Gratis parkering i midtbyen løser nogle problemer - og skaber nogle nye

Hvis det bliver gratis at parkere i Randers midtby, kan konsekvensen blive at man må køre forgæves efter en plads. Arkivfoto: Annelene Petersen

Gratis parkering i midtbyen løser nogle problemer - og skaber nogle nye

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politikerne i Randers ser på muligheden for at gøre det gratis at parkere i midtbyen. Det har byrådet i Horsens besluttet at prøve. Men det er ikke problemfrit at droppe p-afgiften.

Randers: Skal det være gratis at parkere i midtbyen i Randers? Og hvad vil det betyde, hvis det bliver gennemført - ud over at kommunen mister en årlig indtægt på cirka 4,4 millioner kroner?

Svaret på det spørgsmål skal medlemmerne af udvalget for miljø og teknik drøfte, når de holder møde på mandag. Baggrunden er, at staten fra 2019 snupper 70 procent af indtægterne fra parkeringsafgifterne i kommunen mod nu 50 procent. Derfor bør det overvejes, om parkering skal gøres gratis, mener formanden for udvalget, Frank Nørgaard (DF).

Men hvis parkeringen gives helt fri, vil det ikke nødvendigvis betyde at det bliver nemmere at finde en p-plads, når man skal en tur til byen, lyder det fra forvaltningen.

Parkeringspladserne i Randers midtby er enten regulerede ved tidsbegrænsning eller ved betaling. De tidsbegrænsede pladser kan bruges af dem, der har et meget kortvarigt ærinde i centrum. Betalingspladerne kan bruges af de gæster, der har behov for at parkere i længere tid end 30 minutter. Det drejer sig om knap 600 kommunale parkeringspladser.

Staten tager 70 procent
Fra årsskiftet skal landets kommuner til at aflevere 70 pct. af indtægterne fra kommunale parkeringspladser til staten. I flere af landets kommuner tager man nu konsekvensen, og lægger parkeringsstrategien om.I Randers Kommune indbragte betalingsparkering, herunder indtægter fra p-afgifter, omkring 5 millioner kroner i 2017.

Med de nye regler kan det tal ende på omkring en halv million årligt, og derfor er det nu med i overvejelserne at gøre al kommunal parkering gratis.

Gæster bliver lidt længere

Derudover er parkering ved Randers Regnskov og Østervangsvej ved sygehuset også betalingspladser. På betalingsparkeringspladserne skal der betales for parkering tidsrummet 8-18 på hverdage og lørdage.

Hvis det bliver gratis at holde i de første to timer på betalingsparkeringen i Randers, forventer forvaltningen, at gæster med kort ærinde i byen vil benytte byens butikker og gaderum i længere tid, end deres umiddelbare ærinde tager.

For de gæster, der ikke ønsker at betale for parkering, bliver der mulighed for at holde tættere på centrum. Det kan dog forventes, at flere pendlere til centrum vil spekulere i at indstille p-skiven i løbet af dagen for at parkere gratis.

Trafikalt vil det medføre, at parkeringspladserne sandsynligvis vil være optaget i længere tid end i dag, og så vil antallet af ledige parkeringspladser over dagen falde.

Svært at finde en plads

Gæster til centrum vil dermed opleve, at det bliver vanskeligere at finde en ledig parkeringsplads, og derfor skal de bruge længere tid på at køre rundt for at finde én.

Hvis kommunen indfører gratis parkering med begrænset parkering i dagtimerne skal gæster ikke tænke på udgifterne til parkering, når de tager en tur til midtbyen. Til gengæld skal gæsterne være opmærksom på tidsbegrænsningen.

Sandsynligvis vil en stor del af parkeringspladserne i centrum blive benyttet af pendlere. Hvis folk gentagne gange oplever, at det er svært at finde en parkeringsplads centralt i byen kan det medføre, at nogle fravælger at handle i centrum.

Gratis parkering i midtbyen løser nogle problemer - og skaber nogle nye

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce