Her synger alle sig i godt humør: Bagermester på 92 er alderspræsident i metalkoret

Metalsangkoret Scandia mødes hver torsdag aften, hvor der bliver sunget igennem og hygget. For det sociale samvær er en del af korets succes.Foto: Annelene Petersen

Her synger alle sig i godt humør: Bagermester på 92 er alderspræsident i metalkoret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Korsang er godt for sjælen. Man er altid glad, når man har sunget et par timer. Det mener de 32 mænd i Metalsangkoret Scandia, der nyder den ugentlige øveaften i fagforeningen 3F's lokaler på Tronholmen. Naturligvis møder metal-drengene op i uge 9 og oplader deres røst i forbindelse med Korby Randers.

Randers: Det er svært at være sur, når man synger. For der er noget med de der endorfiner - kroppens eget lykkestof - som bliver udløst, når man synger. De gør noget godt for sjælen. Man føler sig vel tilpas. Får det godt.

- Man er altid glad, når man kommer fra kor. Sang blæser problemerne væk, konstaterer Bo Rasmussen, medlem af mandekoret, Metalsangkoret Scandia, der står på repertoiret, når Korby Randers afvikler kor-maraton i Kulturhuset lørdag 2. marts.

På lidt længere sigt er der Metal-træffet i maj, hvor syv metal-kor mødes i Randers og gi'r den gas i Arena Randers. 250 metal-stemmer synger sammen.

Så det er nok i særdeleshed dette værts-arrangement, som koret lige nu ofrer kræfter på. For der skal indøves nye sange, inden gæsterne ankommer.

Netop på grund af metal-træffet har koret skåret ned på sine aktiviteter i den kommende korby-uge.

Men ellers optræder man glad og gerne. For gutterne elsker at synge. Repertoiret er danske og engelske sange.

Til man segner

Det er absolut ikke årsunger, der tegner koret. De fleste er op mod de 70 og derover. Med undtagelse af det nye medlem Viktor Plutenko, der er med til at trække gennemsnitsalderen ned, og dirigenten, skoleinspektør Peter Sabroe, så har medlemmerne nået pensionsalderen. Alderspræsidenten er forhenværende bagermester Aage Poulsen på 92. Det kniber lidt med bentøjet. Men så sidder han bare ned, når der synges.

Hovedsagen er, at de alle er dedikerede til sangen og til fællesskabet. De har det godt sammen, både når de synger, og når de snakker sammen. Her bliver man ved med at synge, til man segner.

Det er ikke ualmindeligt, at man møder op i pæn tid, inden Peter Sabroe kalder sine herrer til samling. Det sker hver torsdag aften kl. 19, hvor prøverne strækker sig over to timer med indlagt pause, hvor man kan købe øl eller vand.

Med den høje gennemsnitsalder, så er afgangen større end tilgangen. Derfor lokker koret da også med en særlig præmie til nye medlemmer. Der vanker en gratis øl til træningen de første tre måneder, man er medlem af koret.

Skulle synge for majestæten

Lige som medlemmerne har også koret mange år på bagen.

Det blev grundlagt i 1951 på foranledning af daværende direktør Værum på byens store virksomhed, togfabrikken Skandia med mange hundrede arbejdere på lønningslisten.

Problemet var bare, at de mange smedesvende og ansatte på fabrikken ikke kunne forene stemmerne til en velkomstsang den gang i 1950, da virksomheden fik besøg af daværende kong Frederik IX.

Derfor opfordrede direktøren til at organisere smede-stemmerne, så man i det mindste kunne synge, når man fik fint besøg.

I dag er der ingen smedesvende i koret. Og kun tre af de 32 nuværende medlemmer har relation til den nedlagte togfabrik. Men navnet til togfabrikken holder man fast i. Også da fabrikken skiftede navn, da den fransk-canadiske virksomhed Bombardier residerede i togfabrikkens bygninger.

I dag hedder det Metalsangkoret Scandia. Og det skifter ikke navn, selvom det er blevet annekteret af fagforeningen 3F. Det er nemlig her i fagforeningens hus på Tronholmen , herrerne har øveaftener nu. For det gamle øvelokale på Scandia-grunden er nemlig ikke længere tilgængelig for koret. Her bygger man Sporby med masser af boliger.

Node-kendskab

Ser man tilbage på metalkorets historie, så figurerer koret i mange lokale sammenhænge. Koret har været med ved de store musikalske begivenheder i byen, der tæller opførelser af musicalkoncerter som "Chess" og "Jesus Christ Superstar" og ikke mindst "Watermusic" på Randers Havn i kulturbyåret 2017.

Møde-disciplinen er i top. Medlemmerne elsker at synge og at være sammen.

Til gengæld kan det nok knibe lidt med nodekendskabet. Kun de færreste har det store nodekendskab.

- Men vi kan jo godt se, når det går op og ned i melodien. Men det er kun enkelte, der ved, hvorfor der bliver sat en prik eller noget andet foran en node, erkender Bo Rasmussen.

Og det har heller ikke rigtig hjulpet på det, at dirigenten har undervist koret i nodelære.

- Vi må nok erkende, at det fiser ud af hovedet på os igen. Men vi kigger på dirigenten, der er en tålmodig mand, erklærer Rasmussen, der også kan fortælle, at hver af de fire stemmer, 1. og 2. tenor og 1. og 2. bas, øver igennem, inden hele koret går i gang. Seriøsiteten er der også, når der er brug for det.

Men det er kærligheden til sangen, der løfter metalkoret med den lange historie fra dengang man lavede togvogne i Randers og frem til i dag.

Her synger alle sig i godt humør: Bagermester på 92 er alderspræsident i metalkoret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce