Hård kritik fra fagbevægelsen gør indtryk på socialdemokraterne

Arkivfoto: Annelene Petersen

Hård kritik fra fagbevægelsen gør indtryk på socialdemokraterne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ordfører for den socialdemokratiske byrådsgruppe i Randers, Steen Bundgaard, står ved budgetaftalen, men erkender samtidig, at den set gennem klassiske S-briller ikke er den bedste i verden.

Randers: - Det gør da indtryk, bestemt. Det er da ikke noget, vi synes, er dejligt at lytte til.

Sådan siger ordfører for den socialdemokratiske byrådsgruppe, Steen Bundgaard, til den massive kritik, der de seneste dage er haglet ned over netop socialdemokraterne, ikke mindst fra fagbevægelsen og de små partier og lister på venstrefløjen.

Utilfredsheden skyldes den aftale, som partiet har indgået med Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om budgettet for 2019-2022.

- Men vi taler faktisk også med folk i fagbevægelsen, som støtter vores politik, siger Steen Bundgaard, der trods beskyldningerne om at have solgt partiets sjæl til de borgerlige partier, fastholder, at der er masser af socialdemokratisk dna i den foreliggende aftale.

- Når vi går ind i forhandlinger, sker det naturligvis altid med det mål at få så meget som muligt af vores egen politik med i det endelige resultat. Det er også sket denne gang, fastslår Steen Bundgaard.

Der er masser af socialdemokratisk politik i den foreliggende budgetaftale, mener Steen Bundgaard. Arkivfoto
Der er masser af socialdemokratisk politik i den foreliggende budgetaftale, mener Steen Bundgaard. Arkivfoto

Skattestigningsløfte

Som eksempler nævner han gratis psykologhjælp til unge unge mellem 20 og 25 år, ekstra penge til familieområdet, til en indsats for overvægtige børn og til gratis tandbehandling af socialt udsatte borgere.

Videre nævner han beslutningen om at etablere et helt nyt botilbud i Langå for voksne autister.

- Endelig har vi jo også afsat 1,3 millioner kroner i 2019 og 2020 til folkeskolerne, som vi derudover har valgt i 2019 at friholde fra de generelle årlige besparelser på 0,5 procent, siger Steen Bundgaard.

Til venstrefløjspartiernes og fagbevægelsens anklager om brud på valgløftet om, at man ville sikre velfærden gennem mindre skattestigninger, siger han:

- Politikken med en skattestigning på en halv procent var i høj grad formuleret ud fra en forventning om, at vi kunne hæve skatten uden bagefter at blive afkrævet strafafgift af staten. Men siden har regeringen jo med den ny finanslov fjernet den pengepulje, hvorfra man kunne søge penge til straffrihed.

- Det betyder, at vi først om fire år ville have fået det fulde udbytte af en eventuel skattestigning, og at vi i 2019 faktisk skulle betale hele tre fjerdedele af de ekstra skatteindtægter i strafafgift til staten. Det synes vi ikke giver mening, lyder det fra Steen Bundgaard, der i samme åndedrag minder om, at der i budgetforliget faktisk ligger en indirekte skattestigning.

Det er nemlig besluttet at droppe den ellers gradvise udfasning af den såkaldte dækningsafgift, der er en særlig ejendomsskat på erhvervsejendomme.

- Det svarer faktisk til, at vi hæver skatten med 0,1 procent, siger S-ordføreren.

Smidt ud eller...

Bundgaard har også bemærket, at de små partier og lister har følt sig smidt ud af forhandlingerne.

- Sådan kan man naturligvis vælge at se det. Men vi besluttede på et tidligt tidspunkt, at basisbudgettet, altså det budget, som er blevet til på fremskrivninger fra de tidligere år, skulle lægges til grund for de egentlige forhandlinger om det endelige budget.

- De pågældende partier og lister stemte nej til basisbudgettet, så spørgsmålet er, om de er smidt ud eller selv har valgt at forlade forhandlingerne, siger Steen Bundgaard og tilføjer, at et andet for S vigtigt valgløfte er indfriet, nemlig at søge brede forlig i stedet for de smalle, som har været almindelige i forrige valgperiode.

Han erkender dog, at det nu vedtagne budget set gennem klassiske S-briller ikke er verdens bedste. Men gentager slutteligt et Churchill-citat fra sin egen ordførertale i byrådet:

"Det er nemt at kritisere andres præstationer, men svært selv at præstere".

Hård kritik fra fagbevægelsen gør indtryk på socialdemokraterne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce