Hygiejne og håndvask på skoleskemaet

Linette Nielsen Allentoft på otte år viste sine klassekammerater på anden årgang, hvordan man vasker hænder på den helt rigtige måde. Foto: Lars Rasborg
Foto: Lars Rasborg

Hygiejne og håndvask på skoleskemaet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hobrovejens Skole deltager i den landsdækkende kampagne »Hygiejneugen«. Håbet er at nedbringe sygdomssmitten ved at lære børnene om bakterier.

»Vaske hænder, vaske hænder, sæbe på, sæbe på, hænderne bli'r rene, neglene bli'r pæne, gnub og skrub, gnub og skrub.«

Den lille sang på melodien »Mester Jacob« bliver der sunget mange gange på Hobrovejens Skole i denne uge. Skolen har nemlig taget den landsdækkende hygiejneuge-kampagne til sig. Igennem hele ugen bliver alle skolens 500 elever klogere på, hvad en god håndhygiejne har af betydning.

Onsdag morgen sad 85 elever fra anden årgang til fælles morgensamling. Eleverne skulle midtvejsevaluere forløbet og demonstrere, hvad de har lært indtil nu. Alle børnene sad med åben mund og fulgte nøje med, da der blev læst en historie op for dem om en lille mus, der blev smittet med forkølelse.

»Og ved I hvad? Sådan er det faktisk også for mennesker,« fortalte lærer Susanne Hansen til stor forundring for børnene.

Det er hende, der har fået Hobrovejens Skole med på hygiejnevognen, og det er derfor første gang, at eleverne har det som temauge.

Ulækre toiletter til livs

Det er alle elever fra nulte til sjette årgang, der deltager i kampagnen.

»Der kører megen debat i medierne om skoletoiletter og hygiejnen på skolerne. Det kalder på, at man gør en indsats for at få toiletterne til ikke at være så ulækre ved at lære børnene at vaske hænder. Og så er der også det generelle sundhedsperspektiv indover,« siger Susanne Hansen.

Eleverne har blandt andet lært, at de skal vaske hænder efter toiletbesøg, efter udendørs leg og når de har kælet med deres kæledyr. I ugens løb har det været fast kutyme at vaske hænder, før madpakkerne blev fundet frem.

»Det har vist sig at være godt, at vi gennemgår det. Forhen tænkte børnene aldrig på at vaske hænder før deres madpause. Nu er de blevet mere bevidste om det,« siger hun.

Børnene har da også modtaget temaugen med iver.

»De synes, det er rigtig spændende at se, hvor ulækre tingene rent faktisk kan være,« siger hun.

Udover et materialehæfte har eleverne også set små film, der på pædagogisk vis synliggør bakterierne.

De sjove bakterier

Til den fælles morgensamling hos anden årgang blev børnene også udspurgt om alt det, de havde lært om hygiejne indtil nu. Først kom der tre usikre hænder i vejret. Men derefter konkurrerede en skov af hænder om at få lov til at svare. Skuffelsen over, at sidekammeraten var blevet udspurgt i stedet for en selv, blev hurtigt afløst af en ny iver efter at svare på et nyt spørgsmål.

»Jeg har lært, at virusser kan være overalt. Også på væggene,« forklarede en lille pige stolt.

Otteårige Linette Nielsen Allentoft er endda blevet så god til at vaske hænder i løbet af ugen, at hun fik lov til at vise sin kunnen frem for alle de andre. Omhyggeligt både vaskede og tørrede hun sine små fingre, mens hun forklarede processen.

»Det har været sjovt. Jeg vidste godt i forvejen, at der er bakterier mange steder, men jeg vidste ikke, at de også kan være i luften,« forklarede hun.

Det er hendes overbevisning, at eleverne vil tage noget med sig fra temaugen.

»Jeg tror, at det bliver en vane nu at vaske hænderne lidt oftere. Mine venner vil jo heller ikke være syge,« siger hun.

Permanente huskesedler

På skolen er der nu sat plakater op i børnehøjde, der minder børnene om at vaske hænder, før de griber om klasselokalets håndtag. Der vil også komme til at hænge tegnede anvisninger til den perfekte håndvask ved alle skolens toiletter.

»Skolen er ved at blive renoveret, og vi får nye toiletter til næste år. Forhåbentlig kan kampagnen være med til, at vi kan holde de nye toiletter pæne,« siger Susanne Hansen.

Hun er samtidig overbevist om, at de mindste elever ikke bliver bakterieforskrækkede oven på ugen. Tværtimod er de blevet bevidste om, at bakterierne er overalt og ikke kan undgås. Medmindre man vasker hænder, tilføjer hun.

Landskampagnen kører en uge hvert år, og umiddelbart er det planen, at eleverne på Hobrovejens Skole kommer til at få genopfrisket »vaske hænder-sangen« igen til næste år.
Alle elever var ivrige efter at svare på, hvor man finder bakterier henne - og ikke mindst hvordan de kan undgås. Foto: Lars Rasborg
Alle elever var ivrige efter at svare på, hvor man finder bakterier henne - og ikke mindst hvordan de kan undgås. Foto: Lars Rasborg
Foto: Lars Rasborg

Hygiejne og håndvask på skoleskemaet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce