Ghetto-plan udsætter renovering af boliger i Randers

Der er langt om længe udsigt til, at beboerne på Svalevej i Assentoft får nye tag på husene. Renoveringsprojektet her bliver nemlig ikke berørt af regeringens ghettopakke. Foto: Annelene Petersen

Ghetto-plan udsætter renovering af boliger i Randers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En del af regeringens kamp mod parallelsamfund skal finansieres af Landsbyggefonden. Det betyder, at fonden vil blive drænet for 12 milliarder kroner, som ellers skulle gå til planlagte renoveringer af almene boliger i blandt andet Randers.

Randers: - Det er helt uacceptabelt. Nu har almene beboere via huslejen i årevis sparet op i Landsbyggefonden, så de kan få økonomisk støtte til fx skimmelrenovering, elevatorer til glæde for gangbesværede og ældre eller på andre måder helt utidssvarende boliger, så er det ikke rimeligt, at de på denne måde bliver gjort til sorteper.

Sådan siger Bent Madsen, der er administrerende direktør i BL - Danmarks Almene Boliger.

Han vil nu på vegne af BL tage kontakt til regeringen og Folketingets partier i håb om at kunne overbevise partierne om, at der bør laves en anden model for finansieringen.

Formanden for Randers Bolig, Jan Guldmann, advarer om, at det kan få uoverskuelige konsekvenser for flere boligforeninger, hvis regeringen får sit forslag om delvis at finansiere ghettopakken for midler fra Landbyggefonden. Foto: Annelene Petersen
Formanden for Randers Bolig, Jan Guldmann, advarer om, at det kan få uoverskuelige konsekvenser for flere boligforeninger, hvis regeringen får sit forslag om delvis at finansiere ghettopakken for midler fra Landbyggefonden. Foto: Annelene Petersen

12 milliarder

Af regeringens udspil fremgår, at Landsbyggefondens samlede renoveringsramme fra 2019 til 2026, altså over otte år, skal være på 21 milliarder kroner. Heraf er de 12 milliarder øremærket til de udsatte områder.

Det betyder ifølge BL, at der kun er ni milliarder kroner til at finansiere renoveringerne i en otte års periode fra 2019 til 2026.

"Det svarer til lidt mere end en milliard årligt, og det rækker ikke engang til den kø til renoveringsordningen, som der er nu. Konsekvensen er krystalklar: Alle renoveringer uden for de udsatte områder kan stoppe fra 2020," skriver BL i en pressemeddelelse.

Svære konsekvenser

I Randers er formanden for Randers Bolig, Jan Guldmann, enig. Randers Bolig er administrationsselskab for kommunens almene boligforeninger, som samlet har ansøgninger liggende hos Landsbyggefonden om tilskud til renoveringer for i alt 268 millioner kroner.

- Hvis regeringens ghettoplan vedtages som foreslået vil det have meget lange udsigter med at få sat gang i de planlagte renoveringer, siger Jan Guldmann og tilføjer, at det ikke blot vil være de allerede nævnte renoveringsprojekter, som rammes. En øremærkning af de 12 milliarder kroner til ghettoplanen vil også få betydning for kommende ansøgninger.

- Det her kan ende med at få uoverskuelige konsekvenser. Man søger nemlig ikke Landsbyggefonden om støtte til renovering for sjov. Det sker typisk som led i en helhedsplan, enten for at få udbedret skader eller for at fremtidssikre boligerne. Er boligerne af for ringe standard vil vi hurtigt få problemer med at leje dem ud, og det vil i givet fald presse økonomien for den enkelte boligorgansation og i sidste ende de eksisterende lejere i boligorganisationen, siger Jan Guldmann.

Utætte tage skiftes

Han kan dog samtidig berolige nogle af de lejere, som i øjeblikket venter og har ventet længe på særdeles tiltrængt renovering af deres boliger. Det gælder eksempelvis Anne Maria Quorning, som bor på Svalevej i Assentoft, og som Amtsavisen besøgte i juli sidste år. På det tidspunkt havde hun vente otte år på et nyt tag. Det eksisterende har i flere år været tætnet ved hjælp af presenninger.

Hendes bolig tilhører Boligselskabet af 2014, som er opstået på ruinerne af Randersegnens Boligforening, der blev erklæret konkurs i 2011. En væsentlig årsag til, at det har trukket ud med renoveringsarbejdet er en langvarig behandling af konkurssagen.

- Renoveringen af selskabets boliger - såvel dem i Randers som i de omkringliggende kommuner - er dog godkendt i Landsbyggestyrelsen, og der er afsat penge til formålet. Vi regner derfor med senest i starten af 2019 at kunne tage fat på arbejdet. Og det er afdelingen i Assentoft, som står først for, siger Jan Guldmann.

Ghetto-plan udsætter renovering af boliger i Randers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce