Gribende afsked med elsket korleder: Ungdomskor sang for Karsten og tog guldet hjem i Venedig

Sct. Peders Ungdomskor vandt guld i Venedig, selvom konkurrencen faldt sammen med kordirigent Karsten Blonds død. Her er ungomdskoret fotograferet i San Pietro de Castello i Venedig, hvor anden kategori og grand prixet blev holdt. Foto: Marie Worre Sørensen

Gribende afsked med elsket korleder: Ungdomskor sang for Karsten og tog guldet hjem i Venedig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sct. Peders Ungdomskor - et af landets bedste af sin slags - måtte deltage i korkonkurrence i Venedig uden dirigent Karsten Blond, der døde den dag, koret havde sin sidste korprøve kort før rejsen sydpå. Det blev på alle måder en usædvanlig musikalsk rejse, båret af følelser og sorg. Med sig hjem mandag morgen havde koret to guldmedaljer i bagagen. For de sang for Karsten.

Randers: Det var både glade, lettede og sørgmodige korister i Sct. Peders Ungdomskor, der mandag morgen vendte tilbage til Randers efter at have deltaget i korkonkurrence i Venedig. Den mest usædvanlige konkurrence nogensinde.

Glade, fordi de kom hjem med to guldmedaljer.

Lettede, fordi det lykkedes at fuldføre det, der skulle blive deres korleder Karsten Blonds sidste korprojekt, uden at han selv var til stede.

Sørgmodige, fordi de måtte tage afsted med den tunge viden om, at deres elskede korleder døde få dage, førend turen til Venedig.

Det var lørdag 13. oktober, da koret havde sin sidste prøve inden konkurrencen, man fik meddelelsen om Karsten Blonds død.

Spørgsmålet var, om man overhovedet skulle afsted vel vidende, at man i så fald ikke havde mulighed for at deltage i Karstens Blonds bisættelse.

- Det var naturligvis en svær beslutning, vi blev tvunget til at træffe. Omvendt var vi ikke i tvivl om, hvad Karsten ville have ønsket, siger Vibeke Bonde Persson, der i elvte time sprang til som vikar for Karsten Blond. Hun har sunget i såvel kirkens koncertkor som ungdomskor, men har ikke erfaring med korledelse. Hun er uddannet koncertpianst fra musikkonservatoriet i Aarhus. Så følelsen af at stå på usikre ben var ikke fjern. For det var en stor opgave, der skulle løftes.

Alligevel var hun ikke i tvivl om, at glide fra koret til dirigentpladsen, da Karsten Blond for fem uger siden fortalte sit kor, at han var syg og måske ikke kunne være med hele vejen.

Alle har knoklet. Og det har været et forløb uden lige. Vi tog afsted til Venedig og var enige om, at vi ville yde vores bedste. Ikke nødvendigvis for at vinde. Men vi ville synge for Karstens skyld.
Vibeke Bonde Persson, vikar-dirigent og pianist
Sct. Peders Ungdomskor, fotograferet i San Pietro de Castello i Venedig, hvor korkonkurrencen fandt sted.  Foto: Marie Worre Sørensen
Sct. Peders Ungdomskor, fotograferet i San Pietro de Castello i Venedig, hvor korkonkurrencen fandt sted. Foto: Marie Worre Sørensen

Fantastisk præstation

- Det var sidste gang, vi så Karsten. Han var syg. Men vi troede måske alligevel på, at han kunne nå at få det så godt, at han kunne komme med, fortæller Vibeke Bonde Persson.

Men på et tidspunkt måtte hun og resten af koret erkende, at de måtte klare de tre planlagte koncerter og konkurrencen i Venedig uden Karsten Blond.

Der var to koncerter på Sjælland, i Rørby og Holbæk, og den afsluttende hjemme i Randers i Sct. Peders Kirke. Koret beviste, at den fornemme musikalske ramme, som Karsten Blond har lagt, kunne bære. Det var tre vellykkede koncerter, båret af Karsten Blonds ønske om at trække på de individuelle kræfter i koret. Og det glædede ham, at det var gået så godt for det kor, han stiftede i 1996 - også uden at han var fysisk til stede.

- Vi kendte jo musikken og vidste, hvad og hvorhen Karsten ville med den, forklarer Vibeke Bonde Persson, der er fuld af lovord for den indsats, koret har præsteret.

- Alle har knoklet. Og det har været et forløb uden lige. Vi tog afsted til Venedig og var enige om, at vi ville yde vores bedste. Ikke nødvendigvis for at vinde. Men vi ville synge for Karstens skyld.

Hjem med guld

Og indsatsen blev i høj grad belønnet. Koret vandt guldmedalje og 2. pladsen i den første konkurrence i kategorien Sacred Music, hvor koret deltog med et program for lige stemmer. Her scorede Randers-koret 95,67 point ud af 100 mulige. Det betød, at koret kom med i den eftertragtede grand prix-finale. Ydermere blev det til guld i kategorien Adult Choirs, hvor Randers-koret deltog med et program for blandet kor og høstede 93 point.

Løftet blev på alle måder indfriet.

- Det har været næsten for vildt, erkender Vibeke Bonde Persson og fortæller, at da koret lørdag 20. oktober sang i konkurrencen for blandede kor, faldt det sammen med bisættelsen af Karsten Blond.

- Han blev bisat kl. 11. Vi gik på scenen kl. 11.20. Der var mange følelser, der skulle på plads.

Afslutning på en æra

Turen til Venedig blev samtidig en smuk afslutning på Karsten Blond-æraen, der er kendetegnet ved disciplin, ambitioner og kærlighed til musikken.

- Karsten havde en unik evne til at kunne få sine korister løftet op på et højere niveau, end de tror, de kan. Han krævede, men viste tillid. Han havde en meget veludviklet fintfølelse for detaljen og sangarbejdet. Og så havde han en musikalitet, som han indpodede i alle, han havde med at gøre, siger Vibeke Bonde Persson.

Hvad der skal ske fremadrettet med koret, vides ikke. Heller ikke om det skal fortsætte.

- Der skal i første omgang ansættes en ny organist til kirken. Hvad den pågældende har af planer for korarbejde, kan vi jo ikke vide noget om. Der er flere ukendte faktorer i spil, vurderer Vibeke Bonde Persson.

Til gengæld kalder hun ungdomskoret sammen snarest for dels af evaluere Venedig-forløbet dels at se, om koret kan leve videre i en eller anden form.

Desuden skal der om kort tid laves en tv-optagelse til DR-kirken, hvor koret skal medvirke.

Tilbage står oplevelsen hos hver enkelt af at have været med til noget helt særligt, hvor alle 14 korister sang for Karsten, helt i hans ånd - og blev belønnet med guld.

Gribende afsked med elsket korleder: Ungdomskor sang for Karsten og tog guldet hjem i Venedig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce