God udvikling: Skader med nytårskrudt næsten halveret i Randers

Antallet af skader i forbindelse med nytårskrudt er næsten halveret dette nytår, lyder det fra skadestuen på Regionshospitalet Randers. Arkivfoto

God udvikling: Skader med nytårskrudt næsten halveret i Randers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regionshospitalet Randers har behandlet syv ulykker efter fyrværkeri ved nytåret 2017/2018 mod 12 året før. Den nedgang glæder oversygeplejerske Bente Fogh sig meget over.

Randers: Ud af landets i alt 117 fyrværiskader, stammer de syv fra Randers. Syv personer blev til patienter i forbindelse med affyring af krudt, raketter og nytårsbomber og blev en del af statistikken på skadestuen på Regionshospitalet Randers.

Det er næsten en halvering i forhold til året før, hvor der var 12 fyrværkeri-relaterede ulykker.

- Ja, det er i hvert fald en 40 procents nedgang i år, og der er vi meget glade for. Vi havde travlt nytårsaften, med mange gøremål og mange besøg her, men det var mest folk med skader i forbindelse med fest, farver og alkohol, siger oversygeplejerske på akutafdelingen på Regionshospitalet, Bente Fogh.

Af de syv fyrværkeriskader var der ingen alvorlige lemlæstelser med bortsprængte fingre og ødelagte øjne. Der var tale om seks mindre tilfælde af forbrændingsskader på fingre og hænder.

- Og i et enkelt tilfælde har vi sendt en patient til Aarhus for behandling af en øjenskade, men den er ikke så alvorlig, at synet er i fare. Der er tale om forbrændinger udvendigt ved øjet, siger Bente Fogh.

Indsamling af data om fyrværkriskader
Ulykkes Analyse Gruppen ved ortopædkirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital har siden nytåret 1995/1996 samlet indformation om fyrværkeriskader.Alle Danmarks skadestuer bidrager med oplysninger om skader efter fyrværkeri.

Oplysningerne vedrører de to døgn 31. december og 1. januar hvert af årene. Der foreligger altså med den landsdækkende kortlægning materiale, som kan belyse udviklingen over en lang periode.

Indsamlingen af fyrværkeriulykker på landsplan, er knyttet til Sikkerhedsstyrelsens kontrol og godkendelse af fyrværkeri.

Fra alle landets skadestuer registreres:

Patienternes køn og alder.Skadens art.Type af fyrværkeri.Alvorlighedsvurdering ambulant/indlagt.

Hvis patienterne giver tilsagn tilsendes de desuden fra Ulykkes Analyse Gruppen et udvidet skema med yderligere spørgsmål.

Alene personer som har opsøgt en skadestue indgår i materialet.

Der er sket en omlægning af den akutte behandling i nogle dele af landet, hvor en række tidligere skadestuer nu erstattes af vagtlæge betjente eller sygeplejerske betjente skadeklinikker. Dette kan give et ændret antal, men ved rundspørgen nogle af de pågældende steder kan det alene vedrøre de meget lette skader. Det fremgår af de rapporterede skader, at skadestuerne nu behandler de alvorligere skader fra de områder, hvor der er sket en omlægning til skadeklinik.

Kilde: Odense Universitetshospital
Oversygeplejerske Bente Fogh, Akutafdelingen på Regionshospitalet Randers, glæder sig over at der kun er syv fyrværkriskader mod 12 året før. Foto: Region Midtjylland
Oversygeplejerske Bente Fogh, Akutafdelingen på Regionshospitalet Randers, glæder sig over at der kun er syv fyrværkriskader mod 12 året før. Foto: Region Midtjylland

Dødsulykker spiller måske ind

Hvad der har forårsaget nedgangen i uheld med fyrværkeri i dækningsområdet for Regionshospitalet Randers, vides endnu ikke.

- Jeg ved det ikke rigtigt. Men mon det har noget at gøre med de dødsulykker, der var i forbindelse med ulovligt fyrværkeri for et par år siden? Det kan man gætte på har en virkning nu. Jeg har noteret mig, at der sidste år var meget unge blandt de tilskadekomne, der var børn på 10, 12 og 13 år, mens der denne gang var en 17-årig, der var yngst, siger Bente Fogh.

Hun samler meget udførlige oplysninger ind om fyrværkeriskader til Dansk Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital, der indhenter data fra alle landets skadestuer, for at blive klogere på fyrværkeriskader.

- Her skal vi spørge ind til køn, alder, type af fyrværkeri med mere, der giver viden om fyrværkeriskaderne, siger Bente Fogh.

Farlig affyring

Bente Fogh, der selv bor i Mariager, oplevede at børn og unges omgang med fyrværkeri var farligt nytårsaften i hendes nabolag.

- Jeg så i flere tilfælde, at de i stedet for at fyre raketterne af lodret, fyrede dem vandret af sted. Det er et held, at ingen kom til skade, siger hun.

Vejret kan ikke få æren for de færre skader. For selv om det regnede hele dagen, var der tørvejr om aftenen og ved midnatstid, hvor de fleste skyder nytårskrudtet af.

God udvikling: Skader med nytårskrudt næsten halveret i Randers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce