Havefolkets Lagersalg lukker: Vil satse på pop up-markeder

Indehaver Jens Thor håber at kunne involvere så mange som muligt at sine 10 nuværende ansatte i næste års udgave af Havefolkets Lagersalg. Arkivfoto: Lars Rasborg

Havefolkets Lagersalg lukker: Vil satse på pop up-markeder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med udgangen af september drejer Havefolkets Lagersalg nøglen om til sin permanente butik på Marsvej i Paderup. I stedet vil indehaveren satse på sæsonbetonede pop up-markeder.

Randers: Det er ikke mere end et halvt år siden, at Havefolkets Lagersalg åbnede en permanent butik i et 1500 kvadratmeter stort lokale på Marsvej. Men nu har indehaver Jens Thor altså valgt at lukke butikken for i stedet at satse på det, der i sin tid var hele konceptet bag Havefolkets Lagersalg: Nemlig sæsonbetonede pop up-markeder.

- Vi startede for fem og et halvt år siden som en slags plantepirater på den koldeste parkeringsplads i Randers. Dengang var hele kernen i vores forretning at købe planter billigt i store mængder og videresælge dem billigt, fortæller indehaver Jens Thor og tilføjer, at priserne især blev holdt nede, fordi firmaet nøjedes med at leje sig ind i lokaler i de måneder, der var havesæson. På den måde bar priserne ikke præg af, at der også skulle betales husleje og løn i vinterhalvåret.

Konceptet blev lynhurtigt et hit blandt kunder, som strømmede til fra hele landet. Men livet med sæsonarbejde var hårdt. Både for Jens Thor og hans ansatte.

- Det er en speciel livsstil at skulle løbe så stærkt, at fodsålerne falder af, i foråret og om sommeren, og til gengæld intet lave om vinteren. Det er ikke for alle. Så det var i et forsøg på at undgå de store udsving i ansættelser og arbejdsbyrde, at vi alligevel besluttede at forsøge os med en permanent forretning. Derudover var vi fristet af, at en permanent butik ville give os mulighed for at føre et bredere sortiment, forklarer Jens Thor.

Det var Jens Thor, der i 2013 fik idéen til Havefolkets Lagersalg - noget, der hurtigt viste sig at blive en succes. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Det var Jens Thor, der i 2013 fik idéen til Havefolkets Lagersalg - noget, der hurtigt viste sig at blive en succes. Foto: Mathias Fredslund Hansen

- Stik imod det, vi står for

I 2016 kunne Havefolkets Lagersalg så - til kundernes store begejstring - slå dørene op til sin første, permanente forretning på Messingvej i Randers. Og i marts 2018 flyttede butikken i nye og fire gange så store lokaler på Marsvej. Men trods bedre ansættelsesvilkår, arbejdsbyrde og sortiment havde skiftet fra pop up-marked til permanent butik også store konsekvenser. Ikke mindst for pengepungen.

- Butikken blev en klods om benet på os. Med en permanent butik er man bundet af de kvadratmeter, man har. Man er nødt til at have varer på hylderne - også når det er vinter, eller når salget går ned på grund af tørke, siger Jens Thor og tilføjer, at de mange kvadratmeter, der året rundt skulle være fyldt med varer, også betød, at Havefolkets Lagersalg ikke altid kunne vente på de bedste tilbud, når der skulle indkøbes nye planter. Og det - sammen med det faktum, at der pludselig også skulle være penge til husleje og lønninger året rundt - betød, at varerne ikke længere kunne sælges så billigt som tidligere.

- Det gik ud over vores priser, hvilket går stik imod det, vi står for. Vi begyndte mere og mere at ligne et almindeligt havecenter, og for det første kan vi slet ikke konkurrere med de store, etablerede havecentre som Plantorama. For det andet er det slet ikke det, der er vores drøm. Så nu er det tid til at vende tilbage til det oprindelige koncept, hvor vi er plantepirater, der ikke er bundet af for mange faste rammer og udgifter, og som derfor kan overhale alle de store indenom, hvad angår priser, lyder det fra Jens Thor.

Drømmer om planteturné

Inden Havefolkets Lagersalg blev til en permanent forretning, holdt det som marked kun åben i april, maj og juni i Randers, og derudover poppede det indimellem op en enkelt weekend eller to i andre jyske byer. Det er dog langt fra sikkert, at det også er sådan, konceptet kommer til at være fremadrettet.

- For at være helt ærlig, så ved jeg endnu ikke, i hvilken form vi vil være at finde næste forår. Nu skal jeg have en god, lang sommerferie, og så lægger jeg en plan henover vinteren, siger Jens Thor og afslører, at han dog allerede nu går og pusler lidt med nogle tanker om at sende Havefolkets Lagersalg ud på en slags planteturné .

- Det kunne jeg godt tænke mig. At bruge foråret og sommeren på at rejse rundt i Jylland og potentielt også på øerne og lave weekendmarkeder med Havefolkets Lagersalg, siger han og understreger, at intet endnu ligger fast.

Jens Thor lover dog, at randrusianerne får Havefolkets Lagersalg at se igen i en eller anden form.

- Vi åbner helt sikkert i Randers igen. Men om det bliver med en midlertidig butik, med nogle korterevarende pop up-markeder eller på en helt anden måde, vil tiden vise.

Havefolkets Lagersalg lukker: Vil satse på pop up-markeder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce