Hvorfor slog du mor og far ihjel?

Bisættelsen af Kirsten og Jørgen Kragh fandt sted i Låsby tirsdag 26. juli sidste år. Nu - knap halvandet år senere - fortæller Thomas Kragh om den tragiske sag i DR-dokumentaren "Hvorfor slog du mor og far ihjel?". Arkivfoto: Axel Schütt

Hvorfor slog du mor og far ihjel?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Krigsveteranen Lars Kragh fik i september sin dom efter øksedrabet på sine forældre Kirsten og Jørgen Kragh. Nu står broren Thomas Kragh frem i en DR-dokumentar og fortæller om sagen i håb om at give emnet politisk bevågenhed, så lignende sager med veteraner kan undgås i fremtiden.

Uggelhuse/Låsby: Det er knap halvandet år siden, at den i dag 43-årige krigsveteran Lars Kragh slog sine forældre ihjel med en økse i et hus ved Uggelhuse nær Randers. En handling som han for få måneder siden fik sin dom for i retten i Randers, der idømte ham anbringelse på ubestemt tid på Sikringsafdelingen i Slagelse - en særligt sikret institution for kriminelle, der vurderes at være sindssyge og farlige for deres omgivelser.

En sag, der om nogen har påvirket Lars Kraghs bror, Thomas Kragh. Alligevel har han valgt at indvie hele Danmarks befolkning i sagen, når DR-dokumentaren "Hvorfor slog du mor og far ihjel?" bliver sendt på DR1 i aften. Og det er der en helt særligt grund til.

"Hvorfor slog du mor og far ihjel?"
DR Dokumentar undersøger i dokumentaren en af de senere års mest dramatiske drabssager i Danmark. I juli 2016 bliver et ægtepar slået ihjel med en økse af deres egen søn.Programmet søger svar på, hvad der gik forud for det usædvanlige og for mange helt uforståelige drab.

Sammen med drabsmandens bror får DR adgang til forældrenes hus for at finde svar på, hvad der skete.

Det er et indblik i, hvordan en soldat langsomt forandrede sig efter en udsendelse til Balkan. Og hvordan et fortvivlet forældrepar forgæves søgte at få hjælp til deres søn. 

Dokumentaren "Hvorfor slog du mor og far ihjel?" sendes på DR1 tirsdag 28. november klokken 20.30 og er tilrettelagt af Anders Bindesbøll.

Kilde: DR

Stort problem om ti år

- Jeg tror desværre ikke, at systemet som det er nu kan håndtere veteranerne. Ser man på statistik fra Veterancenteret har 14 procent af de hjemvendte soldater fra Afghanistan allerede nu tegn på PTSD. Og min bror viste først tegn på psykiske problemer syv-otte år efter han vendte hjem og fik først konstateret PTSD ti år efter. Så hvis det samme er tilfældet med dem, så står vi med et stort problem om ti år, siger Thomas Kragh, hvis bror var udsendt til Kosovo og Bosnien to gange i 1990'erne.

Over for Randers Amtsavis påpeger han desuden, at det ikke kun vil være veteranerne selv, der til den tid vil stå med problemerne.

- Det er også deres børn, ægtefæller, søskende, forældre og venner med flere, der kommer til at lide under det. Det går ud over så ufatteligt mange mennesker. Så det er ikke kun 5000 veteraner, vi snakker om. Problemet bliver mange gange større. Og vi har ikke noget, der ligner det, der skal til for at kunne håndtere det, understreger han.

Ønske om individuel hjælp

Thomas Kraghs håb er derfor, at dokumentaren vil sætte skub i den politiske debat om, hvad man kan gøre for at bedre forholdene for veteranerne landet over.

- Der er både lavet veteranstrategiplaner og veteranhjem, men det slår ikke til med det arbejde, der skal være til veteraner. Der skal fokus på hver enkelt veteran, for de har hver deres problemer, som de slås med, siger Thomas Kragh, der som pårørende har oplevet, at det er svært at vide, hvor man skal henvende sig, når man er bekymret.

- Problematikken er, at vi som pårørende ikke ved, hvor vi skal henvende os, når vi står med en veteran, udover i psykiatrien. Det er ikke logisk for os at henvende os til Forsvaret, som henviser os videre til Veterancenteret. Og Veterancenteret har som sådan ikke hjælp til veteranerne, i hvert fald ikke som vi har oplevet det i Lars' situation. De laver statistikker, og man kan få en snak med en psykolog. Men det er det, siger Thomas Kragh, der derfor foreslår, at hver enkelt kommune landet over i stedet ansætter en veterankoordinator til at tage sig af de enkelte veteraners sag.

- Det skal ikke være en, der koordinerer internt i kommunen, men en, der kan give hjælp til veteranen ud fra veteranens behov, og for eksempel om formiddagen hjælpe med at forberede en praktiserende læge på, at veteranen ikke kan sidde på venteværelse sammen med andre, og om eftermiddagen hjælpe veteranen med at hente barn i institutionen og lave en aftale med det pædagogiske personale om, hvordan det kan foregå fremadrettet, uddyber han.

Hvorfor slog du mor og far ihjel?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce