Højt hammerslag i Randers


Højt hammerslag i Randers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Journalist og tv-vært Christian Degn blev for 20 år siden student fra Randers Statsskole. Og han holder fast i sin randrusianske baggrund, der har givet mange mange positive værdier med sig.

Randers: "Jeg synes, det er på tide, at vi fra Randers bakker hinanden op. Hvis vi alle går ud og gør det godt, så gør vi i virkeligheden alle sammen hinanden bedre. "Nå, hende der hun er osse fra Randers - ja, de er nu ret dygtige... Ja... Og fed dialekt!""

Sådan sagde Christian Degn, den 2.08 meter høje journalist og vært fra DR-programmet "Hammerslag", i sin jubilartale til årets studenter på Randers Statsskole i sommer. 20 år tidligere, i 1998, stod han selv som nyudklækket student i netop samme skolegård.

Han har siden dengang bevæget sig langt uden for den kronjyske muld, både når han i dag rejser landet rundt med Hammerslag, og da han tidligere arbejdede som undersøgende journalist på både Nyhederne på TV2 og på TV Avisen. Allerede som ung journaliststuderende i København blev han klar over, hvilke værdier han har med sig fra sin hjemegn - og hvilket billede mange andre har af Randers: Et billede af stoffer, slåskampe og bandekriminalitet, som godt nok var en del af livet i Randers i 90'erne, men som i nyhedsdækningen af byen var den eneste del. Det blev Christian Degn hurtigt klar over, at han måtte gøre opmærksom på. Christian Degn traf et valg om ikke at ligge under for de fordomme, der eksisterede om byen, men i stedet at tale byen op:

- Der er for mig at se en værdi i at komme fra Randers. Der er en vis ydmyghed knyttet til at komme herfra - og når man gør det, er det umuligt at blive fornærmet, hvis nogen beder om en selfie, ligesom man selvfølgelig hilser igen, når nogen hilser.

Han fortsætter:

- Da jeg som journaliststuderende i 00'erne flyttede til København, var det meget uvant at se de sure ansigter, der ikke smilede tilbage til mig. Fra Randers var jeg vant til at smile til alle - og til at alle smilede igen.

Randers Statsskole
Randers Statsskole er et traditionsrigt og dynamisk alment gymnasium (stx).Gymnasiet tilbyder i dag 15 forskellige studieretninger inden for de fire hovedområder naturvidenskab, sprog, samfundsvidenskab og musik.

I juni måned dimitterede skolen 251 studenter ved en festlig dimission i skolens gård, hvor mere end 300 jubilarer også deltog, heriblandt endda fire 75-års jubilarer. Christian Degn, der blev student fra skolen for 20 år siden, deltog sammen med en stor flok 20-års jubilarer.

Fodbold og fritidsjournalist

Under opvæksten i Råby og skolegangen på Grønhøjskolen i Øster Tørslev har Christian Degn særligt haft to fritidsinteresser; fodbold og journalistik. Han indså allerede i fjerde klasse, at sandsynligheden for, at han kunne blive professionel fodboldspiller, var minimal, og han slog sig i stedet på journalistikken efter at have set journalister i tv, både sammen med fodboldlandsholdet og i tv-nyhederne. Han begyndte at skrive til skolebladet, og allerede i sjette klasse udgav han sammen med en kammerat sit eget skoleblad og solgte det for en to-krone, i skarp konkurrence med skolebodens mælkesnitter, der blev solgt til samme pris. På Statsskolen genoplivede han skolebladet "Luren" og skrev historier om stort og småt i gymnasielivet.

Netop i skole- og fritidslivet finder Christian Degn nogle af de værdier, der for ham knytter sig til hjembyen,

- I Randers er jeg vokset op et sted, hvor tingene fungerer. I Danmark er vi alle heldige med, at samfundet som helhed fungerer, men i Randers fungerer også det sociale liv, foreningslivet og skolelivet, siger han og uddyber:

- Der går en del værdi tabt i storbyen, fordi man ikke kender hinanden. I Randers ved man godt, hvem der har stået for fodboldafdelingen i 20 år, og hvem der har styr på jazzbandet. Det giver værdi - og nogle af de mennesker, der har haft størst indflydelse på mit liv, er netop dem, jeg har mødt i fodboldklubben.

De fleste har deres Randers

Efter jubilartalen på Randers Statsskole lagde Christian Degn teksten på Facebook. Her fik den stor opmærksomhed, ikke kun fra Randersegnen:

- Efter jubilartalen fik jeg Facebook-beskeder fra mange rundt i landet, der havde behov for at skrive til mig. Nogle skrev, at de ville ønske, at nogen havde holdt den tale for dem. De fleste af os er jo på én eller anden måde fra Randers - også selvom deres Randers ligger i Næstved, på Møn eller et tredje sted.

Højt hammerslag i Randers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce