristensen.

Syddjurs Kommune er en af de steder, hvor man kan tilbyde en meget hurtig sagsbehandling. 12 dage tager det i gennemsnit at få afgjort sin byggesag, og det er næsthurtigst i hele landet. Det kan der dog være en ganske god forklaring på.

- Man skal gøre sig klart, at der er stor forskel på sammensætningen af byggesager i kommunerne. I Randers har vi en relativt større mængde komplekse sager, end i mange andre kommuner, så vi kommer nok aldrig til at slå Syddjurs. Men mindre kan også gøre det, siger Carsten Riisgaard, sektionsleder af Byg, der behandler byggesager i Randers Kommune.

Flere hænder

Selvom der kan være gode forklaringer på forskellene i sagsbehandlingstider, skal ventetiden ifølge Carsten Riisgaard alligevel nedbringes en hel del.

- Vi ved godt, at sagsbehandlingstiden er lang, og det er bestemt ikke vores ambition. Men frem for alt vil jeg sige, at det er noget, vi gør noget ved, siger han.

Helt konkret har man for nyligt ansat to ekstra medarbejdere til at hjælpe med bunken af sager, og også i Norddjurs Kommune kigger man på, at afsætte ekstra midler til endnu en medarbejder.

Selvom der nu er kommet ekstra hænder til opgaven i Randers, kan man endnu ikke sige at problemet er løst. Kampen for at få nedbragt ventetiden er i høj grad stadig i gang, og Claus Omann Jensen og resten af Udviklingsudvalget vil kæmpe for, at der kommer endnu flere ressourcer til området.

- Det kommer til at være afgørende i forhold til budgetdrøftelserne i september måned. Vi skal virkelig holde fokus på at sikre, at der er ressourcer nok, så udviklingen ikke går i stå, siger han.

Frustration hos Erhverv Randers: "Det er med til at give byen et dårligt ry"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce