Grønne områder skrottes til fordel for boliger

I et område ved Stevnstrup er Randers Kommune ved at gøre de indledende skridt til at udstykke nye byggegrunde. Det får borgere i området til at frygte, at de grønne områder forsvinder. Foto: Emil Haggquist

Grønne områder skrottes til fordel for boliger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere beboere i kommunens nybyggerkvarterer føler, at videreudvikling af lokalområdet trumfer hensynet til dem, der allerede har bosat sig.

Randers: Hvor meget er ordene i en lokalplan værd? Og hvor højt vægter hensynet til grønne områder og frirum, når politikerne vedtager en ny lokalplan? De spørgsmål stiller flere bekymrede nybyggere i Stevnstrup og Romalt i øjeblikket sig selv.

Fælles for dem er, at de frygter ændringer, der ikke tager hensyn til grønne områder, som ellers var beskrevet i de oprindelige planer, de blandt andet købte deres grunde på baggrund af.

På en mark i Stevnstrup blev Museum Østjylland for nylig færdig med undersøgelser, der skulle klarlægge, om der var fortidsminder gemt. Kommunen vil nemlig gerne byggemodne området til 80 ekstra husstande, som grænser lige op til Uffe Dalmoses få år gamle hus.

- Vi frygter at have købt katten i sækken. I vores lokalplan står der, at arealet, vi bor på, er afskåret fra udstykning i forhold til kommuneplanen på grund af den skovbyggelinje, der grænser lige op til os, fortæller han.

En skovbyggelinje betyder kort forklaret, at der i en afstand af 300 meter fra visse skove er forbud mod at placere bebyggelse. Skovbyggelinjen kan dog ophæves af kommunen.

Formuleringen, som Uffe Dalmose henviser til, har også undret Britta Pørksen, sektionsleder ved Plan i Randers Kommune.

- Måske har man fra politisk side valgt at afgrænse den oprindelige udstykning ved skovbyggelinjen, fordi der ikke var behov for at overskride den på daværende tidspunkt, gætter hun.

Folk har købt huse her, fordi det er et stille og roligt område, uden for meget trafik, og med god plads og frirum.
Jørn Nielsen, beboer i Stevnstrup
Uffe Dalmose og Jørn Nielsen foran det store åbne område, de troede, de havde købt udsigt til. Foto: Emil Häggqvist
Uffe Dalmose og Jørn Nielsen foran det store åbne område, de troede, de havde købt udsigt til. Foto: Emil Häggqvist

Vanlig praksis

I 2010 købte Jørn Nielsen også grund i området. Af mægleren blev han forklaret, at kommunen havde bekræftet, at skovbyggelinjen var bestandig. Det skulle dog til Jørn Nielsens overraskelse vise sig ikke at være tilfældet.

- Folk har købt huse her, fordi det er et stille og roligt område, uden for meget trafik, og med god plads og frirum. Det handler ikke kun om udsigt, området er slet ikke dimensioneret til så mange beboere, forklarer han.

Men udmeldingen fra mægleren forstår Britta Pørksen ikke meget af.

- For mig giver det ingen mening. Du får mig ikke til at sige, at det ikke er sket, men det ville aldrig være den melding, han ville få i dag, siger hun.

Hun forklarer, at det er helt vanlig praksis, at man kan reducere en skovbyggelinje i forhold til lokalplanændringer, og at området i mange år har været udlagt til boligområde i kommuneplanen, selvom man først nu overvejer at byggemodne der.

Sådan kan virkeligheden ende med at se ud, hvis ny lokalplan for boligområde i Romalt vedtages. Illustration: Morten Buss Andersen
Sådan kan virkeligheden ende med at se ud, hvis ny lokalplan for boligområde i Romalt vedtages. Illustration: Morten Buss Andersen

Kig til sø eller mursten

I Romalt sidder Morten Buss Andersen med nogle af de samme bekymringer, som beboerne i Stevnstrup har. I nybyggerkvarteret bag den gamle planteskole har han slået sig ned i nærheden af en kunstig sø, der ifølge den gældende lokalplan skal omgives af fire bjælkehuse.

Det har dog ikke været muligt at finde interesserede købere til de fire parceller, og derfor ønsker man i udviklingsudvalget nu at ændre lokalplanen, så området omkring søen nu i stedet omdannes til fire grunde, hvor der må bygges almindelige huse op til 8,5 meter højde.

- Det har aldrig været meningen, at vi skulle have adgang til området, men det var med til at give luft og plads og en følelse af natur. Nu ser det ud til bare at blive en helt almindelig matrikel med parceller, siger Morten Buss Andersen og tilføjer:

- De her ændringer betyder, at der bliver lukket af for kig til både sø og grønne fællesarealer. Det er jo en form for natur, man får gavn af, uden direkte at have adgang dertil.

Og ifølge Britta Pørksen er det netop en af grundene til, at man laver lokalplaner.

- Når der er væsentlige ændringer i et område, og vi laver en lokalplan eller en lokalplanændring, så kommer det i høring, hvor folk har mulighed for at give indsigelse, siger hun.

Den oprindelige lokalplan lagde op til huse, der fyldte betydeligt mindre i landskabet. Illustration: Morten Buss Andersen
Den oprindelige lokalplan lagde op til huse, der fyldte betydeligt mindre i landskabet. Illustration: Morten Buss Andersen

Frygter at blive overhørt

Morten Buss Andersen har da også sammen med andre borgere luftet deres bekymringer i et høringssvar til forvaltningen. Han ser gerne, at området ved søen skal bebygges, men ønsker en større hensyntagen til de oprindelige planer.

- Det handler ikke om at bremse udviklingen, for jeg ønsker også, at området skal være "færdigt". Men man bør tænke på at lave noget, der er mere i tråd med det, der oprindeligt var tænkt, og samtidig tage hensyn til dem, der har købt ud fra de forudsætninger, forklarer han.

I Stevnstrup ønsker man heller ikke at stå i vejen for den rivende udvikling, som byen er i.

- Men man skal udvikle med omtanke. Infrastrukturen skal kunne holde til det, der skal være pasningsmuligheder nok og så videre. Og så skal vi kunne trække vejret, siger Uffe Dalmose.

I flere omgange har han og andre beboere forsøgt at få kommunen i tale, men de føler ikke, at de kan råbe politikerne op. Udsigten til muligheden for at komme med høringssvar er ikke noget, der letter synderligt meget på bekymringerne.

- Standardsvaret vil jo altid være, at hvis der sker noget, så skal det nok komme i høring. Men vi frygter, at det så allerede vil være for sent, fordi man i så fald vil være så langt fremme med planerne, at de næppe bliver rullet tilbage, siger Jørn Nielsen.

Grønne områder skrottes til fordel for boliger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce