Frustrerede borgere om Daka: Lugten bliver værre og værre

Miriam Nyrup Madsen, Henning Jørgensen og Finn Lassen er frustrerede over udsigten til. at Daka måske får lov til at udvide. De frygter, at lugtgenerne bliver endnu værre. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Frustrerede borgere om Daka: Lugten bliver værre og værre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Beboerne i Assentoft og Romalt har sendt en byge af klager og underskrifter imod, at kød- og benmelsfabrikken Daka får lov til at udvide. Problemerne med lugt er taget til det seneste år, oplever de, og det forpester tilværelsen for mange.

Assentoft/Romalt: - Vi føler os som fanger i vores eget hjem. Det er umuligt at sove med åbne vinduer, og man kan ikke invitere gæster til grillmad på terrassen om sommeren. Man kan ikke byde nogen at sidde i den grumme stank og spise en bøf. Nogle her fra byen tager simpelthen væk i sommermånederne, siger Miriam Nyrup Madsen.

Hun bor med sin familie et hus i et hyggeligt villakvarter i Assentoft. Her er dejligt at bo, for her er alt, hvad der er brug for - institution, skole, butikker og en smuk natur. Men her er også en kød- og benmelsfabrik, som udsender en lugt, Miriam Nyrup Madsen beskriver som sødlig og kvalmende. Afhængig af vind og vejr slår lugten ned forskellige steder blandt andet i boligkvartererne i Assentoft og Romalt.

Problemet er blevet værre gennem de seneste to år, påpeger Henning Jørgensen, der også bor i Assentoft.

Derfor er beboerne kede af, at der nu er planer om at udvide fabrikken med en lagerhal. Ikke mindst, fordi det lokalplanforslag der beskriver udvidelsen lægger op til, at der kan bygges mange flere kvadratmeter til virksomheden. Kommunen har fået en strøm af klager og hundredvis af underskrifter imod, at der gives tilladelse til udvidelsen.

- Jeg tror faktisk, at mange synes det er lidt pinligt at snakke om, at vi bor et sted hvor det lugter grimt.
Miriam Nyrup Madsen, Assentoftborger
260.000 ton årligt
Daka i Assentoft forarbejder årligt cirka 260.000 ton råvarer i form af biprodukter fra svine- og kreaturslagterierne, døde dyr fra landbruget samt altså afpelsede mink fra pelsdyr-avlerne.Slutproduktet er kød- og benmel til dels forbrænding, dels gødning.

Endvidere sendes en del animalsk fedt videre til koncernens anlæg i Løsning ved Hedensted, hvor det bruges til produktion af biobrændsel.

Daka i Assentoft beskæftiger cirka 75 medarbejdere.
Henning Jørgensen, Finn Lassen og Mirian Nyrup Madsen er blandt de mange borgere, der er har sendt høringssvar til kommunen på baggrund af det lokalplanforslag, der har været i høring om udvidelse af Daka. De vil kæmpe imod, at virksomheden får lov til at udvide. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Henning Jørgensen, Finn Lassen og Mirian Nyrup Madsen er blandt de mange borgere, der er har sendt høringssvar til kommunen på baggrund af det lokalplanforslag, der har været i høring om udvidelse af Daka. De vil kæmpe imod, at virksomheden får lov til at udvide. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Beboere er prisgivet

Udover at ændre lidt på, hvilke arealer, der kan benyttes til erhverv, ligger der også i forslaget til ny lokalplan, at den tilladte bebyggelsesprocent for området hæves fra de nuværende 33 procent til 50 procent.

Det åbner mulighed for, at Daka på sin grund kan bygge i alt 69.000 etagekvadratmeter. De nuværende bygninger fylder 30.000 kvadratmeter, mens den kommende nye lagerhal er 3500 kvadratmeter stor.

Hallen skal bruges til opbevaring af døde mink. Ikke fordi den samlede årlige levering af mink til fabrikken stiger, men fordi strukturændringer i minkavler-branchen har gjort, at der er behov for større leveringer hurtigere.

- Bliver denne lokalplan vedtaget, er der intet, der kan hindre Daka i at udvide produktionen endnu mere. Så er vi som borgere helt prisgivet, siger Henning Jørgensen.

Produktion i weekenden

Han har boet i Assentoft i 11 år. Da han valgte at slå sig ned her, var han opmærksom på problemerne med lugtgener. Men dengang var problemet ikke så stort, og familien faldt blandt andet for den smukke natur og valgte at bygge hus. Siden har Henning Jørgensen oplevet, at lugten er blevet værre og værre. Blandt andet i 2014, da fabrikken fik tilladelse til at producere i weekenden.

De to seneste år er generne taget til.

- Jeg gik hjemme i fem måneder sidste år, fordi jeg var mellem to job. Jeg lavede ny terrasse, og der var ikke en dag, hvor jeg ikke kunne lugte Daka, siger Henning Jørgensen.

Han understreger, at det er med blandede følelser, at han står frem og fortæller om problemerne med lugt.

- Hvad vil det koste os, måske mange hundrede tusinde kroner på grund af faldende huspriser? Men vi vil tage kampen op, for vi er glade for at bo her, understreger Henning Jørgensen.

- Jeg tror faktisk, at mange synes, det er lidt pinligt at snakke om, at vi bor et sted, hvor det lugter grimt, siger Miriam Nyrup Madsen.

Hun håber på, at politikerne vil tage borgerne alvorligt og ikke tillade en udvidelse af Daka.

Også støjproblemer

Det giver ikke mening at satse på bosætning i både Assentoft og Romalt, hvis man ikke samtidig gør noget effektivt ved lugten, mener Miriam Nyrup Madsen, Henning Jørgensen og Finn Lassen, der bor i Romalt.

Området er særdeles velegnet til at tiltrække nye indbyggere, og der er ledige byggegrunde - men der er altså også et lugtproblem.

Finn Lassen oplever, ud over lugten, at der er problemer med støj. Sandsynligvis fra de ventilationsanlæg, der vender ud mod Romalt.

- Det er en dyb, brummende lyd - som en bil, der går i tomgang, og den er der hele tiden. Jeg sover altid med lukkede vinduer og ørepropper i, siger han.

Nu glæder beboerne sig til påske. Det er nemlig en af de få gange om året, hvor fabrikken lukker ned på grund af helligdagene.

Frustrerede borgere om Daka: Lugten bliver værre og værre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce